След края на масовото разпространение на COVID-19, обичайни вируси, познати

...
След края на масовото разпространение на COVID-19, обичайни вируси, познати
Коментари Харесай

След COVID пандемията: Обичайни вируси се „държат странно“, казват експерти

След края на всеобщото разпространяване на COVID-19, нормални вируси, познати от години на човечеството, се „ държат необичайно “, споделят специалисти. Причината е, че до неотдавна ограниченията против ковид действаха като предварителна защита и за останалите болести.

От друга страна това води след себе си различен проблем – при ограничение на нормални болести като грип, шарки и други, груповият имунитет на обществото пада. Това е по този начин, тъй като хората не се сблъскват с нормалните патогени толкоз постоянно.

Респираторни вируси

„ Наблюдаваме доста нетипично държание за огромна част от вирусите. С елементарния грип, да вземем за пример, в никакъв случай не сме виждали епидемията да продължи до юни месец “, разяснява доктор Скот Робъртс, шеф в болничното заведение в Йейл Ню Хейвън.

Друг проблем се оказа респираторният синцитиален вирус. Обикновено той поразява най-много деца, а признаците му са сходни на грипните. В Съединените щати и Европа случаите скочиха предишното лято, а заболелите бяха доста повече спрямо предходни години.

Маймунска шарка

Най-необичайно е държанието на маймунската шарка – болест, която до неотдавна е била публикувана единствено в някои елементи на Африка.

Според центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединените щати се популяризират най-малко два разновидността на болестта. Световната здравна организация отбелязва, че хората с кожни обриви и температура е допустимо да са останали незасечени от здравната система в продължение на месеци, че даже и година.

Според специалисти при някои болни вирусът протича по друг метод от към този момент познатото, като признаците температура и грипни прояви тотално отсъстват.

Изпуснати имунизации в детска възраст

Множество страни по света оповестиха за случаи на необикновен хепатит при децата. Една от аргументите за това би могло да бъде пропускането на имунизации в ранна детска възраст, показват специалисти.

По време на пандемията, поради големия брой болни от COVID-19, доста фамилии нямаха достъп до педиатриите, където се имунизират най-малките.

По-сериозен надзор?

Според съперници на тези изказвания единственото, което се е трансформирало, е контролът върху инфекциозните болести.

С появяването на ковид и предварителната защита на болестта международните здравни организации ускориха наблюдението върху другите заболявания. Това може да изясни за какво внезапно засичаме повече случаи.

Източник: бТВ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР