След като всички писмени свидетелства от тази епоха са изчезнали

...
След като всички писмени свидетелства от тази епоха са изчезнали
Коментари Харесай

Ровове в древния град Ангкор Том съдържат следи от обезлюдяването му

След като всички писмени свидетелства от тази ера са изчезнали и са останали единствено каменни стени , по какъв начин да разберем каква е била повода Ангкор Том - един от най-процъфтяващите градове в Югоизточна Азия , да бъде изоставен от жителите му?

Международен проучвателен екип под управлението на археолози от Австралия и Камбоджа се върна обратно във времето с помощта на 70-сантиметрова почвена проба, взета в трап на територията на античния град Ангкор Том , който бил напълно изоставен от жителите му през 15-и век, съобщи Агенция Франс Прес.

" Няма исторически данни за Ангкор Том през 15 век ", съобщи географът Дан Пени от университета в Сидни. " Не разполагаме с писмени свидетелства, които да обяснят за какво, по кое време и по какъв начин жителите са напуснали града. Пробата от седименти е като книга за естествени науки, в която годишно са вписвани измененията в обработването на земята, климата и растителността ", добавя той.

Когато хора живеят в даден регион, изгарят дърва, способстват за ерозията на почвата и обезлесяването. Когато си отидат, следите се трансформират. " Упадъкът почнал през първите десетилетия на 14 век ", означи Пени. " В края на 14 в. ровът бил обраснал с растителност. Следователно обработването на земята било прекратено ", коментира още той.

Учените разясниха, че упадъкът почнал към век по-рано. Напускането не било ненадейно, а последователно, като елитът се открил на по-подходящи за комерсиалния продан места край делтата на Меконг.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР