След като зеленото правителство (по думите на премиера) даде картбланш

...
След като зеленото правителство (по думите на премиера) даде картбланш
Коментари Харесай

План за опраскване на 570 дка от парк Витоша

След като " зеленото " държавно управление (по думите на премиера) даде картбланш за нови ски градежи в буферната зона на Националния парк " Пирин ", която е част от ски зоната Банско, кабинетът набира храброст да стори същото и за парк " Витоша ". По същия метод и със същите последствия в интерес на едни и същи хора, стоящи както зад ски концесионера " Юлен " в Банско, по този начин и зад " Витоша ски " - притежателят на лифтове, влекове и писти над София, от които действително работят единици уреди и то от време в точния момент.

Новите проекти за ръководство на двата парка стоят на трупчета към този момент над две години. Плановете, финансирани от еврофондовете, бяха направени от компанията " Пролес ", свързвана с лицата зад " Юлен " и " Витоша ски " и в последна сметка с Първа капиталова банка.

В началото на тази година служебният екоминистър, назначен от президента Румен Радев, забърка каша с поредност безумни заповеди към екооценката на проекта за Пирин. Вследствие проектът " катастрофира " във Върховния административен съд и въпреки следващото съвещание по проблема да е планувано за 25 януари, скоро не се обрисува значително развиване. Заради което и община Банско, която има дял в " Юлен ", изиска смяна на изтеклия през 2014 година проект за ръководство за Пирин.

Процедурен обаян кръг

След като държавното управление даде картбланш за нови ски градежи в Банско, същата скица ще бъде приложена и по отношение на проекта за Витоша, излиза наяве от думите на спортния министър Красен Кралев в четвъртък.

Причината е, че още веднъж е върнат за преправка проектът за ръководство на парк " Витоша ", за който при започване на 2016 година тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева изиска промени, тъй като в него се позволяват ски и други градежи върху 40% от територията на парка. Преработеният план е бил предаден в екоминистерството на 13 юни 2016 година, излиза наяве от оповестен негов вид. Той е бил още веднъж върнат поради неотразени забележки и за трети път импортиран в Министерство на околната среда и водите, като последният вид (който обаче не е публичен) още веднъж не задоволява министерството.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че през декември м.г. са поискали спомагателна информация от възложителя на поръчката за проекта за парка - Дирекцията на Природен парк " Витоша ", която е на послушание към земеделското министерство.

Управителят на " Пролес Инженеринг " Антоний Стефанов сподели пред Mediapool, че в последно предадения на Министерство на околната среда и водите проект за " Витоша " не били отразени единствено две забележки, тъй като компанията решила да остави крайното решение по съответните въпроси на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС). Това е органът, който взема решение дали да утвърди проекта и да предложи на екоминистъра да го внесе за гласоподаване в Министерския съвет.

Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който е член на ВЕЕС и някогашен началник на парк " Витоша ", обаче разяснява, че за разглеждане във ВЕЕС може да влезе единствено документ, по който са отстранени всички забележки. Поради тази причина дейностите на " Пролес " не дават отговор на процедурата.

Какво пречи да се подменят старите ски съображения на Витоша

Така не е ясно по кое време проектът за Витоша ще бъде утвърден от кабинета и ще влезе в действие. Междувременно от " Витоша Ски " и Столичната община едни през други изясняват по какъв начин без смяна в проекта за ръководство на парка не може да се подмени нито един от остарелите механически и спрени от употреба лифтове, въжени линии, влекове, както и да се оправят ски пистите. Аргументите на опозиционните партии и природозащитници, че реконструкцията и подмяната на ски оборудванията е позволена и в настоящия проект за ръководство, само че в съществуващите трасета и без да се усилва потенциалът им, не се одобряват от притежателя им и от общината.

" Витоша ски " и Столична община не стопират да повтарят една и съща мантра, без значение че и в изтеклия, само че към момента настоящ проект за Витоша 2005-2014, и в последния обществен вид на плана на новия десетгодишен проект, формулировката на рестриктивните мерки за ски градежи е съвсем една и съща. Отново обаче се вади като мотив и текст в Закона за горите, който не разрешава смяна на предназначението на горски терени за градеж на ски писти и стълбове за лифтове. Вицепремиерът Валери Симеонов даже даде обещание " Обединените патриоти " да изискат анулацията на това ограничаване в закона. Интересна детайлност е, че в действителност формулировката в член 73, алинея 6 на Закона за горите е: " Не се позволява смяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато построяването им не е планувано в признатите регионални проекти за развиване на горските територии ".

Предстои да се видят законотворческите дейности на " Обединените патриоти " в тази посока, както и кой тъкмо ще изиска оповестената от Красен Кралев смяна в настоящия проект на парка. Опитите на Mediapool да се свърже със спортния министър за спомагателни разяснения не бяха сполучливи.

Представителят на " Витоша ски " Радослав Пеев съобщи пред Mediapool, че сдружението не можело да инициира корекция на остарелия проект. Това трябвало да създадат институциите, а притежателят на ски оборудванията бил подготвен " като паднат законовите спънки, още на идващия ден да стартира подготовката на план за подмяната на ски оборудванията и екооценката му ". По мотив събитието, че който и да било проект за ръководство на парка не може да реши посочения от тях и общината проблем с смяната на предназначението на горските терени, Пеев още веднъж повтори, че компанията сега била лимитирана от проекта. Затова и нямало по какъв начин да получи позволение за замяна на съществуващите лифтове, въжени линии и влекове и изтичане на бетон в досегашните стъпки на оборудванията за създаване на нови, в случай че не бъде заменено предназначението на земята под тях.

Витоша – " пленник " на Банско?

Така парк " Витоша " и развиването на ски спорта в него се оказва в капан. Не е належащо човек да е последовател на тайните теории, с цел да му хрумне, че при общи притежатели на " Юлен " и " Витоша ски ", най-вероятно ски оборудванията край София не се поддържат, за се пренасочва ски туризмът към Банско, където работещият сега въжен превоз се оказва непълен. В същото време бъдещата втора кабинка в Пирин се употребява като претекст от община Банско да желае урбанизация на нови местности край курорта, ситуирани на границата на парк " Пирин ".

Така разумно първо идва поправката в проекта за Пирин, която отпушва новите ски градежи, а към този момент се готви и същото за Витоша.

Разработеният от " Пролес " обновен проект за Витоша планува зони за временен отдих, заемаща 5986.8 хектара или 22.1% от територията на естествения парк, както и зона за хижи и спортни уреди от 4163.1 ха или 15.4 на 100 от парка. Последното е голямо нарастване на територията за ски спорт и туризъм, която сега заема 205 ха или 0.8 на 100 от територията на парка и 1.4 % от зоната с лимитирано ръководство, съгласно данните в проектоплана.

Претенции за орязване с 571 дка на парка

От документа излиза наяве още, че има искания за изключване на общо 571 дка от територията на естествения парк, като става въпрос за парцели в околните села. Само преди дни бе оповестена заповед на екоминистъра Нено Димов за изваждане на два парцела за малко повече от 10 дка от парка, поради решение на Върховния административен съд по отвод на ековедомствотода стори това. Заповедта на Димов обаче бе анулирана, защото бе обжалвана с аргумента, че ведомството е трябвало да направи инспекция дали парцелите дават отговор на условията да бъдат предпазени територии.

Вероятно подобен на тези два парцела за 10 дка е и въпросът с въпросните 571 дка, което значи, че паркът е под опасност за бъдещо орязване.

Реално последно оповестеният вид на проекта не позволява разширение на застрояването в завършените туристически центрове " Алеко ", " Златни мостове – Офелиите – Конярника ", " Тинтява " и " Селимица ", с изключение на повдигането на краткотрайни постройки за ски учебни заведения и заведения за бързо хранене. В център " Владая – Мърчаево " ще се позволяват градежи на обслужващи обекти за публично прилагане в границите на 300 кревати и 500 места

Планът на " Пролес " се стопира обстоятелствено върху окаяното положение на хижите и туристическите бази на Витоша, чийто общ потенциал съгласно данните от категоризацията на обектите и информация от дирекцията на парка е към 4 хиляди кревати. От 70 обекта за настаняване, 29 трайно не действат, а 14 не дават услуги на външни гости. Останалите 27 обекта с общ потенциал от към 1000 кревати действително одобряват посетители единствено в празничните и почивните дни, с някои изключения през зимния сезон.

Проектодокументът предлага реконструкцията на туристическата база, както и отделяне тук-там за къмпингуване в парка, които да дават отговор на актуалните санитарно-хигиенни и други условия. Към сегашния миг такова нощуване се позволява по поречието на р. Струма сред селата Боснек и Чуйпетлово, по р. Куртова – от пътя за с. Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до р. Добри дол, като не се позволява за интервал по-дълъг от 3 дни на едно и също място.

Планове за по-големи лифтове

Планът на " Пролес " разкрива и желанията на " Витоша ски " за доста нарастване на потенциала при замяната с нови уреди на неработещите сега лифтове, влекове и въжени линии. Сегашният проект позволява единствено подмяната им при опазване на същия потенциал.

Така да вземем за пример шестместната кабинка Симеоново-Алеко с потенциал 1500 души на час се възнамерява да се размени от осемместна до пистата " Лале " с потенциал от 3000 индивида на час. Предвижда се осемместен въжен превоз със същия потенциал Драгалевци-Фънпарк да стопира зад " Щастливеца ". Другите планувани по досегашни трасета лифтове са: " Простор-плац " Стената " – 4-седалков за 2000 души на час; " Лале-Учебен плац " - 4-седалков с шлем за 2000 души на час; " Лале 1 " - 6-седалков за 3000 души на час; " Лале 2 " - 6-седалков за 3000 души на час; " Боби -учебен плац " Алеко " - " Зелена писта " - 4-седалков за 1200 души на час; " Алеко-Малък Резен " - шестместен за 3000 души на час; Лале 4 " - 4-седалков за 2000 души на час. Това е над сегашните потенциали на оборудванията.

Ще се подменят с нови всички съществуващи лифтове с обща дължина 21 104 метра. Нов ще бъде лифтовият сектор над Голи връх, с дължина 2.6 км, показва се в проекта. В него е записано, че " Витоша ски " счита да обособи 19.5 км нови и остарели писти, чиито трасета ще минават през към този момент обезлесени терени, тежко потърпевши през последните години от естествени бедствия и заболявания по горите (корояд). " Очаква се да бъдат отстранени 1200 дървета (около 1500 кубика), като ще има обезщетителни ограничения – за всяко едно ще бъдат засадени нови пет. 1500 кубика е повече от три пъти по-малко от годишната санитарна сеч в парка ", написа в проектоплана.

Предлага се " споделено " ръководство на парка

Любопитно предложение е да се приложи метод на " споделено " ръководство на парк " Витоша ", с цел да преодолеели проблемите в него. " Пролес " планува Министерството на земеделието и храните, което сега е принципал на дирекцията на парка, да отстъпи ръководството й на обществено съдружие, в което със съответни дялове да вземат участие четирите общини, на чиито територии е ситуиран парк " Витоша ", плюс земеделското министерство посредством организацията по горите и Югозападното държавно дружество, както и представители на компании, които имат уреди в парка като ЧЕЗ и концесионера " Софийска вода ", само че и " Витоша ски ", както и неправителствени организации. Предложението е бъдещото сдружение да се ръководи от представител на Столична община, на база организационен контракт с ясно написани отговорности, годишно одобряван бюджет, механизъм за работа и надзор.

Според някогашния шеф на парка Тома Белев реализацията на тази концепция е невъзможна по закон и няма по какъв начин проект да предлага смяна в регламентацията на ръководството на паркове. Има законова наредба кой ръководи парковете, уточни той. Белев описа по какъв начин преди време е юридически сходен опит за ръководство на дребна предпазена територия по план на Министерство на околната среда и водите за влажните зони с външно финансиране, само че това не е проработило.

За държавното управление не е значимо какво прави, а какво приказва

Реално следва да се види какви ще са дейностите на държавното управление за Витоша, само че все още ползите и настояванията на " Юлен " и " Витоша ски " се удовлетворяват изцяло на ръба на законите и даже оттатък тях. Именно това е повода за продължаващите цивилен митинги в отбрана на Пирин.

В същото време министър председателят и министрите му се кълнат, че няма да позволен над Банско да се строи нищо, с изключение на втори въжен превоз. Именно такива гаранции желаят протестиращите, заради което алпинистът Боян Петров внесе предложение за смяна в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ". То касае единствено и само построяването на втората кабинка и не отваря вратата за бъдещо строителство на ски писти и оборудванията към тях, както прави измененият от държавното управление на 28 декември проект. То обаче беше отхвърлено от Нено Димов в петък с аргумента, че концепцията няма да проработи.

В същото време публичното мнение продължава да бъде облъчвано с лъжата, че " зеленият октопод ", както проправителствените медии назовават екозащитниците, били срещу втори въжен превоз над Банско, не желали да се развива ски туризмът на Пирин и Витоша и били платени от Австрия и Швейцария, с цел да не им отмъкне България туристите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР