След месеци обсъждания в работни групи и анализи здравният министър

...
След месеци обсъждания в работни групи и анализи здравният министър
Коментари Харесай

След месеци дискусии Ананиев представи “скелет“ и “посока“ на здравна реформа

След месеци разисквания в работни групи и разбори здравният министър Кирил Ананиев показа в понеделник постен и незадълбочено импровизиран нов вид на здравен модел, който планува унищожаване монопола на НЗОК като длъжник на здравни услуги при опазване размера на здравната вноска от 8%. Идеята е да има повече здравни фондове, които да се конкурират с НЗОК за главния пакет с медицински услуги и хората да избират къде да внасят здравната си вноска.

Министърът и екипът му обаче още не са подготвени с остойностяване на медицинските услуги в главния пакет и предложение какво ще включва той. Т.е. не ясно каква здравна помощ ще получават хората против 8% вноска и защо ще би трябвало да се обезпечават в допълнение или да доплащат кеш при потребност.

След година и половина имаме скелет и посока на промяна

Така година и половина откакто даде първичната поръчка за смяна в здравния модел и 9 месеца откакто показа два разновидността за промяна, които в следствие минаха няколкомесечни разисквания в работни групи, Ананиев и екипът му оферират единствено най-обща посока за възможна промяна. Или както министърът я дефинира “скелет на модел “.

Представеният от Ананиев в понеделник вид бе съществено орязан по отношение на черновата, изтекла седмица по-рано, като част от противоречивите моменти са отстранени, а други редактирани. Така показаната постна идея провокира и също толкоз общи и резервирани мнения от страна на заинтригуваните страни, които бяха в много по-редуциран състав по отношение на септември предходната година при представянето на първите два модела. Сред главните рецензии по време на полемиките бяха неналичието на остойностяване, неналичието на изясненост какво ще включва главния пакет медицински услуги, намаляването на и в този момент незадоволителния запас за лекуване посредством разпиляването им към доста фондове и неналичието на ограничения за понижаване на доплащането за пациентите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР