След месеци на отричане от властите, президентът на Хърватия призна,

...
След месеци на отричане от властите, президентът на Хърватия призна,
Коментари Харесай

В Хърватия признаха, че полицията използва насилие срещу мигрантите

След месеци на отказване от управляващите, президентът на Хърватия призна, че полицията на страната е употребила принуждение при отблъскването на мигранти и бежанци, арестувани в страната.

Британското издание " Гардиън " написа, че най-хубавият късмет за хиляди мигранти, блокирани в Босна, е да прекосят границата ѝ с Хърватия, с цел да се доберат до Европейския съюз. През миналата година имаше многочислени доказателства, че полицията употребява мощ против тези, които са минали границата, като по-късно ги връщат назад в Босна.

В изявление за швейцарска телевизия, хърватският президент Колинда Грабар-Китарович е признала за отбиване на мигранти. Тя е отрекла обаче, че това е ставало нелегално, а също по този начин е признала, че полицията е употребила мощ.

" Говорих с министъра на вътрешните роботи, началника на полицията и служители на реда на терен и те ме увериха, че не са употребявали несъразмерна мощ ", уточни Грабар-Китарович, допълвайки: " Разбира се, нужна е малко мощ, когато се отблъскват мигранти. "

Международната правозащитна организация Human Rights Watch прикани хърватското държавно управление да спре процеса, защото отблъскването на хора през границата било нелегално според интернационалното право.

" Отричането на злоупотребата с политиките на Хърватия от страна на Загреб и институциите на Европейски Съюз към този момент не е задоволително ", настоя Лидия Гал, старши откривател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch. " Към стотици, в случай че не и хиляди мигранти и търсещи леговище хърватските гранични чиновници са се отнасяли зле, а заслужават отбрана и правдивост. "

В изказване през предходната година хърватското вътрешно министерство упрекна мигрантите, че носят оръжия и се самонараняват. От ведомството обявиха, че хърватската полиция постоянно спазвала " главните права и достолепието на мигрантите ".

Хърватия се стреми да се причисли към Шенгенското пространство и се пробва да се показва като благонадежден страж на външната граница на Европейския съюз. През предходната година вътрешният министър Давор Божинович съобщи, че Хърватия има " най-силната гранична полиция в тази част на Европа ".

Институциите на Европейски Съюз си затварят очите за практиката на отбиване на бежанците, защото въпросът за прекъсване на миграционните потоци е политически рисков, означи " Гардиън ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР