След местния вот в неделя Демократична България има 8 районни

...
След местния вот в неделя Демократична България има 8 районни
Коментари Харесай

Новият кмет на Лозенец: Проблемите са много повече, отколкото приляга на луксозен район

След локалния избор в неделя " Демократична България " има 8 районни кметове в София. Те ще би трябвало да работят с новия остарял кмет на столицата Йорданка Фандъкова и с болшинство на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в общинския съвет. Въпреки лимитираните пълномощия на районните кметове смяната в политическата картина дава вяра за нови политики по региони. Константин Павлов ще поеме ръководството на регион Лозенец напълно скоро. Той е един от тези районни кметове - демократи. Магистър - инженер по радио и телевизия, Павлов е и лекар по социология. Участвал е в основаването на някои от най-влиятелните интернет планове в България и на няколко онлайн медии. През 2012 година печели и премията " Валя Крушкина - публицистика за хората ". Пред Actualno.com новият кмет на регион " Лозец " показа целите си.
Изборите свършиха време е за разбор. " Демократична България " (ДБ) като " правоприемник " на Реформаторския блок от изборите от 2015г., усилва двойно резултата си. В същото време резултатите още от първия тур в столицата слагат един въпрос: Защо градската десница не се сплоти преди изборите и не завоюва столицата още на първи тур? Вместо това видяхме още веднъж разпилян избор на десния гласоподавател, който на втори тур беше заставен да избира сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Невъзможно ли е обединяването в дясно в София?
Използвате някои презумпции, за които не съм напълно уверен дали са правилни - примерно че „ Демократична България “ е директен „ правоприемник “ на Реформаторския блок. В Реформаторския блок членуваха 5 партии, от които единствено една - Демократи за мощна България, участва и в новата коалиция. Също, „ демократите “ сякаш е по-добро определение за нашата общественост, защото изборите демонстрираха, че въздействието ни се разгръща и отвън столицата и огромните градове, а поддръжката за нас е идеологически много разнообразна. Що се отнася до Съюз на демократичните сили или ДБГ, те от дълго време взеха решение да тичат по други писти и да играят в други тимове. Не им се греша, дано вършат това, което считат за положително. В последна сметка, демократите се явихме обединени на тези избори.
Имаше ли " мръсна игра " в столицата и смятате ли, че купеният избор може да реши изборите в София?
Нямам доказателства за купени гласове, само че не бих се изненадал да е имало такива, даже в региони като Лозенец. Надявам се сигналите за пазаруване и пласиране на гласове да бъдат разследвани и нарушителите да понесат своята отговорност. Купеният избор може да реши изборите единствено при дребни разлики или при ниска изборна интензивност. Що се отнася до свадите, течащи сега, свързани с преброяването и отчитането на резултатите в някои секции в София – нуждая се от още информация, с цел да си изградя дефинитивно мнение.
Как " четете " вота на столичани при избора на районни кметове?
Столичани избраха, въпреки и по-скромно в сравнение с ми се искаше, смяната пред безвремието. Избраните районни кметове отвън ръководещата партия са доста повече, в сравнение с бяха през 2015 година Предпочитам да мисля, че това е дребното начало на огромната политическа смяна в столицата и в страната.
Ще търсите ли покрепата от други районни кметове от Демократична България с концепцията да прокарате политики пред Столична община и имате ли към този момент проект кои са тези политики?
Разбира се, доста от концепциите, които имам, включват тясно взаимоотношение с другите районни кметове, както и тясно взаимоотношение с новоизбраните общински съветници от нашата листа. Битката стартира още с приемането на новия общински бюджет. Там нашите съветници ще предложат преструктурирането му, с цел да изпълним концепциите си за нарастване на парите за тротоари, за решение на въпроса с детските ясли, за дигитализацията на локалната власт в София. Ние, районните кметове, макар лимитираните си финансови пълномощия, участваме със консултативен глас в общинския съвет и имаме право на разнообразни начинания. По време на акцията всичките ни съперници заявиха, че са за цифровизация на общината, както и множеството от тях от показаха поддръжката си за децентрализацията на районните бюджети. Сега следва да забележим кой е бил откровен, а кой популист, когато се стигне до поддръжката на същинската позитивна смяна в общинските политики. Що се отнася съответно до Лозенец, ще се старая да подобря достъпа до парковете, както и да направя булевардите „ Симеоновско шосе “ и „ Черни връх “ по-безопасни.
Казусът " Златен век ". Какво можете да извършите по въпроса като областен кмет и по какъв начин смятате да методите?
Преди всичко считам да се срещна с истинските документи и с цялата история на въпроса. Правомощията на районния кмет по тези проблеми са скромни, само че ще направя всичко допустимо, с цел да работя в полза на жителите на Лозенец, тъй че качеството им на живот да не пострада от непремислени планове. И несъмнено, ще обявявам цялата информация, която законът ми разрешава, за сходни планове, подготвящи се в региона.
Борисовата градина. Лозенец е един от трите региона, в чиито лимити влиза Борисовата градина, другият е регион " Средец ", който ще ръководи сътрудника ви Трайчо Трайков, а третият - " Изгрев ", където областен кмет е Делян Георгиев (БСП). Обмисляте ли взаимна самодейност, с цел да се спре определянето на организационен проект на парка? Можете ли да повлияете на процедурата за Подробен устройствен план на този етап(когато проектът за Борисовата градина се намира в експертна комисия в Столична община)? Одобрявате ли изобщо опцията паркът да има подобен проект, което отваря врата за разпродаването му на парче?
Районните администрации имат много лимитирани пълномощия върху парковете на територията си. Възелът от проблеми е нерешим без присъединяване на СОС, на администрацията на огромната община и на Дирекция „ Зелена система “. Лично аз считам да се опълчвам остро на всевъзможни опити за отделяне на части от зелените площи и застрояването им. София е прекомерно презастроена, а жителите имат остра потребност от места за отмора и спорт.
Зелената зона в кв. Лозенец. Още предходния си мандат Йорданка Фандъкова разгласи, че ще уголемява зелената зона в София. Каква е вашата позиция по въпроса и какво можете да предприемете като областен кмет?
Всъщност зелената зона към този момент е обхванала целия регион Лозенец до ул. „ Сребърна “, така че процесът при нас е много напреднал. По-нататъшно уголемение не ми се коства рационално, защото в кварталите „ Витоша “ и „ Кръстова вада “ - изток, още няма улици и въвеждането на зелена зона и ограничавания за паркирането би било същинско безчинство над жителите им. Аз персонално бих се противопоставял да се уголемява зелената зона, преди в тези квартали да има естествена улична мрежа.
Кое е първото нещо, което ще извършите като областен кмет?
Ще стартира да чета документите, обвързвана с значими планове на територията на региона, както и ще се пробвам да намеря решение на най-острите проблеми с напредването, шума и замърсяването в кварталите „ Витоша “ и „ Кръстова вада “ - изток, които сега интензивно се застрояват и жителите им страдат много от процеса. Също по този начин ще опитам да подобря достъпа на жителите на Лозенец до околните паркове посредством нови пешеходни пътеки и посредством метаморфоза на придвижването.
Смятате ли да извършите промени в администрацията на региона?
Със сигурност ще доведа със себе си заместник-кметове, като евентуално следва да взимам и други кадрови решения. Доста хора предложиха помощта си в ръководството на региона, по тази причина към този момент натрупвам усещания и информация, с цел да съм с изцяло подготвен екип, когато би трябвало да поема работата.
Кои са, съгласно вас, огромните проблеми на регион Лозенец и какво е вашето решение за тях? (Тротоари, шахти...)
Проблемите са доста и са доста повече, в сравнение с приляга на един регион, считан за " първокласен ", " първокласен " и " влиятелен ". Имайте поради, че регионът включва " грозните патенца " - кварталите " Витоша " и " Кръстова вада " - изток, които имат превъзходни естествени дадености, биха могли да станат същински перли в полите на Витоша, в това число имат и опцията някой ден да имат превъзходен нов парк, само че в действителност градската среда в тях е чудовищна, обидна за жителите и позор за локалната власт. Няма бързи решения за проблеми, занемарени с десетилетия, само че ще опитам с всички вероятни средства да ускоря процеса по отчуждаване на парцели и построяването на улици, тротоари, пешеходни пътеки, светофари, както и да ускоря, колкото зависи от мен въвеждането на довеждащ превоз от метростанция " Витоша ". Следват детските ясли, детските градини, учебните заведения - доста проблеми има за решение! В по-урбанизираните елементи на Лозенец проблематични са проходимостта на тротоарите, достъпността, положението на улиците и градинките. В програмата на " Демократична България " предвиждаме неколкократно нарастване на бюджета за тротоари в София. Много се надявам това предложение да бъде признато и европейска София да се порадва и на европейски тротоари.
Интервю на Любов Павлова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР