След края на почивката председателят на Върховия касационен съд Галина

...
След края на почивката председателят на Върховия касационен съд Галина
Коментари Харесай

Членове на прокурорската колегия се оплакаха от натиск

След края на почивката ръководителят на Върховия касационен съд Галина Захарова прикани членовете на прокурорската гилдия на съвета да разгласят претекстовете си да се откажат от настояването си.
" Бяхме неведнъж атакувани с искане за отводи с всевъзможни доводи, по тази причина ще се базира единствено на формален документ. Това е разпореждане от 2 юни 2023 година на прокурор Тодор Денков от Софийската градска прокуратура във връзка осъществена инспекция по искане на съдружие " Боец ". Извършена е инспекция на изказванията и данните за осъществено длъжностно закононарушение във връзка директна интервенция на основния прокурор и предписание допускането на израелския специалист на мястото на гърмежа. Прокурорът е разпоредил отвод да образува досъдебно произвеждане по инспекцията ", изясни Гергана Мутафова от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която е един от вносителите на настояването за премахване на Гешев. Според цитирания от нея документ прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане поради неналичието на данни за осъществено закононарушение от страна на Гешев.
Министър Атанас Славов попита дали този акт е постоянен и има ли информация дали е обжалван, а Иван Гешев изясни, че никой отвод не е постоянен акт и предстои на надзор по реда на Наказателно-процесуален кодекс.
" Става въпрос за наказателна отговорност. Държа всички доказателства и доказателствени претенции да бъдат качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет, те не са секретни. Това събитие, което вие цитирате, няма по какъв начин да ви е известно единствено и само от това разпореждане ", уточни Гешев.
Огнян Дамянов също се включи в полемиката.
" Малко е странна тази процедура, да вървим по тъничък лед. Не е редно съгласно мен всеки да бъде питан за всевъзможни претекстове. Действително през вчерашния ден много обмисляхме нашата позиция и решението не е по никакъв начин елементарно. Все се търси някакво влияние, някакво подмолно решение. Мислех да не го споделям, защото може би не е редно, само че не мога да се стърпя. Преди 3 години по време на процедурата за избор на основния прокурор госпожа Дишева се почувства застрашена, писаха се заявления, имаше публично неспокойствие. Аз в понеделник споделих, че членове на Висш съдебен съвет са викани във ВКП. Как един от вас не пристигна чисто човешки да ни попита - по какъв начин сме, викани ли сме, считаме ли, че има напън? Или ще мълчим за едното, а за другото ще приказваме ", разяснява Огнян Дамянов.
" Предпочитам да не се гледа настояването, в сравнение с да има всякакво подозрение за влияние. А чувството за това, че има напън, го сътвори господин Гешев с всевъзможни конференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, войводско или такова нещо прокуратурата да прави такива инспекции, само че това е възмутително, почтено казано, и е форма на напън ", акцентира Огнян Дамянов, обръщайки се към основния прокурор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР