След като затвори 10-годишния обърнат цикъл, посветен на християнството с

...
След като затвори 10-годишния обърнат цикъл, посветен на християнството с
Коментари Харесай

„Поразените” – новият роман на писателката Теодора Димова с дебют на „Аполония”

След като затвори 10-годишния извърнат цикъл, отдаден на християнството с последната си книга – „ Зове овцете си по име”, в новия си разказ видната българска писателка Теодора Димова ни връща към един от най-тъмните интервали в нашата история – първите седмици след 9 септември 1944 година, когато мнозина са изумени от тоталитарния режим, открил се посредством руската окупация след преврата.

„ Поразените” споделя за тежката орис на три дами и едно дете, които минават през ужаса на деветосептемврийския прелом. Жени, чиито мъже и татковци са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не приказват. Напомнят на черни мироносици, само че не с цел да възвестят радостната новина, а с цел да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко в близост е бяло, а този кръг остава черен…



За написването на „ Поразените” Теодора Димова разяснява: „ Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме изумени от тези събития по този начин, както сме изумени от Чернобилската повреда. Мащабът на провалите занапред стартира да става ясно. Това е печално известно на всички ни. Но изумени ли са в действителност „ Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше по едно и също време, до момента в който пишех за трите дами и за това дете. В какво се показва провалянето и в какво успеха? Свети деятел Павловата фамозна фраза звучеше от самото начало в главата ми: „ …силата ми се в отпадналост изцяло проявява…”. Кой е по-силен в очите на Бога – този, който добродушно плаче в себе си, или оня, който нахално тържествува?”

Димова ще показа за първи път новия си разказ „ Поразените” на тазгодишните празници на изкуствата „ Аполония” в Созопол. Събитието ще се състои на 30 август от 20:00 часа в Художествената изложба в Стария град на Созопол, а за книгата ще приказват проф. доктор Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев.
Вход свободен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР