След края на извънредното положение не здравният министър Кирил Ананиев,

...
След края на извънредното положение не здравният министър Кирил Ананиев,
Коментари Харесай

ГЕРБ размисли: Кабинетът ще обявява извънредна обстановка

След края на изключителното състояние не здравният министър Кирил Ананиев, а Министерският съвет ще афишира " изключителна епидемиологична конюнктура “. Това одобриха депутатите от правната комисия, които в понеделник разгледаха на второ четене измененията в Закона за здравето, целящи и след 13 май ограниченията след коронавурса да продължат да работят.

Първоначалното предложение в законопроекта на Министерския съвет беше Ананиев да афишира въпросната изключителна епидемиологична конюнктура, като не беше ясно какви са критериите за оповестяването ѝ, както и какво съставлява тя. Българска социалистическа партия остро разкритикува тази концепция и разгласи, че държавното управление абдикира от казуса и оставя цялата отговорност на здравния министър.

Между двете четения от ГЕРБ отстъпиха от първичната концепция и предложиха държавното управление да афишира " изключителна епидемиологична конюнктура “, като също така бе дадена и формулировка на термина. Според признатите от правната комисия текстове такава се афишира при съществуване на непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите. Решението се взима от Министерския съвет по предложение на министъра на опазването на здравето и в него би трябвало да е записано за какъв интервал от време важи.

" Възможност за дирижиране на епидемиологична конюнктура " или " параноизиране "

В признатите текстове са посочени и 8 характерности за това по кое време има непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите. Социалистите обаче ги дефинираха като прекомерно общи. Според проф. Георги Михайлов те характеризират всички инфекциозни болести и това дава опция за злоупотреби. " Така се основава опция, без значение кой е министър на опазването на здравето, за безусловно дирижиране на епидемиологична конюнктура в цялата страна по най-различни мотиви ", сподели той и даде образец с една от характерностите, съгласно която непосредствена заплаха има когато заболяване протича " по-тежко от предстоящото, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необикновени признаци ". По думите на социалиста при всяко заболяване може да има необикновени признаци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР