След месец  на извънредно положение небанковият финансов сектор е  разклатен

След месец  на извънредно положение небанковият финансов сектор е  разклатен ...

Тежки пробойни във финансовия сектор.След месец  на извънредно положение небанковият финансов сектор е  разклатен от първите тежки пробойни, които коронавирусът му нанесе, констатира  проверка на „БАНКЕРЪ” в дружествата от застраховането, лизингите и в сектора на бързите кредити.

При застрахователните брокери, които имат право да работят дори и в моловете, спадът на оборотите при предлагането на полицата „Гражданска отговорност” е до 30%. Това каза Ивета Кунова, зам.председател на Българската асоциация на застрахователните брокери и шеф на Instrade.

Става дума както за

спад  по отношение на редовното плащане 

на вноските по премийния приход и удължаване на срока на полиците, така и при новите застраховки.

Попитахме в Гаранционния фонд в края на март има ли спад в сключването на задължителни автозастраховки? От институцията на Борислав Михайлов ни отговориха следното:

към края на март' 2019 г. регистрираните и подлежащи на застраховане МПС са били 3.025 милиона, а застрахованите - само 2.989 милиона (98.8%);
към края на март' 2020 регистрираните МПС са 3.138 млн. на брой, а застрахованите... отново 2.989 милиона (95.3 на сто).

Изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев и председател на управителния съвет на Acoциaциятa нa бългapcĸитe зacтpaxoвaтeли (АБЗ) заяви, че застрахователите много бързо са се реорганизирали и продължават да обслужват в пълна степен клиентите си. Новата организация е свързана с работата в екипи - трисменни режими и гъвкаво съчетаване на физическо присъствие и дистанционни форми на обслужване. Повечето компании са изпратили служителите си на възраст над 60 г. да работят от вкъщи.

Застрахователите се отнасят с разбиране и към

бавенето на вноските, защото вярват в коректността на клиентите си.

Особен акцент върху ситуацията постави и Христо Христов - първият ръководител на Застрахователния надзор.

„Поради непрекъснато увеличаващият се брой на заразените с коронавирус  слушаме всекидневно призиви да си стоим вкъщи или да работим дистанционно.  Но необходимостта потребителите задължително да посещават застрахователните офиси заради един отдавна ненужен документ - знакът (хартиеният стикер) и контролен талон, издаван по задължителната застраховка „ГО” на автомобилистите от Гаранционния фонд (ГФ) не отпада", конкретизира Христов.

И уточни: „Дали заради недоглеждане, или поради  непознаване на материята до днес не съм чул и не съм видял  ръководителят  на Управление „Застрахователен надзор” да е заел някаква  позиция или да е предприел  съответни  действия...”

Засега лизинговия сектор

по-скоро очаква ударите на кризата, отколкото да ги понася.

Една трета от този пазар  със сигурност ще бъде отрязан, коментира за „БАНКЕРЪ” съпредседателят на Българската лизинг асоциация Борислав Тодоров. "В първата седмица след обявяването на извънредните мерки  буквално ни заляха искания  за преструктуриране на стари договори - каза той. - След това обаче нещата постепенно се стабилизираха".

Тодоров съобщи и друг интересен факт: от средата на март Китай е възобновил доставките на части за автомобили и машини за световните компании.

Това означава, че концерните се готвят да заработят. И понеже лизингите са услуги, а за да ги има трябва да съществуват и доставки на стоки, тази вест си е направо оптимистична.

Лошата новина е, че „трафикът” в шоурумовете на практика е изчезнал и едва ли ще се възобнови скоро. Тоест -

предлагане най-вероятно ще има, но търсенето е под въпрос. 

Най-тежко е положението при фирмите за бързи кредити.

Търсенето там е спаднало наполовина, донякъде и заради 200-милионната правителствена програма за отпускане на безлихвени кредити.

„Оборотите ни са паднали наполовина. Повечето компании вече за затворили офисите си и бизнесът се върти почти само онлайн. Ние не се притесняваме от тези "безлихвени" 200 млн. лв., даже бихме препоръчали общият размер да е 500 млн. лв., примерно”, заяви пред „БАНКЕРЪ” Неделчо Спасов, шеф на „Easy credit” без да коментира в подробности екзотичната си идея.

Всъщност, тайни няма!

Най-важното условие за кандидатстване за „правителствените” заеми е добрата кредитна история, докато "бързите" фирми  са „кредитори от последна инстанция”, т.е. дават пари и на длъжниците, на които банките изобщо не обръщат внимание.

Освен това, "безлихвените" 200 млн. държавни лева са като муха, досаждаща на слон: според статистиката на БНБ, общият размер на кредитите за срок до 1 г., които се смятат за бързи, е... 2 млрд. лева.

Големият проблем е, че

кредитната ваканция изобщо не важи за потребителите на "бързи" заеми.

Не за друго, а защото указанията на Европейския банков орган и на  БНБ са такива: пандемичните отсрочки се отнасят единствено до търговските банки и техните дружества.

Според адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), с ограниченията си Законът за мерките и действията при извънредно положение силно е нарушил работата на фирмите за бързи кредити. На практика се обезсмисля дейността на тези компании, където заетите са 20 000 души - кредитни посредници, застрахователни агенти, служители на гише и в онлайн платформите, казва той.

Източник: banker.bg