След малко повече от две седмици Турция трябва окончателно да

...
След малко повече от две седмици Турция трябва окончателно да
Коментари Харесай

CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

След малко повече от две седмици Турция би трябвало дефинитивно да вземе решение по въпроса за закупуването на американски изтребители - бомбардировачи F-35, вместо съветските противовъздушни ракетни системи С-400. В противоположен случай Вашингтон заплашва Анкара с най-негативните последствия, заяви във вторник американският ефирен канал CNBC, базирайки се на източници от Държавния департамент.

Вашингтон упорства Анкара да анулира покупката на системи за противовъздушна защита до края на първата седмица на юни. Такова предложение на Съединени американски щати е дефинитивно, няма да има други отлагания.

Според един от източниците на CNBC, страните-участнички в НАТО би трябвало да доставят с съоръжение, което е комбинирано със системите на алианса, съветските С-400 не дават отговор на тези стандарти. Източникът акцентира, че Анкара ще се сблъска с отрицателни и действителни последствия, в случай че завърши процедурата за пазаруване на съветското Противовъздушна отбрана.

Ултиматумът от Белия дом идва на фона на визитата в Турция на ръководителя на горната камара на съветския парламент - Съвета на федерацията- Валентина Матвиенко.

Първите известия за договарянията на Руската федерация и Турция по отношение на доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 година Фактът на подписване на контракта беше доказан от съветската страна на 12 септември 2017 година Турският министър на защитата Хулуси Акар сподели, че разполагането на С-400 ще стартира през октомври 2019 година.

Това към момента не е станало. Цената за договорката е Щатски долар 2,5 милиарда Турция е първата държава-членка на НАТО, която би получила такава Противовъздушна отбрана система от Русия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР