След месец лятна ваканция народните представители се завръщат по местата

...
След месец лятна ваканция народните представители се завръщат по местата
Коментари Харесай

Антикорупционният закон - основен акцент в новия политически сезон

След месец лятна почивка народните представители се завръщат по местата си в пленарна зала.
Първият работен ден за депутатите ще стартира с постоянния парламентарен надзор.
Предстоящото Българско председателство, антикорупционният закон и правосъдната промяна са измежду целите през новия парламентарен сезон, изясни преди дни и ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев.
„ Парламентът ще работи в естествения си график. Предстоящото председателство на Съвета на Европейски Съюз е един от целите, по които би трябвало да се подготвим. Продължаваме с антикорупционния закон, правосъдната промяна и бюджетната процедура. Всичко това в своята целокупност, по което ще работим ние и държавното управление би трябвало да докара до по-добър живот на българите. Заради това са ни изпратили в парламента”, разяснява още Главчев.
Новият антикорупционен закон се обрисува и като главен акцент в новия политически сезон. Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон планува обединен орган да ревизира властта.
Новият план за закон за противопоставяне на корупцията планува обединен самостоятелен антикорупционен орган да ревизира декларациите за парцели и ползи, и за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности. При открито противоречие в размер над 5 000 лева ще изпраща материалите на Национална агенция за приходите, а при противоречие над 20 000 лева ще образува инспекция на цялото имущественото положение на лицата.
Проектът планува в случай че в резултата от тази инспекция се откри противоречие от над 150 000 лева сред имуществото и чистия приход на проверявания ще се предяви иск пред съда за лишаване на нелегално добито имущество. При постановена конфискация, 30% от цената на отнетото ще се дава за обществени цели.
Статутът, функционалностите и пълномощията на новия орган – Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (Комисията) са уредени в плана на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, който задачата на законопроекта е противодейства на корупцията по високите етажи и попречване на опциите за нелегално придобиване на имущество и разпореждането с него, при гарантиране на правата на жителите, отбрана на информацията и на източниците за придобиването ѝ, и отбрана на лицата, подали сигнал за нарушаване. Друга съществена функционалност на Комисията ще е и предварителна защита против корупционните практики по високите етажи, посредством правене на съответни оферти до способените органи, които от своя страна ще са длъжни да подхващат ограничения в едномесечен период.
По тематиката и президентът Румен Радев привиква на 9 октомври съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност.
Създаването на работещ модел за битка с корупцията ще бъде дискутирано на втория КСНС под председателството на президента Радев. На първия Консултативен съвет по национална сигурност, призован от президента Радев, беше решено, че България има потребност от нова тактика за защита, с цел да отговори на актуалните закани за сигурността.
Комисията по правни въпроси взаимно с Министерство на правораздаването провежда и публично разискване по тематиката. Целта на полемиката е да бъде подложен на спор законопроектът, направен от работната група в Министерството на правораздаването, като в нея ще вземат присъединяване представители на институциите, неправителствените организации и научните среди.
И опозицията в лицето на Българска социалистическа партия също предлага антикорупционен закон.
За 1 септември като точка първа и единствена в програмата на Народното събрание е записан парламентарен надзор от 9.00 ч. Той включва разисквания по запитване от 28 юни 2017 година от народните представители Илиян Тимчев, Георги Йорданов и Валентина Найденова към министъра на опазването на здравето Николай Петров за осъществяване на планове за рационализация и образование в незабавната помощ и цялостна тактика за развиването на незабавната здравна помощ. Следват и отговори на въпроси и питания.
Общо 9 министри ще дават отговор на депутатски въпроси – това са Красен Кралев, Лиляна Павлова, Боил Банов, Нено Димов, Румен Порожанов, Красимир Вълчев, Ивайло Московски, Емил Караниколов и Николина Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР