След кошмарния декември щатският долар може да изпадне в още

...
След кошмарния декември щатският долар може да изпадне в още
Коментари Харесай

Загубите на долара тепърва предстоят

След кошмарния декември щатският $ може да изпадне в още по-тежко състояние. Това е мнението на голям брой фондови мениджъри и стратези, в това число от "Ем енд Джи инвестмънтс ", от "Брандуайн глоубъл Инвестмънт мениджмънт " и от холандската "АБН АМРО банк ". Търговското помирение сред Съединени американски щати и Китай, засилващият се международен напредък и свиващата се награда на доходността на щатските ДЦК спрямо главните им съперници ще подкопае силата на зелените пари, изясняват валутните специалисти. Джак Макинтайър - управител на портфейли в "Брандуайн глоубъл инвестмънт мениджмънт " във Филаделфия, чака по-силен напредък на световното стопанство като се изключи американското. За него главният провинен за слабостта на $ ще е обратът в нивата на стопански напредък сред Съединени американски щати и останалия свят. Макинтайър предвижда и растеж на австралийския и на новозеландския $ към зелените пари през 2020-а.

Доларовият показател на организация "Блумбърг ", който следи придвижването на американската валута към 10 съществени съперници, загуби 2% от пазарната си оценка през декември 2019-а - най-дълбокият месечен спад за последните съвсем две години. Зелените пари започнаха да отслабват от октомври 2019-а, когато Вашингтон и Пекин реализираха прогрес в комерсиалните договаряния и сближиха позициите си за подписване на предварителна договорка, която след това да постави завършек на комерсиалната война. Споразумението бе доказано от щатския президент Доналд Тръмп през предишния месец. Което даде мотив на Жоржет Боел - старши валутен пълководец на "АБН АМРО банк " в Амстердам, да означи, че "през 2019-а доларът се е употребил със статуса и поддръжката на избавително леговище, само че сега има комерсиално помирение ", което поставя началото на дълготрайна уязвимост на американските пари.

Другият главен дирек в подема на щатския $ през предходната година също бе подкопан откакто Федералният запас намали базовите си лихвени проценти през юли, септември и октомври, с цел да поддържа американското стопанство. Щатската централна банка има опция да продължи с лихвените намаления и през 2020-а, което ще натисне надолу зелените пари. Още повече, тя ще е под засилен напън да направи нови лихвени редукции, в случай че растежът се нуждае от оздравителни дейности преди изборите за собственик на Белия дом.

Доходността на базовите десетгодишни щатски облигации падна с съвсем 80 базови пункта през 2019-а. А лихвеното преимущество на двегодишните американски ДЦК пред аналогичния по срочност немски дълг се сви до 217 базови точки от към 350 в края на 2018-а, сочат данни, събрани от организация "Блумбърг ".

Както си му е редът, не всички са уверени, че американската валута ще продължи да отслабва. "Ситигруп " да вземем за пример предлага на клиентите си да заложат на повишаване на щатския $ към еврото и към канадския $ с претекст, че щатското стопанство ще изпревари по напредък останали свят. "Голдмън Сакс " пък показва, че доларът ще се намали само в случай че еврото и юанът нарастнат доста, което наподобява невероятно към този момент.

"Нешънъл Острилия бенк " пък предвижда по-нататъшни загуби на зелените пари, само че последователно, а не като спонтанни всеобщи разпродажби. Просто тъй като доларът влиза в 2020-а като фундаментално надценен и при положение на нови лихвени редукции на Федералния запас или на усъвършенстване на световния напредък отвън Съединени американски щати той постепенно ще пълзи надолу.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР