След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с

...
След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с
Коментари Харесай

Валери Жаблянов беше отстранен като зам.-председател на Народното събрание

След края на словото му Валери Жаблянов беше изпратен с ръкопляскания и ставане на крайници от депутатите от Българска социалистическа партия

© Юлия Лазарова Още по тематиката
ГЕРБ изиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание

Ако до края на деня няма доброволна оставка, на следващия ден стартира подписка за свалянето му
15 фев 2018
Организационен гаф на Българска социалистическа партия разкри бранител на Народния съд в управлението

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов написа от името на партията, че убийството на депутати, някогашни министър председатели и интелигенцията след Втората международна война е било неизбежно
14 фев 2018 Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП) загуби поста си поради няколко скандални изявления и позиции. С гласовете на ГЕРБ (84), " Обединени патриоти " (16) и " Воля " (9), както и един самостоятелен народен представител - общо 110, той беше отхвърлен от управлението на Народното събрание, макар че претекстовете в предлагането за отстраняването му не дават отговор на изискванията в правилника за активността на Народното събрание. Българска социалистическа партия гласоподава срещу - 71 народни представители, а Движение за права и свободи не взе участие в гласуването. Българска социалистическа партия разгласи, че ще сезира Конституционния съд и Съда по правата на индивида в Страсбург.

В настояването, подписано от депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", са посочени три претекста за освобождение на Жаблянов - изявлението му от трибуната против контракта за другарство с Македония, неуважителното му отношение на 1 февруари, когато в залата се отбелязваше паметта на жертвите на Народния съд и на така наречен възродителен развой, както и изложената от него констатация в позиция на Българска социалистическа партия, че " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".

От Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в гласуването, което дефинираха като " този фарс ". Според зам.-председателя на парламентарната група Йордан Цонев ГЕРБ нямат нито морални, нито юридически причини да желаят оставката на Жаблянов. От една страна, депутатите имат функционален имунитет, т.е. не носят отговорност за своите изявления в пленарна зала в качеството си на политици. От друга страна, в тази ситуация ГЕРБ демонстрира двоен стандарт, тъй като остави без резултат настояването на Движение за права и свободи за оставка на ръководителя на комисията по правата на индивида Красимир Велчев поради изявление, което съгласно придвижването оправдава убийствата по време на преименуването на българските мюсюлмани.

Социалистите оставиха отбраната на Жаблянов да се води от него самия и от Корнелия Нинова. Изказването на към този момент някогашния зам.-председател на Народното събрание беше несъмнено от Цветан Цветанов (ГЕРБ ) като надменно. В него имаше два пъти думата " скърбя ", само че единствено за това, че била " излята гняв " в последната седмица, и за това, че тематиката въобще се разисква. Иначе упреците бяха ориентирани към " когнитивния недостиг " на десницата, която била подготвена да се фашизира и нищо не научила от многократните си визити в Съединени американски щати, където свободата на изразяването и даже на носенето на оръжие била " възведена в фетиш ". Мотивите били пример на " политически произвол и фактическо малоумие ". " Аз съм представител на Българска социалистическа партия в управлението на Народното събрание, няма по какъв начин да ми търсите сметка, това ясно ли ви е ", съобщи Жаблянов с самоувереност от трибуната. " Как декларацията за Народния съд на Българска социалистическа партия се свързва с Жаблянов, по какъв начин се свързва, бе?! По жицата? ", иронизира той един от претекстовете на искащите му оставката. Факт е, че нито един път до момента Валери Жаблянов не е признал (но не е и отрекъл), че той е създател на фразата за Народния съд в обръщението на социалистите във връзка Луковмарш, само че тя беше отстранена от първичния вид на документа.

На собствен ред той атакува ГЕРБ, че не се е разграничил от провеждането на Луковмарш. " Не става дума за зампредседателското място, а за демокрацията ", съобщи Жаблянов. По адрес на ръководещите той даже заплаши - " Нарушавате конституцията, нарушавате законите, управлявате директно волята на народа и ще платите за това ".

За още една опасност стана дума малко по-късно. Според Цветан Цветанов представители на Българска социалистическа партия по време на Председателския съвет - съвещанието на управленията на парламентарните групи и управлението на Народното събрание - в сряда сутринта са заплашили " Воля ", че социалистите ще желаят на собствен ред оставката на Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание, в случай че депутатите му вземат участие в гласуването на страната на болшинството. Лидерът на най-малката парламентарна група е със свален имунитет поради обвиняване за нанасяне на телесна щета. Разпределението на гласовете в последна сметка сподели, че и без " Воля ", даже и в случай че Движение за права и свободи се бе присъединило на страната на Българска социалистическа партия, Жаблянов отново щеше да бъде отхвърлен. " Обединени патриоти " нямаха съмнения във връзка с отстраняването му поради позицията му против контракта с Македония.

Корнелия Нинова разяснява, че зад дейностите на ръководещите стоят три претекста - отклонение на вниманието от по-важните проблеми на страната, възмездие поради отстраняването на първия ръководител на това Народно заседание Димитър Главчев (ГЕРБ) и моделът, който ГЕРБ се пробва да постанова от години - " моделът цветановщина - от тази естрада да се раздават присъди ".

Още при започване на дебата Българска социалистическа партия предизвести, че възможното премахване на Жаблянов ще бъде атакувано пред Конституционния съд, а в случай че се наложи - и в Съда по правата на индивида в Страсбург. " Ако през днешния ден гласоподават оставката на Валери Жаблянов, ръководещите отиват в Конституционния съд. Ако през днешния ден гласоподават оставката на Валери Жаблянов, отиват в Съда по правата на индивида в Страсбург и ще получите осмата присъда, европейска към този момент, която ще покаже, че " Граждани за европейско развиване на България " е заглавие, зад което стои тирания, заличаване на всяко инакомислие, принуда към всеки друг ", съобщи Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия няма да предложи различен народен представител на мястото на Валери Жаблянов, макар че по устав всяка парламентарна група има право на такава позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР