След края на коронавирус пандемията ще осъзнаем една от най-важните

...
След края на коронавирус пандемията ще осъзнаем една от най-важните
Коментари Харесай

Хантавирусът убива след като пациентът си помисли, че е здрав

След края на ковид пандемията ще осъзнаем една от най-важните истини – във въздуха има прекалено много детайли, които се пробват да ни убият и медицината води една жестока борба всеки ден, с цел да откри какво се случва с тялото ни. Вирусите са забавен детайл от природата, те са хибриди и до момента в който не са в правоприемник, играят ролята на не жив организъм, само че озоват ли се в тяло, стартират своята дейна работа, мултиплицират се и не престават своята работа, до момента в който не го унищожат изцяло. Именно с тази злокобна симбиоза се борят сега всички лекари, а когато един вирус стартира да се третира с лекарства, има потребност от малко време, преди да се промени и еволюира.

Ако обърнем внимание на всички запаси, с които медицината разполага, бързо ще стигнем до заключението, че това не е борба, с която одобряваме ваксина или медикаменти, с които да отстраняваме вредителя, доста постоянно самите медикаменти оставят отражение и не дават безспорна отбрана. До огромна степен ще видим, че с помощта на еволюцията и метода на живот, наличието на по-добра хигиена и висока просвета на хранене ни разрешават и по-дълъг и добър живот. В началото на ковид, мнозина си спомниха изявлението на Бил Гейтс, а по-късно преписаха и на него китайското меню от прилепи, само че в случай че сте обърнали малко повече внимание на думите му, в действителност би трябвало да се тормозим от появяването на по-сериозни вируси, тъй като от еволюциционна позиция, те са една от най-зловещите напасти.

 Sin_Nombre_hanta_virus_TEM_PHIL_1136_lores

Някои изчезват във времето, други се задържат много по-дълго, само че резултатът постоянно се мери в смъртни случаи. И въпреки през днешния ден да сме подложени на ново тестване, дано не забравяме, че в предишното сходни случаи е имало доста, а един от най-коварните вируси, който можем да открием е хантавируса. Така нареченото първо вписване, тъй като същият участва от доста време в медицинските картони, е през май 1993 година Млад доктор от Ню Мексико е признат в болничното заведение, откакто се оплаква, че диша много затруднено, след няколко часа е открит мъртъв. Един взор към последните случаи демонстрира, че приятелката му също е умряла с тези недоволства, освен това единствено няколко дни по-рано. Тази информация е изцяло задоволителна, с цел да може лекарите да позволен, че става въпрос за вирус. Впрочем, самите лекари признават, че при всевъзможни други условия жертвите ще са доста повече.

Прави се следствие в цели четири района сред Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта. В рамките на няколко часа са открити още 5 здрави индивида, които ненадейно стартират да усещат сърдечна непълнота. Всички проби до този миг отхвърлят наличието на познато заболяване, като чума. В този миг отделът за битка с патогенни болести е известен. Към тях се включват познатите здравни организации, университетът в Ню Мексико и още доста други, които би трябвало да намерят бързо решението за болестта. През идващите седмици се записват и още смъртни случаи в този район. Телата на жертвите се изследват, прави се лист на случаите, които могат да доведат до съдбовен край, само че на този стадий безусловно нищо не може да помогне за откриването на новото заболяване.

Изработва се чисто нов способ за проучване на молекулярно равнище. На финалът излиза наяве, че това е нов и чужд вариант на хантавируса. Наблюдавайки самият вирус, лекарите стигат до заключението, че единственият метод да се болести човек е благодарение на плъхове и други гризачи. Ловът им стартира незабавно на територията, като задачата е да се заловят повече представители и да се изследват. От юни доникъде на август 1993 година всички типове гризачи са уловени покрай домовете на хората, които са умряли от този вирус. Понеже не желаят да изплашат обществото, множеството не носят защитните облекла. Слагат ги едвам откакто идва време за правенето на дисекция на към 1700 хванати гризача.

 Sigmodon_hispidus1

Основният преносител се оказва еленската мишка. Понеже живее в полу-диви райони и постоянно покрай домовете на хората, тя е и преносителя. Около 30% от хванатите екземпляри демонстрират тъкмо това заболяване. Анализите демонстрират, че къща, през която могат да минат гризачи или да стартират да търсят прехранване, е била постоянно обект на офанзива. В рамките на месеци университетските лечебни заведения съумяват да повторят стъпките и да наблюдават по какъв начин самият вирус се развъжда, същото реализира и армията. Тук приказваме за месеци, само че няколко десетилетия в предишното, хантавирусът е върлувал умерено и без никакви проблеми. При взетите проби от белия дроб на жертвите, учените стигат и до друго умозаключение, хантавирусът в този тип е съществувал доста от дълго време, просто никой не го е изследвал в лаборатория. Защо обаче вирусът стига толкоз бързо до града? Отговорът се крие в климата. През въпросната година падат доста дъждове и снегове, които принуждават жителите да се спуснат към града.

Валежите ускоряват реколтата и притеглят гризачите към града. С повече храна има и повече размножаване, което автоматизирано усилва популацията и вируса. Достатъчно е една мишка да мине през няколко къщи и да остави своите следи. Необходими са към 3 години, преди да се стигне до заключението, че най-вероятно вирусът може да се придвижи от човек на човек, въпреки и преди този момент никой да не е вярвал, става известно, че хората могат да бъдат преносители. Макар и да ни се коства, че това е ново заболяване, всичко още веднъж стартира с Китай и документирането на напастта от XII век в Китай. Първите клинични архиви са документирани през 1931 година По време на Корейската война към 3200 души умират от непознатото заболяване.

Основната функционалност на хантавирусите е да стопират производството на антитела в тялото на приемника, а по-късно стартират да еволюират и да го унищожават. И до този миг са открити към 50 разновидности на вируса, като 24 от тях са съдбовни за индивида. А в случай че приказваме за зараза, през 2014 година се разболяват към 112 117 души 1116 умират в границите на 10 години в Китай. Според лекарите, когато сме покрай популация на плъхове, дали в природата или в града и вдишаме въздух, в който участват фекалии на плъхове, възможностите да се заразим не са по никакъв начин дребни.

 Langowan Traditional Market

Първият тип вирус идва с 1-2 седмици гадене, висока температура, главоболие, замъглено зрение и гадене. Някои съответни варианти могат да оказват помощ за вътрешно кървене и да спрат бъбреците. Вторият по-сериозен вариант идва с болежка в мускулите, тресчица и води до схващания. Този вариант идва с съдбовен край през 50% от времето. Проблемът е, че при заразяването, преносителят може даже да не разбере. След 1-2 седмици може да се болести и да си мисли, че става въпрос за грип. Възможно е първичните признаци да отшумят, до момента в който след още седмица не идва задушаването в резултат на бели дробове цялостни с течности – пациентът се дави, без даже да разбере какво се случва с него.

Точно това принуждава и множеството лекари постоянно да поучават изтребването на гризачи покрай домовете, града и още доста други. Ако обърнем внимание на Китай, където урбанистичните зони стават все по-безумни, умерено ще видим, че неналичието на надзор води до разпространяване на заболявания, за които в никакъв случай не сме чували. Друг тежък проблем е и фактът, че в някои огромни градове, гризачите отхвърлят да се върнат в природата и избират да се възползват от предоставената храна на града, идвайки с всички налични главоболия. Както сe случва и сега в Ню Йорк, където популацията от гризачи скоро ще се окаже друга злина с други заболявания. Докато се тормозим за еволюцията на ковид, за какво да не се замислим какви вреди биха могли да се случат в случай че хантавируса се задейства и стартира да се придвижва от хора? Колко време е належащо съгласно вас, преди да бъде изяден плъх за вечеря в Китай?

 Langowan Traditional Market

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР