След македонския президент и гръцката опозиция се противопостави на споразумението

След македонския президент и гръцката опозиция се противопостави на споразумението ...

Срещу новото име: Яростна съпротива в Гърция и Македония.


След македонския президент и гръцката опозиция се противопостави на споразумението за името. В този час в парламента в Атина текат дебати по внесения от партия "Нова демокрация" искане за вот на недоверие на правителството.

Късно снощи в Скопие хиляди македонци също протестираха срещу договора и подкрепиха Георге Иванов.

Привържениците на опозиционната МВРО-ДПМНЕ обвиняват премиера Зоран Заев в национално предателство заради направените отстъпки в спора с Гърция.
Бойко Борисов по темата „Македония”: Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на съседна държава Спорът е между Гърция и Македония, да си го решат
Гръцката опозиция отправя същите обвинения към премиера Алексис Ципрас. Цял свят, и най-вече Европа, обаче подкрепят споразумението.

„Нашият канцлер беше много ангажирана в този процес. Насърчаваме Македония да продължи по този път. Вече се осъществяват много реформи, и ви пожелаваме успех”, каза германският външен министър Хайко Маас.

Споразумението за името трябва да бъде подписано от двамата премиери в събота в Преспа.

„Напът сме да приключим един спор, който като камък тежеше на нашия напредък и ни заключи в чакалнята, където прекарахме доста години”, заяви македонският външен министър Никола Димитров.
Бойко Борисов отказа среща с македонския президент Мотивът е позицията на Георге Иванов срещу постигнатата договореност с Гърция за името на Македония
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази надежда Скопие да получи покана за членство до края на месеца.

Източник: btvnovinite.bg