След края на редовното си заседание Централната банка на Япония

...
След края на редовното си заседание Централната банка на Япония
Коментари Харесай

ЯЦБ запази без промяна досегашната си агресивна стимулираща парична и лихвена политика



След края на постоянното си съвещание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без смяна досегашната нападателна стимулираща парична и лихвена политика макар наклонността измежду останали водещи централни банки като Фед, ЕЦБ и АЦБ за последователно стягане на мощно разхлабената им лихвена политика.

ЯЦБ остави главната краткосрочна рента на равнище от -0,1% и удостовери задачата си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации покрай нулата. Тя резервира без смяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като " качествени и количествени удобства " (QQE), на годишно равнище от 80 трлн. йени, както и размера на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на капиталови тръстове за недвижими парцели (REITS).

Решението на ЯЦБ беше взето с 8 против 1 гласа, защото новият член на банката Гуши Катаока възрази, че актуалната политика ще способства в забележителна степен за повишение на инфлацията към целевото равнище от 2%. Според него са нужни спомагателни стимулиращи ограничения, с цел да бъде обезпечено, че през 2018-а година японската инфлация ще се приближи към това целево равнище.

В същото време Централната банка резервира без смяна досегашната си оценка за японската стопанска система и чака, че тя ще продължава да се уголемява с умерено движение, до момента в който годишната инфлация ще резервира възходящия си тренд към 2% основно заради възходящите инфлационни упования.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР