След края на третия конкурсен ден от фолклорния фестивал Фолклорен

...
След края на третия конкурсен ден от фолклорния фестивал Фолклорен
Коментари Харесай

Ансамбъл „Пирин” с впечатляващ спектакъл в свищовското с. Царевец

След края на третия конкурсен ден от фолклорния фестивал „ Фолклорен извор “, публиката в летния спектакъл на село Царевец стана очевидец на впечатляващ театър, който танцьорите, музикантите и артистите от отбор „ Пирин “ направиха за феновете. С невероятното многообразие от национални носии и богатият репертоар от фолклорни осъществявания, изпълнителите придвижиха публиката в разнообразни кътчета от родната ни страна. Великолепните песни и танци дотам развълнуваха феновете, че препълненият летен спектакъл ехтеше от радостни възгласи в неудържими аплаузи.

 pirin-2

От няколко години Национален фолклорен фестивал „ Фолклорен извор “ показва на сцената си най-големите фолклорни ансамбли на България и след „ Филип Кутев “, „ Тракия “ и „ Българе “, а в актуалното издание концерт изнесе и отбор „ Пирин “. Кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за съдействието и шефа на Ансамбъла Денислав Кехайов, че със единодушието си да танцуват и пеят на сцената на „ Фолклорен извор “ са траяли традицията – най-известните български ансамбли да са част от концертите на Фестивала. Той акцентира, че високо цени жеста, който отбор „ Пирин “ е направил идвайки в Свищов, в миг, когато в Благоевград тече XV-ти Събор на националното творчество „Пирин пее “. Господин Кехайов благодари за сърдечното и топло посрещане и даде заричане идващият път Ансамбалът да гостува в Свищов на по-голяма сцена и в цялостен състав.

Ансамбъл „ Пирин ” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското национално изкуство по света.

Създаден през 1954 година за търсене и креативно пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената хубостта на достоверни фолклорни мостри, както и основаване на творби на фолклорна основа с присъединяване на модерни създатели – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

В своята креативна биография и репертоар отбор ”Пирин ” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, Българска национална телевизия, ”Балкантон ”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и голям брой рекламни издания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР