След лудата гръцка вечер, през която Левски напомни за себе

...
След лудата гръцка вечер, през която Левски напомни за себе
Коментари Харесай

Спартанците от Хамрун, които искат да прекратят Синята приказка

След лудата гръцка вечер, през която Левски подсети за себе си в Европа, настана време да обърнем внимание и на идващия " наследник " конкурент в интернационалните клубни шампионати. В третия прелиминарен кръг от Лигата на конференциите селекцията на Станимир Стоилов ще се изправи против чужд противник - малтийците от Хамрун Спартанс. Отбор, който несъмнено не е на равнището на ПАОК, само че в същото време разполага с нужните качества, с цел да се трансформира в следващия еврокошмар за българския гранд.
 Да затанцуваш
Да затанцуваш " синьото " сиртаки

Трудното занапред предстои

На Станимир Стоилов и футболистите му оставяме значимата задача с отстраняването на всевъзможни мисли за подценяване, а ние ще ви срещнем малко по-подробно с историята на този любопитен клуб.

Колкото и да не ви се има вяра, " спартанците " са основани седем години преди Левски. Те бранят достойнството на малтийския град Хамрун, а прякорът на клуба е заимстван от този на обитаемото му място - " Тас-Сиккина ", което в превод значи " тези, които носят нож ".

 Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора, спортуващи и навън

За своите 115 години битие, " червено-черните " са печелили осем пъти шампионата , а в 11 от случите са се задоволявали със сребърните медали. Купата на Малта шест пъти е попадала в тяхната витрина, а пет са трофеите от Суперкупата на рицарския остров.

В Хамрун с трогване си спомнят времената през 80-те години , когато с финансовата помощ на президента Виктор Тадеско отборът реализира много триумфи на домашната сцена. В него се събират и част от най-хубавите малтийски играчи тогава - Джиджи Салерно, братята Хуереб, Едвин Фаруджа и други Бизнесменът трансформира " росонерите " и в единствения по това време тим на Острова, който има собствен личен стадион.
 ПАОК полудя по Уелтън и Хосе Кордоба
ПАОК полудя по Уелтън и Хосе Кордоба

Изпращат великодушна оферта за " сините " футболисти

Спартанс са първият тим от тази страна, който отстранява конкурент в евротурнирите след две поредни победи . Това се случва за КНК през сезон 1984/85 против Балимена Юнайтед 2:1 и 1:0.

Допреди месец това беше и единственият блестящ европейски спомен за Хамрун. " Тас-Сиккина " взеха първата си жертва в ЛК, откакто с общ резултат 4:2 отстраниха арменците от Алашкерт . Въпросните не са чак толкоз инцидентен тим, тъй като през миналия сезон доближиха до групите в Лигата на конференциите. А с цел да се стигне до мачовете с Левски, " спартанците " на два пъти победиха с по 1:0 Вележ (Мостар)

 Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и навън

В наши дни Хамрун дължи своя напредък на предприемача Джоузеф Протели , който главно се занимава с недвижими парцели, само че има и много други сполучливи инициативи. Подобно на Левски, " спартанците " имат много лоялна аудитория, която поддържа любимците си до последната минута.

" Българската връзка " в Спартанс е много блестящо изразена . Път проправя някогашният централен бранител на Ботев (Пд) от 80-те години - Атанас Маринов . Той води отбора в първите години на новото хилядолетие. От 2011 година следва същинска инвазия на наши играчи, като в границите на 12 месеца " червено-черния " екип носят Николай Чипев, Николай Божов, Ангел Йошев и Адриан Олегов.

Настоящият състав на отбора, изцяло съгласно футболните порядки в Малта, е изпълнен с задгранични играчи. Към този миг те са тъкмо 15 на брой . Петима бразилци, трима сърби и по един представител на ДР Конго, Швейцария, Кабо Верде, Хърватия, Гамбия, Аржентина и Англия. На първо четене най-опасният от тях е Додо от Кабо Верде, който играе като централен нападател, само че може да бъде употребен и по крилото . Внимание заслужават бразилците Джони и Едер, които в офанзива ненапълно наподобяват на " синия " тандем Роналдо - Уелтън.

Иначе Хамрун, най-малко в европейските си мачове не се свени да играе в скица 3-5-2 . Това обаче е единствено видимо, тъй като много постоянно фланговите футболисти на " спартанците " са натоварени с отбранителни задания и групировката се трансформира до 5-1-2-2 . Именно с нея беше взет скалпа и на Вележ Мостар.

 Може да бъде изображение с 3 души, изправени хора и текст, който гласи `malta MS467`

На вратата най-често е 33-годишният национал на Малта - Хенри Бонело. В сърцето на защитата си партнират сърбинът Биеличич, бразилецът Емерсон и различен национал на островната страна Стийв Борг. Раян Камнзули и Хуан Корбалан имат ролята на халф-бекове. Сърцето на полузащитата е оставено за Матийо Гийомер и Роко Пърша от Хърватия. Атаката е поверена на бразилците Едер, Джони и гореспоменатия капитан Додо. От аварийна пейка по-често се включват конгоанецът Елвис Машике и сърбинът Игор Неделикович.

Начело на отбора е Бранко Нишевич от Сърбия , който обаче прекарва цялата си кариера след дейна футболна такава на Острова. Бил е треньор на тимове като Хибърниънс, Надур, Гзира Юнайтед и юношеските национали на Малта до 19 години.
 Левски притегля още един бразилски футболист?
Левски притегля още един бразилски футболист?

В радара на " сините " е попаднал и млад български състезател

Последният любопитен факт за отбора е, че за един сезон екипа на Хамрун носи международният първенец с Италия от Мондиал 2006 - Кристиан Дзакардо . През сезон 2017/18, 37-годишният деец изиграва 15 мача за " червено-черните ", в които осъществя и три попадения.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР