След края на заседанието си в четвъртък на което остави

...
След края на заседанието си в четвъртък на което остави
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната

След края на съвещанието си в четвъртък на което остави без смяна досегашната си парична и лихвена политика, Европейската централна банка увеличи доста прогнозите си за икономическия напредък в еврозоната следващата година, само че в това време продължава да чака, че инфлацията в района ще остане под нейните прицелни равнища до 2020-а година.

Представяйки новите макроикономически прогнози, шефът на банката Марио Драги уточни, че ЕЦБ чака повишаване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през актуалната година с 2,4% вместо с плануваните през септември 2,2 на 100. За 2018-а година централната банка към този момент залага на стопански напредък от 2,4% - надалеч над предстоящата при започване на есента икономическа агресия от едвам 1,8 на 100, визирайки солидният прогресивен подтик през последните месеци на тази година.

ЕЦБ увеличи своите прогнози и за икономическия напредък през 2019-а година от 1,7% до 1,9%, като за 2020-а година чака повишаване на Брутният вътрешен продукт на района на единната валута от 1,7 на 100. Според Марио Драги рисковете във връзка с растежните вероятности остават до огромен степен уравновесени.

“Силният повтаряем подтик, подсилен от продължаващите положителни развития на оповестените знаци за потребителското и бизнес доверие, могат да доведат до по-нататъшни положителни изненади по отношениена икономическия напредък в кратковременен проект “, добави той. Шефът на ЕЦБ счита, че рисковете в низходяща посока за растежа на еврозоната са основно свързани с световни фактори и с развитията на интернационалните валутни пазари. Въпреки нарасналите прогнози за икономическия напредък, ЕЦБ е по-малко положително настроена във връзка с инфлационните вероятности, макар че Драги означи, че към този момент са се изпарили рисковете от дефлация.

Централната банка удостовери септемврийската си прогноза за инфлация в еврозоната от 1,5% през актуалната година, като в това време увеличи едва упованията си за инфлацията през 2018-а година от 1,2% до 1,4%. За 2019-а година ЕЦБ продължава да залага на повишаване на потребителските цени с 1,5% преди тяхното покачване с 1,7% през 2020-а година. Марио Драги уточни, че известната възходяща проверка на показателя на потребителските цени (CPI) за тази и идната година е в следствие основно на по-високи цени на петрола и на храните.

Новите въпреки и малко усъвършенствани инфлационни прогнози на ЕЦБ демонстрират, че до 2020-а година централната банка няма да успее да извърши заложеното от нея целево равнище за инфлация от малко под 2 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР