След масови протести на палестинците израелските власти се съгласиха да

...
След масови протести на палестинците израелските власти се съгласиха да
Коментари Харесай

Защо детекторите на "най-важното място на света" отприщиха напрежение в Израел

След всеобщи митинги на палестинците израелските управляващи се съгласиха да отстранен металните детектори на входа за Храмовия рид и да ги сменят с видеокамери. Ще станат повече и патрулиращите служители на реда. Новите ограничения оставят палестинците недоволни.

Ислямската администрация, ръководеща Храмовия рид, прикани мюсюлманите да продължат протеста и след демонтажа на детекторите.

Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че израелската министерска комисия по сигурността е одобрила " рекомендацията на всички специфични служби да се размени инспекцията с железни детектори с инспекция посредством най-нови технологии и други способи ".

За покупка и монтаж на новата техника ще се изразходват близо 28 милиона $, уточни министър председателят. Очаква се новите ограничения да бъдат въведени до половин година. Предвидено е също в патрулирането из покрайнината да се включат повече военни.

Натиск от гласоподавателите

Металните детектори бяха сложени след убийството на двама израелски служители на реда на 14 юли. Израелската полиция твърдеше, че нападателите са употребявали оръжия, скрити на Храмовия рид.

Според Том Бейтман, сътрудник на Би Би Си в Ерусалим, рецесията на едно от най-почитаните места в града е освен това от тривиално монтиране на летищни скенери и електроника за железни детектори.

" Палестинците виждат тук опит на Израел да ускори контрола върху тяхна реликва в окупиран Ерусалим - джамия, считана за мощен народен знак. За израелските управляващи пък това е належащо, с цел да опазят, по думите на техен министър, " най-важното място на света " - основната реликва на юдейската религия, след убийството на двамата служители на реда наоколо.

Лидерите на двете страни наподобява са били подложени на напън от своите гласоподаватели, настояли да не отстъпват от позициите си. Призивите на интернационалната общественост за решение на казуса единствено покачиха напрежението и за двете страни (а те имат и комплицирани политически разногласия), само че още не се знае дали рецесията е решена напълно.

Защо бе толкоз значимо рамките да се махнат? Решението за слагане на рамките провокира всеобщи митинги измежду палестинците - те обявиха, че Израел цели да откри надзор над историческия регион. Трима палестинци бяха убити в петък в Източен Ерусалим и на Западния бряг на р. Йордан. Същия ден трима жители на Израел бяха убити от палестинец, нахлул в дома им в еврейска колония на Западния бряг.

Посланикът на Организация на обединените нации в Близкия изток Николай Младенов съобщи в понеделник, че вълненията може да се разраснат отвън античния град, в случай че въпросът не бъде решен до петък, когато мюсюлманите по традиция се молят на разнообразни свети места. Сблъсъците сред палестинци и израелци " може да провокират пагубни последствия надалеч отвън рамките на Стария град, отвън рамките на Израел и Палестина, отвън рамките на Близкия изток ", сподели Младенов.

Има ли връзка сред тази мярка и събитията в Йордания? Някои данни сочат, че Израел се е съгласил да махне рамките против единодушие на Йордания да пусне чиновници на израелското посолство в подтекста на дипломатически скандал. По-рано йорданските управляващи се канеха да разпитат сътрудник на израелска работа за сигурност, прострелял по данни на Израел жител на Йордания, който го нападнал с отвертка в резиденцията край посолството. В престрелката по случайност бил погубен и различен йорданец.
Израел твърди, че служителят, разкрил огън, има дипломатически имунитет.

През нощта против вторник йорданският крал Абдула Втори и Бенямин Нетаняху разискаха обстановката в диалог по телефона. Кралят помоли израелския министър председател металните детектори да се отстранен. Скоро по-късно бе обявено, че чиновниците от израелското посолство са се върнали в страната си. В Йордания живеят доста палестинци и йорданските управляващи мощно тачат ерусалимските светини.

 Защо детекторите на
© Ronen Zvulun, Reuters

Решаващият фактор

Храмовият рид има голямо политическо и религиозно значение за палестинците. Той е под израелска окупация от времето на войната през 1967 година За сигурността в региона дават отговор израелците, а финансирана от Йордания религиозна фондация е поела всекидневното ръководство на комплекса, напомня Себастиан Ашър, редактор на Би Би Си за Близкия изток. Договореностите за достъпа, сигурността и ръководството на комплекса са известни като статукво на Храмовия рид.

Гневът на палестинците от монтирането на металните детектори бе подгрят от страхове, че по този метод Израел се пробва да промени нещата и да ускори контрола си над Храмовия рид. Според палестинците това заплашва освен обслужването на духовните им потребности, само че и очакванията им за основаване на лична страна.

Естествено в спора бе въвлечена и Йордания. И може би таман йордански напън е бил решаващият фактор, убедил премиера Нетаняху да направи нещо толкоз нежелано от него - да разпореди премахването на детекторите.

Израелски гард умъртви през уикенда йорданец, който го атакува край израелското посолство, и това добави ново измерение в цялата история. Нищо чудно този случай да е обезпечил на Йордания нужните й козове.

Защо започнаха толкоз бурни безредици? Територията на Стария град в Ерусалим е свещено място и за евреите, и за мюсюлманите. Там са ситуирани както антични еврейски светини, по този начин и една от джамиите, най-важни за исляма. Палестинците настояват, че слагането на детекторни рамки нарушава съглашението за защита на тези обекти и достъп до тях отпреди 50 години. В знак на митинг мнозина палестинци отхвърлиха да минават през рамките и избраха да се молят из улиците.

Храмовият хълм/Харам ал Шариф

Комплексът на Храмовия рид в Стария град на Източен Ерусалим заема повърхност от 35 акра. Юдеите считат, че на това място в антични времена са се издигали Първият и Вторият храм. В юдейската традиция хълмът е прочут като " място на наличието Господне ".

Религиозните евреи считат, че тъкмо там ще бъдат избавени праведниците, щом пристигна Месията. И за тях, и за светските евреи е неприемлива самата мисъл да правят отстъпка другиму Храмовия рид. Той е и знак на горделивост. Поставянето на Стената на рева, Западния бряг на р. Йордан, линията Газа и Източен Ерусалим под израелски надзор през 1967 година бе оповестено за велико национално достижение.

Мюсюлманите назовават това място Харам ал Шариф - Благородно светилище. То има надълбоко религиозно и политическо значение за палестинците и за всички мюсюлмани по света.

Възможността да основат столица не другаде, а в Източен Ерусалим за палестинците е измежду основополагащите детайли на бъдещата им страна. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР