След като за втори път Върховният административен съд (ВАС) стартира

...
След като за втори път Върховният административен съд (ВАС) стартира
Коментари Харесай

За втори път - съдът не позволи на първа инстанция разширение на рудник Асарел при Панагюрище

След като за повторно Върховният административен съд (ВАС) започва дело по отношение на разширението на мината на " Асарел-Медет " при Панагюрище, през днешния ден (26 май) съпредседателят на " Зелено придвижване " Борислав Сандов заяви пред Actualno.com, че на тричленка съдът не позволява уголемение. Става въпрос за рудник " Асарел ".
Историята на делото е извънредно забавна, тъй като " Асарел-Медет " губи идентично дело по случая във Върховен административен съд, на всички инстанции, само че седмчленка т.е. извънредно необичаен случай връща нещата през цялото време.
" Зелено придвижване ", само че под остарялото си име - Политическа партия " Зелените ", както и Сдружение за дива природа „ Балкани “, са ищци против минния колос. Жалбоподател е и Константин Дичев. И в трите тъжби е посочено, че в процедурата за уголемение на мината са направени основни административнопроцесуални нарушавания - не са извършени разисквания със засегнатите общности. В една от жалбите се твърди, че са извършени съвещания с локалната общност единствено в Панагюрище и село Оборище, които обаче са съмнителни по мнението на природозащитниците. Председателката на локалната екокомисия даже не е поканена на диалозите.
Има и изказвания, че административният орган, който би трябвало да направи Оценка на въздействието върху околната среда на плана, неправилно дефинира местата, на които планът би оказал неподходящо влияние – места по река Луда Яна. В настоящето правосъдно решение пък се цитира тъкмо отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда, съгласно който има неприятно химическо и екологично положение на реките Марешка, Асарелска, Панова и Люляковица, като последните три са притоци на Луда Яна. Освен това жалбоподателите споделят, че територията, в която „ Асарел-Медет ” АД желае да разшири промишлената си повърхност, попада в зона „ Натура 2000 ”.
Решението на тричленката предстои на обжалване в 14-дневен период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР