След месец обществено обсъждане, повече от десет предложения за промени

...
След месец обществено обсъждане, повече от десет предложения за промени
Коментари Харесай

След месец обсъждане тол-такси за камионите и автобусите бяха приети без промени

След месец публично разискване, повече от 10 оферти за промени и изразено неодобрение от притежатели на транспортни, и автобусни компании, държавното управление одобри през днешния ден без никакви промени препоръчаните от районното министерство тол-таксите за всеобщия тежкотоварен трафик.

Размерът беше избран въз основа на параленост на няколко сюжета, препоръчани от консултанта по плана за създаване и въвеждане на тол-системата – Световната банка. Тол-системата ще обгръща 6050 км – автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища. Така 14 000 км от дългата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безвъзмездна за товарните коли, само че платена за леките коли.

Товарните коли с тегло сред 3.5 и 12 тона ще заплащат една и съща такса за трите категории пътища, само че тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите екокласове Евро V, Евро VI или EEV ще дължат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 7 ст. на километър.

Тежкотоварните коли с тегло над 12 т и с две или три оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 11 и 22 ст. на километър за автомагистрали, сред 10 ст. и 21 ст. на километър – за първи и втори клас пътища.

 Одобрените цени
Одобрените цени

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 18 ст. и 36 ст. на километър за автомагистрала, сред 17 ст. и 35 ст. – за първи клас пътища, и сред 16 ст. и 34 ст. на километър – за втори клас пътища.

Автобусите ще заплащат сред 4 и 9 ст./км

Тарифата за рейсовете с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища. Автобусите с тегло до 12 тона ще заплащат с 1 ст. по-евтино на километър, надлежно – от 4 ст. до 8 ст. за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. за втори клас път.

Автобусните превозвачи упорстваха за нулева ставка за транспортните средства по постоянни линии. Днес пред публицисти в Министерски съвет министърът на районното развиване Петя Аврамова разгласи, че проблеми за автобусните превозвачи са дълготрайните контракти с общините, които не могат да бъдат променяни, и нерегламентираните транспорти.

" Мнението ни е че няма по какъв начин проблеми, които не касаят таксите за прекосяване по републиканската пътна мрежа, да се вземат решение посредством въвеждане на тол такси, уточни тя и добави, че решението им би трябвало да бъде открито в други нормативни документи. " Възможен вид е в случай че въвеждането им се одобри като форсмажорно събитие по Закона за публичните поръчки, тъй че да се анексират дълготрайните договорите, които имат за осъществяване на транспорти, както и да се подхващат дейности за ограничение на нерегламентираните транспорти, уточни Аврамова.

Санкциите

С цената се дефинира и обезщетителната такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без тол-такса. За камиони сред 3.5 т и 12 т тя е 150 лева, за камиони над 12 т с две до три оси – 450 лева, за тежкотоварни транспортни средства над 12 т с четири и повече оси – 750 лева, за рейсовете – 150 лева

Компенсаторната такса се заплаща за да се избегнат административните наказания. Тя не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно напредване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена.

Ако лидерът откаже да заплати обезщетителна такса на място, той би трябвало да заплати така наречен оптималната тол такса, с цел да продължи пътя си. За товарните коли сред 3,5 т и 12 т препоръчаният така наречен оптимален тол е от 27 лева до 48 лева на километър, според от емисионния клас. За камионите над 12 тона с 2-3 оси той е сред 71 лева и 146 лева./км, а за товарните коли с тегло над 12 тона, с 4 и повече оси - от 119 лева до 242 лева./км. За рейсовете оптималният тол ще е от 24 лева до 49 лева за километър.

Винетките остават на старите цени

Запазва се размерът на таксите, които се събират от леки коли с електронните винетки (10 лева – уикенд винетка, 15 лева – седмична винетка, 30 лева – месечна винетка, 54 лева – тримесечна винетка, и 97 лева – годишна винетка). Непроменена остава и цената на таксите за прилагане на моста на р. Дунав в посока Русе – Гюргево, както и на тези за особено прилагане на републиканските пътища – за извънгабаритни транспорти, рекламни уреди и търговски крайпътни обекти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР