След месец на извънредно положение небанковият финансов сектор е разклатен

...
След месец на извънредно положение небанковият финансов сектор е разклатен
Коментари Харесай

Тежки пробойни във финансовия сектор

След месец на изключително състояние небанковият финансов бранш е разтърсен от първите тежки пробойни, които коронавирусът му нанесе, установи инспекция на „ БАНКЕРЪ” в сдруженията от застраховането, лизингите и в бранша на бързите заеми.

При застрахователните брокери, които имат право да работят даже и в моловете, спадът на оборотите при предлагането на полицата „ Гражданска отговорност” е до 30%. Това сподели Ивета Кунова, зам.председател на Българската асоциация на застрахователните брокери и началник на Instrade.

Става дума както за

спад във връзка с постоянното заплащане

на вноските по премийния доход и удължение на периода на полиците, по този начин и при новите застраховки.

Попитахме в Гаранционния фонд в края на март има ли спад в сключването на наложителни автозастраховки? От институцията на Борислав Михайлов ни дадоха отговор следното:

към края на март' 2019 година записаните и подлежащи на обезпечаване МПС са били 3.025 милиона, а застрахованите - единствено 2.989 милиона (98.8%);
към края на март' 2020 записаните МПС са 3.138 млн. на брой, а застрахованите... още веднъж 2.989 милиона (95.3 на сто).

Изпълнителният шеф на ЗАД „ Армеец “ Константин Велев и ръководител на управителния съвет на Acoциaциятa нa бългapcĸитe зacтpaxoвaтeли (АБЗ) съобщи, че застрахователите доста бързо са се реорганизирали и не престават да обслужват в цялостна степен клиентите си. Новата организация е обвързвана с работата в екипи - трисменни режими и гъвкаво съчетаване на физическо наличие и отдалечени форми на обслужване. Повечето компании са изпратили чиновниците си на възраст над 60 година да работят от у дома.

Застрахователите се отнасят с схващане и към

бавенето на вноските, тъй като имат вяра в коректността на клиентите си.

Особен акцент върху обстановката сложи и Христо Христов - първият началник на Застрахователния контрол.

„ Поради непрестанно увеличаващият се брой на инфектираните с ковид слушаме ежедневно апели да си стоим у дома или да работим отдалечено. Но нуждата потребителите наложително да посещават застрахователните офиси поради един от дълго време непотребен документ - знакът (хартиеният стикер) и надзорен ваучър, издаван по наложителната застраховка „ ГО” на автомобилистите от Гаранционния фонд (ГФ) не отпада ", конкретизира Христов.

И посочи: „ Дали поради недовиждане, или заради непознаване на материята до през днешния ден не съм чул и не съм видял ръководителят на Управление „ Застрахователен надзор” да е заел някаква позиция или да е подхванал съответни дейности...”

Засега лизинговия бранш

по-скоро чака ударите на рецесията, в сравнение с да ги понася.

Една трета от този пазар сигурно ще бъде отсечен, разяснява за „ БАНКЕРЪ” съпредседателят на Българската лизинг асоциация Борислав Тодоров. "В първата седмица след оповестяването на изключителните ограничения безусловно ни заляха претенции за преструктуриране на остарели контракти - сподели той. - След това обаче нещата последователно се стабилизираха ".

Тодоров заяви и различен забавен факт: от средата на март Китай е възобновил доставките на части за коли и машини за международните компании.

Това значи, че концерните се готвят да проработят. И тъй като лизингите са услуги, а с цел да ги има би трябвало да съществуват и доставки на артикули, тази новина си е напряко оптимистична.

Лошата вест е, че „ трафикът” в шоурумовете на процедура е липсващ и надали ще се възобнови скоро. Тоест -

предложение най-вероятно ще има, само че търсенето е под въпрос.

Най-тежко е ситуацията при компаниите за бързи заеми.

Търсенето там е спаднало на половина, ненапълно и поради 200-милионната държавна стратегия за разпределяне на безлихвени заеми.

„ Оборотите ни са паднали на половина. Повечето компании към този момент за затворили офисите си и бизнесът се върти съвсем единствено онлайн. Ние не се тормозим от тези "безлихвени " 200 млн. лева, дори бихме предложили общият размер да е 500 млн. лева, примерно”, съобщи пред „ БАНКЕРЪ” Неделчо Спасов, началник на „ Easy credit” без да разяснява в детайлности екзотичната си концепция.

Всъщност, секрети няма!

Най-важното изискване за кандидатстване за „ правителствените” заеми е положителната кредитна история, до момента в който "бързите " компании са „ кредитори от последна инстанция”, т.е. дават пари и на длъжниците, на които банките въобще не обръщат внимание.

Освен това, "безлихвените " 200 млн. държавни лв. са като муха, досаждаща на слон: съгласно статистиката на Българска народна банка, общият размер на заемите за период до 1 година, които се считат за бързи, е... 2 милиарда лв..

Големият проблем е, че

кредитната почивка въобще не важи за потребителите на "бързи " заеми.

Не за друго, а тъй като напътствията на Европейския банков орган и на Българска народна банка са такива: пандемичните отсрочвания се отнасят само до комерсиалните банки и техните сдружения.

Според адв. Николай Цветанов, ръководител на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), с рестриктивните мерки си Законът за ограниченията и дейностите при изключително състояние мощно е нарушил работата на компаниите за бързи заеми. На процедура се обезсмисля активността на тези компании, където заетите са 20 000 души - кредитни медиатори, застрахователни сътрудници, чиновници на гише и в онлайн платформите, споделя той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР