След края на Втората световна война на мъжете в Германия

...
След края на Втората световна война на мъжете в Германия
Коментари Харесай

В Иран се мъчат да прокарат полигамията като помощ за жените

След края на Втората международна война на мъжете в Германия им било позволено да имат до четири дами, съобщи предишния месец ултраконсервативният ирански народен представител Али Мотахари. Той посочи, че много германки останали без съпрузи - голяма част от тях загинали във войната. Истината е, че в Германия полигамията е забранена още от 1871 година. Както преди, по този начин и след края на войната, а и през днешния ден тя е наказуемо действие.

В Иран обаче към момента е в действие Законът за фамилията от 1974 година (от времето на шаха), който позволява на мъжете да имат втора жена - при избрани условия. Всъщност, на полигамията в Иран се гледа с неприятно око, споделя известната иранска адвокатка Фарида Гейрат. " Али Мотахари знае това доста добре. Доколкото ни е известно, самият той живее в полигамия ", подчерта тя в телефонно изявление за Дъждовни води. " Водачът на иранската гражданска война аятолах Хомейни е живял в моногамия, неговият правоприемник аятолах Хаменей - също. Тази странна самодейност в интерес на полигамията обаче няма никакъв късмет за триумф ", добавя Гейрат. 

Въпреки това в Иран тече гореща полемика за полигамията. А Мотахари е един от малцината политици, които вземат участие в нея. В навечерието на парламентарните избори през март следващата година той наподобява е тръгнал по пътя на политическото си самоубийство. Защото една огромна част от иранското общество е възмутено. Капката, с която чашата на търпението преля, е един уъркшоп на Института за религиозни полезности в свещения град Кум, който учи дамите и мъжете по какъв начин да живеят в полигамия.  

Влиятелни ирански депутати като Али Мотахари и елементи от консервативните среди в обществото се застъпват за това (най-вече) заможните мъже да могат да имат повече от една брачна половинка. И те се пробват да го показват като " помощ за дами в неравностойно състояние ". И по-специално визират дамите, които сами устоят фамилиите си - деца, родители, съпрузи.

По публични данни, през последните 10 години броят на тези иранки е повишен със 70 %. В момента към 3 милиона дами в Иран се считат за " глава на фамилията ". В същото време разноските за прехрана на иранските фамилии са се нараснали с 50 %, съгласно формалната статистика. Само питателните артикули са поскъпнали от март 2018 до март 2019 с над 70 %. В същото време заплатите са се повишили най-вече с 20 на 100, сочат още данните.

" Разбира се, че има обезверени дами в Иран, които не виждат различен метод, с изключение на да станат втора брачна половинка ", споделя Гейрат. " Но това не може да е решението на съществуващите обществени проблеми в страната ", добавя тя. Възмутени са освен бранителите на правата на дамите - огромна част от консервативните кръгове в иранското общество дефинират самодейността от град Кум като  " реклама на легална проституция ". Впрочем, в района на свещения град са доста публикувани така наречените " краткотрайни бракове " - по остаряла шиитска традиция. При тях в брачния контракт се вписва времето, за което бракът е годен - от 30 минути до 99 години. С приключването на периода дамата губи и правата си като брачна половинка.

" Както във всяко друго общество, в което сексуалността е тематика табу, по този начин и в Иран доста хора поддържат извънбрачни връзки ", споделя за " Дойче Веле " социологът Амин Бозоргиян. " Част от консервативните кръгове желае да наложи полигамията като метод на живот в обществото. Но самото общество я отхвърля, защото през последните 100 години то възприе моногамията като световна полезност ", добавя той.

През последните 110 години ислямската република е претърпяла три революции. Но още не е решена борбата за ценностите - дали да се наложат религиозните, обичайни полезности, или светските полезности на актуалния свят. Везните се накланят ту в едната, ту в другата посока. Така да вземем за пример е имало интервали, в които обичайното покриване на жените с хиджаб е било забранявано. Днес обаче то е наложително. Впрочем, измежду духовниците също има съперници на полигамията - самият аятолах Хаменей е измежду тях. Той не толерира многоженството, а който от екипа му си вземе втора жена, неотложно бива уволняван.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР