След лекото изпитание срещу Крусейдърс, българският първенец Лудогорец вече знае

...
След лекото изпитание срещу Крусейдърс, българският първенец Лудогорец вече знае
Коментари Харесай

МОЛ Види: Преименуваният Видеотон, който се радва на щедра държавна помощ

След лекото тестване против Крусейдърс, българският отличник Лудогорец към този момент знае името на идващия си конкурент по пътя към груповата фаза на Шампионската лига. Във втория квалификационен кръг, селекцията на Пауло Аутуори ще премери сили с унгарския МОЛ Види, или иначе казано - Видеотон. Историческо име в европейския футбол, което въпреки и в не най-хубавата си форма, ще даде оптимален отпор на Марселиньо и компания.

 Лудогорец желае да усъвършенства връх на Левски в Европа
Лудогорец желае да усъвършенства връх на Левски в Европа

" Орлите " излизат за погром и в реванша против Крусейдърс

Нека се срещнем по-отблизо с унгарския хегемон.

 Снимка 369226
Източник:

ИСТОРИЯ

Отборът на МОЛ Види е основан преди 77 години в унгарския град Шекесфехервар. След няколко години на организационни компликации, Видеотон дебютира в най-високото равнище на своя шампионат през 1968 година. За страдание на своите почитатели обаче изпада още през същия сезон.

 Лудогорец победи Крусейдърс и в реванша, чака Видеотон
Лудогорец победи Крусейдърс и в реванша, чака Видеотон

Нов гол за Шверчок

Първите триумфи на отбора датират от 1975/76, когато " синьо-червените " приключват на второто място в шампионата. Постижение, което е усъвършенствано едвам през 2010/11, когато клубът за сефте става първенец.

Това като че ли отприщва мощ за нови и още по-големи триумфи, откакто първата позиция в локалната лига е завоювани през 2015 и 2018 година.

 Снимка 369220
Източник:

Най-големият триумф на Видеотон е европейските клубни шампионати е през 1985 година, когато отборът играе емблематичен край за Купата на УЕФА против Реал (Мадрид). Битката за трофея се играе на разменено посещение. Първата среща е в Унгария, като тя бива извоювана с 0:3 от " кралете " след попадения на Мичел, Карлос Сантиляна и Хорхе Валдано. Реваншът на " Бернабеу " сервира изненада на почитателите, откакто Видеотон печели, само че с минималното и незадоволително 0:1. Все отново, прецизен в този исторически мач е Лайош Майер.



Нова доза европейска приятност за почитателите има през 2012/13, когато " синьо-червените " стигат до груповата фаза на Лига Европа. Тогава унгарците попадат в тежка група със Спортинг (Лисабон), Базел и Генк, като финишират на третата позиция с реализирани две победи - 3:0 над Спортинг и 2:1 над Базел.

ЗАЩО МОЛ ВИДИ, А НЕ ВИДЕОТОН?

На 1 юли, 2018 година, по силата на спонсорски контракт с най-голямата частна елекртокомпания в района, Видеотон е преименуван на МОЛ Види. Решението предстоящо е признато с бурно възмущение от най-запалените почитатели на отбора.

Случилото се обаче не се случва за първи път на " синьо-червените ", които в своята 77-годишна история са носили куп разнообразни имена. Ето и историята в резюме:

1941: Вадъжтюнйъгяри Семеен кодекс

1942-44: Шекешфехервар МОВЕ Вадъжтюнйъгяри Спорт еш Култур Егешсюлет

1944-48: Шекешфехервар съдебна експертиза

1948-50: Шекешфехервар Долгожок съдебна експертиза

1950-62: Шекешфехервар Вашаш Семеен кодекс

1962-68: Шекешферервар ВТ Вашаш

1968-90: Видеотон Спорт Клуб

1990-92: Видеотон-Уалтхам ФК

1993-95: Пармалат ФК

1995-96: Фехервар-Пармалат ФК

1996: Фехервар 96 ФК

1996-97: Видеотон ФК Фехервар

1997-05: Видеотон ФК

2005-09: ФК Фехервар

2009-2018: Видеотон ФК

2018: МОЛ Види ФК

 Снимка 369224
Източник:

СБЛЪСЪКЪТ С МАРЕК

МОЛ Види към този момент се е изправял против български отбор. През 2003 година отборът има борба с не какъв да е, а паметният ни Марек (Дупница), в първия кръг на несъществуващия към този момент шампионат Интертото.

 Пауло Аутуори: Знаем всичко за Видеотон, само че и те са наясно с нашите качества
Пауло Аутуори: Знаем всичко за Видеотон, само че и те са наясно с нашите качества

" Играхме добре, показахме почитание към противника "

И двата мача приключват при резултат 2:2 в постоянното време, като втората борба е на " Бончук " и влиза в продължения. Тогава " синьо-червените " унгарци биват изумени в 97-ата минута, когато страховит гол бележи Амиран Муджири за крайното 3:2.

Тогава в селекцията на нашия Марек личат имената на футболисти като Ангел Стойков, Иво Паргов, Янек и Анжело Кючукови, Амиран Муджири, Алексей Дионисиев, Крум Бибишков, Любчо Любенов и други

ЛЮБИМИЯТ ОТБОР НА ВИКТОР ОРБАН

Добре прочут факт е, че МОЛ Види се радва на един специфичен симпатизант. Запалянко на отбора е унгарският министър-председател Виктор Орбан. От 2010 година до момента, част от най-богатите хора в страната постоянно посещават мачове на Видеотон, бидейки в компанията на Орбан. Всичко това предстоящо нервира почитателите на останалите клубове, които считат, че " синьо-червените " се радват на всевъзможна поддръжка от политическия хайлайф.

 Снимка 366711
Източник:

СТАДИОН И ФЕНОВЕ

Бъдещият противник на играе мачовете си на новопостроения стадион Панчо Арена в унгарското селце Фелцсут, мястото, където Виктор Орбан прекарва огромна част от своето детство. Там отборът съжителства дружно с близкия им Академия Пушкаш. Историческото оборудване на Видеотон пък е Состой Стейдиъм, който сега се реконструира и трябваше да бъде подготвен пред януари, 2018 година.

Ултрасите на унгарския клуб постоянно основават проблеми на полицията, като пословични са техните борби с " сътрудниците " им от Ференцварош, Уйпещ, Гьори ЕТО, Халадаш и Дебрецен.

 Снимка 369222
Източник:

ТРЕНЬОРЪТ - ДОБЪР ПОЗНАЙНИК НА БАНДАТА И БОЖИГОЛ

Начело на отбора e сръбският експерт Марко Николич, който към този момент е повече от година на този пост. Специалистът е известен с това, че има два престоя като старши-треньор на Партизан (Белград). През сезон 2014/15 той съумява да класира отбора за груповата фаза на Лига Европа, само че се проваля в устрема си да направи клуба първенец.

 Лудогорец пусна в продажба билетите за идващите си две семейства
Лудогорец пусна в продажба билетите за идващите си две семейства

" Орлите " одобряват Етър и унгарския МОЛ Види

През 2016-а той се завръща на " ЮНА ", като ще бъде запомнен с неповторимата си серия от 37 мача без загуба, печелейки купа и купа на страната. По това време Николич има опцията да работи и с двама българи - Валери Божинов и Иван Бандаловски, които остават с отлични усещания от гологлавия ментор.

 Снимка 369221
Източник:

Това, което навиячите на " гробарите " обаче не му простят, е измяната му на 6 юни, когато самичък подава молба да приключи контракта си с клуба, с цел да одобри великодушната финансова оферта на Видеотон.

В Унгария на Николич му провървява бързо и още в дебютната си акция става първенец на страната. Златото обаче е реализирано със сериозна драма, защото всичко е решено поради по-добрите индикатори против директните съперници от Ференцварош.

 Ас на Лудогорец измежду разочарованията на Мондиал 2018
Ас на Лудогорец измежду разочарованията на Мондиал 2018

" Екип " дефинира най-зле представилите се футболисти, Яцек Горалски е измежду тях

ОТБОРЪТ

Подобно на българския си противник, в МОЛ Види също разчитат на много задгранични футболисти. Смесицата тук е допълнена и от няколко локални играчи, като всички те са съществени имена за тамошната футболна реалност.

Звездата на отбора е ветеранът Шаблош Хушчи, който направи име в немската Бундеслига. Макар и на 35 години, техничарят към момента има водеща роля в организирането на " синьо-червените " офанзиви. Обичан от почитателите е и атакуващият халф Ищван Ковач, който към този момент има 126 мача и 14 гола за клуба.

 Снимка 369225
Източник:

В защита конците дърпа Атила Фиола, който бе част и от националния отбор на " маджарите ", взел участие на Евро 2016. В отбранителния вал няма по какъв начин да не разпознаваем и капитана Роланд Жуаш, който дълги години бе средищна фигура в белгийския Андерлехт.

Напълно съгласно упованията, с идването на Николич, към Види поеха и няколко известни сръбски футболисти. Открояват се имената на Данко Лазович, Стефан Шчепович и Марко Шчепович. В унгарския отбор към този момент се подвизава и един от огромните гении на македонския футбол -Бобан Николов. Разбира се, няма по какъв начин да минем и без африкански нюанс, който е изразен с съществуването на национала на Кабо Верде - Стопира.

 Снимка 369228
Източник:

Съставът на МОЛ Види към 12 юли, 2018 година:

ВРАТАРИ : Томаш Туйвел (Словакия), Андраш Хършфалви, Адам Ковачик

ЗАЩИТНИЦИ : Пауло Винисиус, Атила Фиола, Лоик Него (Франция), Атила Мокши, Стопира (Кабо Верде), Роланд Жуаш, Кристиан Тамаш, Бенсе Тот, Силвестер Хангя, Бендегуж Бола

ХАЛФОВЕ : Патрик Рети, Анел Хаджич (Босна и Херцеговина), Шаблош Хушчи, Ищван Ковач, Зсомбор Береч, Мате Паткай, Бобан Николов (Македония), Балинт Шабо, Йозеф Варга, Кристиан Гереши, Бенсе Сос

НАПАДАТЕЛИ : Данко Лазович (Сърбия), Стефан Шчепович (Сърбия), Марко Шчепович (Сърбия), Елвир Хаджич (Босна и Херцеговина)

 Ясни са датите и часовете за мачовете на Лудогорец с Видеотон
Ясни са датите и часовете за мачовете на Лудогорец с Видеотон

Ето по кое време са срещите с унгарския първенец
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР