След кучешкия лай и котешкото мяукане, песента на петела е

...
След кучешкия лай и котешкото мяукане, песента на петела е
Коментари Харесай

Защо петлите кукуригат сутрин?

След кучешкия лай и котешкото мяукане, песента на петела е най-разпознаваемият тон от животинското царство. Но за какво изобщо петлите кукуригат? И правилно ли е, че кукуригат най-вече (или единствено) заран?

На първо време, в реда на нещата е да отбележим, че петлите кукуригат когато и да е на деня, както и в отговор на цяла палитра от видимо безвредни външни дразнения като звук от кола или идването на човек. Това е по този начин, тъй като кукуригането на петела служи за доста неща – да разгласи нарушение на територията си от други петли, да приказва с другите пилета, да се радва, в случай че му излезе късмета… като цяло, не се свени да си пускат гласа.

 animal-chicken-cockscomb-34770

Освен това, тези птици кукуригат и по време на или тъкмо преди разсъмване. Заради богатата гама от мотиви, за които казахме, дълго време учени и орнитолози считат, че петлите просто реагират на промяната на светлината, както биха реагирали и на фарове на кола, да вземем за пример, или други изкуствени източници на осветяване. След години теории и даже вицове за това по какъв начин петлите знаят по кое време се съмва, учени от Университета в Нагоя в Япония вземат решение да ревизират дали пилетата в действителност чакат зората или просто реагират на нея, когато тя се случи.

В проучването, водено от Такаши Йошимура, се вършат няколко опита, с цел да се даде отговор на този въпрос. Птичките са изложени на разнообразни условия за няколко седмици и напълно предстоящо, всички те пеят когато и да е на деня, по всевъзможен мотив, като, да вземем за пример, при хранене.

Първо, една група (ято?) петли в продължение на 2 седмици били изложени на 12-часова светлина, следвана от 12-часова мрачевина. Оказва се, че те чакат „ зората “ като кукуригането им започвало към 2 часа преди тя да настъпи.

Друго забавно наблюдаване е, че основният петел започвал първи да кукурига, което удостоверява, че то служи и за маркиране на територия и определяне на превъзходство. По думите на Йошимура: „ Данните, които събрахме, сочат, че основният петел афишира първи зората, а по-нископоставените го изчакват търпеливо и по-късно кукуригат след него. “

Йошимура и екипът му се пробват да изиграят петлите като в третия опит ги слагат в обстановка, в която светват и гасят светлините в случайно време. Въпреки че светването на светлината предизвиквало реакция у животните, тя била доста по-силна и бурна, в случай че светлината се появявала към времето, когато по принцип би трябвало да е зазоряване.

В последна сметка учените заключават, че петлите би трябвало да имат собствен биологичен часовник, който им споделя по кое време да кукуригат. Още повече, тъй като те не се подлъгали да кукуригат толкоз мощно по друго време на деня, очевидно този биологичен часовник надвива над външните фактори.

 blur-chicken-close-up-458825

Все още повода да кукуригат заран не е ясна, само че се допуска, че се дължи на към този момент упоменатите маркиране на територия и определяне на превъзходство. Затова е и напълно петелска активност и то главно на преобладаващия петел. Това също по този начин изяснява за какво кукуригат при звук на кола – сходен звук елементарно може да значи наближаваща заплаха. Така се акцентира и че донесената храна е тяхна храна. А заран, след хубава отмора през нощта, петлите още веднъж припомнят на всички, че към момента са тук и това към момента е тяхната територия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР