След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително)

...
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително)
Коментари Харесай

Започват Рождественските пости, край на църковните венчавки

След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) стартират Рождественски пости или по този начин наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, в случай че Коледни заговезни се падат в дни на непоколебим пост - сряда и петък, пише кулинарният уебсайт hera.bg.

Личните аргументи за постене на хората са разнообразни. Едни желаят да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са комфортна причина да се пречистят от насъбраните отрови. Така или другояче, изключително от днешна позиция, усилието за физическо и духовно филтриране е същинско тестване на духа, което в случай че преминеш, сигурно ще изпиташ естетика със себе си.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е разрешено единствено растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е позволено вино, риба и морски артикули като се изключи сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост. Млечните артикули не са позволени, а рибата и морските артикули се употребяват в някои от дните.

 

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - съблюдава се непоколебим пост
23 ноември - 19 декември - разрешено е вино, риба и морски блага - като се изключи дните сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост.
20- 24 декември - още веднъж съблюдаваме непоколебим пост. В последната нощ означаваме Бъдни вечер.
25 декември - към този момент може да се блажи - т.е хапва месо и млечни артикули

Какво да хапваме по време на постите?

Организмът ни има потребност от белтъчини, тъй че изключвайки месото и млечните артикули е нужно да ги заместим с такива от различен генезис. Това са ястия с:

фасул, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всевъзможен тип кълнове, соеви артикули - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести артикули. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма скъпи витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, към момента има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, фасул, които могат да се намерят замразени в множеството магазини.

Почти всички типове макаронени произведения са подобаващи за пости. Все отново обърнете внимание на етикета, дали не е маркирано съществуването на яйца или други скотски артикули.

Зехтинът както знаете има свойствата да почиства организма от насъбраните мазнини, по този начин, че потреблението му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е разрешено (на Никулден дори задължително). Това важи единствено за миряните - чиновниците на манастири и църкви, съблюдават непоколебим пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо наличие на белтъчни: риба звук, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се съблюдава непоколебим пост са позволени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Важно:  От постите са освободени дребни деца, бременни, заболели и остарели хора. Венчавките са неразрешени от през днешния ден до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

В нашата актуалност постите са изгубили религиозното си значение за огромна част от хората – те или се отнасят надменно към тях или ги свеждат до елементарна диета. Ако пристъпите към тях обаче само с вярата, да свалите няколко непотребни кг, несъмнено ще останете разочаровани. Смисълът на постите е напълно различен – реализиране на естетика сред душата и тялото.

Затова постът изисква освен да изключим от менюто си месото и млечните артикули, само че и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, експанзията и завистта към близките, които са разрушителни най-много за самите нас. Ако не сте вярващи, несъмнено ще си кажете, какъв е смисълът. Фактът, че постите са метод за реализиране на естетика от най-дълбока античност и съществуват освен в християнството, само че и в будизма, юдаизма и мюсюлманството, приказва, че смисълът им е повсеместен и не се свежда до една избрана вяра.

Разпространеното мнение, че лишаването от месо и млечни артикули ще отслаби организма ни, е илюзия. Истината е тъкмо противоположната – животинските артикули са слузообразуващи и съдържат доста отрови, които се натрупват в тъканите. Тялото ни има единствено два метода, по които може да се освободи от слузта – или посредством дълготрайно постене или посредством повдигане на висока температура. Затова в случай че пренебрегнете постенето, най-вероятно скоро ще се почувствате болнави, ще усещате непрекъсната отмалялост и ще загубите тонуса си.

Смисълът на постенето обаче напълно не се изчерпва с медицинските изгоди. Човешката душeвност и физика са надълбоко свързани и пречистването на тялото е метод за реализиране на духовна естетика. По време на поста ще забележите по какъв начин все по-рядко сте нервни, раздразнителни или дребнави. Най-малкото лишението от избрани храни е каление на волята, а точно от нея зависи триумфът ни в множеството инициативи.

Не бива да забравяте обаче, че същинският пост изисква също самоограничение от алкохол, полови контакти и шумни занимания. Смисълът е за избран интервал от време, да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развиване.

Всъщност, в случай че вярно съставите менюто си по време на Коледните постите, даже е допустимо да не усетите лишаване. Не инцидентно те се назовават „ рибни ” – през множеството време е позволено яденето на риба и безгръбначни – охлюви, калмари, скариди и всевъзможни други морски блага. Те са едни от най-полезните, вкусни и леки храни. Трябва да спазвате непоколебим пост (единствено растителна храна с олио) единствено през дните от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, всички сряди и петъци. В тези интервали можете да си доставяте нужните белтъчини и витамини с ядки, разнообразни кълнове, пълнозърнести артикули, доста пресни плодове и зеленчуци. Не рядко постите стават мотив да обогатим еднообразното си меню и да се храним с вкусни и потребни артикули, които другояче рядко участват на масата ни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР