След края на пандемията с COVID-19 ще търсим начини да

...
След края на пандемията с COVID-19 ще търсим начини да
Коментари Харесай

ГЕРБ планират рестарт на програмата за саниране, но след края на пандемията

След края на пандемията с COVID-19 ще търсим способи да продължим и програмата за саниране на жилищни здания, разгласи министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещаване в Хасково.

В началото на предишния месец стана ясно, че Министерството на районното развиване и благоустройството има подготвеност да започва идващ стадий на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания с пилотен план за възобновяване на още 1951 здания, за които са подадени документи в Българската банка за развиване в периода за кандидатстване, само че за тях не е достигнало финансирането.

Становището и предлагането на Министерство на регионалното развитие ще бъде осъществяването на главните енергоспестяващи ограничения да е при 100% безплатна финансова помощ от страната, по този начин както е стартирала програмата и при изискванията, при които всички притежатели в здания - етажна благосъстоятелност са подали документи.

Следващият стадий в подобряването на енергийната успеваемост на жилищния фонд е да бъде отворен спор за нова стратегия, за която към този момент да бъде разисквано въвеждането на самоучастие на всички притежатели.

До в този момент в границите на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания има подписани контракти за целево финансиране на 2022 здания. Към 29.05.2020 година поддържаните в Министерство на регионалното развитие регистри регистрират, че са актуализирани и въведени в употреба 1876 здания, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.

Програмата за саниране стартира през 2015 година, в навечерието на тогавашните локални избори, като за нея бяха планувани 1 милиарда лева от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 милиарда лева за дотъкмяване на започнатите действия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР