След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов съобщи за корупция при

...
След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов съобщи за корупция при
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" обяви, че законно си е доставила варовик

След като през вчерашния ден вицепремиерът Валери Симеонов заяви за корупция при доставка на варовик за страната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", от компанията оповестиха, че всичко е по разпоредбите на Закона за публичните поръчки.

По думите на Симеонов при в началото декларирана цена за покупка от 15 лева на звук месец по-късно управлението на сдружението я е завишило до 21 лева на звук и по този начин е платило с 5 лева на звук повече за доставката на общо 2.4 млн. т варовик.

В отговор на въпроси на " Дневник " от теца оповестиха, че в началото избраната от сдружението пределна цена за доставка на звук варовик е била 20 лева на звук. Това се вижда и от обявлението за поръчката, при което е записана предстояща цена за доставката на общо 2.4 млн. тона от суровината от 48 млн. лева

В същото време в бюлетина на борсата (Българска стокова борса) в понеделник се виждаше, че търсената цена за звук е 15 лева, а договорката е подписана на 21 лева От през днешния ден тази информация към този момент не може да се види на уеб страницата, а връзка с посочените телефони за контакт няма. От теца прецизираха, че те са определили пределна цена, а не минимална и за нея насочиха към борсата.

От компанията изясняват, че борсовият медиатор, зает със договорката, ги е уведомил, че офертите надвишават тази избрана пределна цена и по тази причина управлението е решило да я увеличи на 21 лева на звук без Данък добавена стойност. Това е станало при съблюдаване Закона за публичните поръчки, изясняват от теца, без да навлизат в елементи.

" Договорите са подписани при аршин за възлагане на най-ниска цена и при съблюдаване на оповестената от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ЕАД пределно позволена цена за доставката на варовик ", твърдят от сдружението в отговор на въпрос на " Дневник ". Уверяват, че съблюдават напълно българското законодателство.

Посочват, че доставчиците на варовика са " Персенк инвест " ООД, Пловдив, и " Инвестор " ЕООД, Пловдив. Това са компаниите, които съгласно вицепремиера са се облагодетелствали от доставката. По информация на " Капитал " двете компании са свързани.

Тецът не е поставял условие за даване на гаранция от претендентите да доставят суровината. Така те дават отговор на констатацията на Симеонов, че двете, спечелили доставката компании, не са внесли депозити за присъединяване.

На въпрос дали нужните първични материали за теца всекидневно се обезпечават през Българска стокова борса, обвързвана по информация с " Химимпорт ", от компанията изясняват, че това е нормалната процедура.

Предишните контракти за доставка на варовик за централaта са подписани още през 2014 година Тогава определените реализатори са " Енергоимпорт-експорт " и " Ритъм-4 ", свързани с Руси Данев, които печелят поръчката за близо 40 млн. лева, като техните предложения са единствени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР