След като вчера станахме свидетели на най-голямото изтичане на лични

...
След като вчера станахме свидетели на най-голямото изтичане на лични
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Ако нямаше електронни услуги на НАП такава атака нямаше да има

След като през вчерашния ден станахме очевидци на най-голямото приключване на персонални данни в България, чрез хакерска офанзива към системите на Национална агенция за приходите, през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов даде малко повече яснота  по въпроса пред разнообразни медии.
Според него данните, изтекли от системите на Национална агенция за приходите, са единствено 3% от базите данни на организацията. Те са откъслечни и на тяхна база не може да се създадат съществени разбори и разкрития.
След разбор от Национална агенция за приходите са открили, че на база на изтеклите данни не може да се направи извод за имотното положение на даден човек, както и за това с какви пари той разполага. Според министъра нито един жител не би трябвало да е обезпокоен, че може да бъде притискан или манипулиран с тази информация.

Въпреки това си изказване Владислав Горанов показа, че някой може да се тормози, единствено в случай че е укрил нещо. Ако не е заявил нещо пред Национална агенция за приходите, това се разбере от изтеклите данни, а по-късно против него се подаде сигнал. Проблем би зародил и в случай че, някой има сметки в чужбина, които не е оповестил пред брачната половинка си да речем, съобщи министъра в изявление за bTV.
Единственият проблем би бил, в случай че някой е твърдял, че няма нищо, а го има в изтеклите бази
За министърът е значимо, че няма изгубена информация, няма манипулирана информация, което би било доста по-сериозен проблем за Национална агенция за приходите. Изтекли са единствено данни, които въпреки и да са били с стеснен достъп, въпреки всичко са обстоятелства, до които са имали достъп не малко служби и служители.

На въпрос дали чака засегнатите консуматори, чиито персонални данни попадат в изтеклите бази, да заведат искове против Национална агенция за приходите, министърът не даде прецизен отговор, заявявайки, че регулациите по GDPR и формулировките им в българското законодателство не са напълно ясни, когато става въпрос за форсмажорни условия.

Министър Владислав Горанов няколко пъти съобщи, че актуалните провокации пред модерните IT системи стават все по-големи, само че това не би трябвало да звучи като опрощение.

Всичко идва от това, че огромните системи, които имат за цел да обезпечават и обществен достъп са застрашени. И това е съревнование сред тези, които желаят да се потвърдят пред своите другари, такива които желаят да основат провокации и тези, които желаят да изградят системите.
Национална агенция за приходите разполага с над 114 обществени услуги, които жителите могат да правят отдалечено, без да посещават офис на организацията. Със сигурност нямаше да има такава тематика, в случай че е жителите не можеха да споделят с Национална агенция за приходите по електронен път Всичко това в този момент е тъй като не употребяваме единствено хартия – съобщи министърът.
Според Владислав Горанов не може да се твърди сигурно, че създателят на офанзивата и този, който изпрати мейл с линк до медии през вчерашния ден е същото лице, което през днешния ден разкри повече за себе си, определяйки се като руснак, женен за българка.

Службите сега работят по посока на определяне на хакера, само че също по този начин ревизират дали в организацията не е имало безучастие, небрежност и дали има виновни за теча на персонални данни. Ако са на разположение зловредни дейности на хора от приходната администрация, това би понижило доста доверието в нея.

Файлът към този момент свободно се популяризира в мрежата, надалеч зад рамките на медиите, до които беше изпратен. Министърът предизвести, че всички български жители, които употребяват тази информация и я афишират обществено ще бъдат преследвани от закона, тъй като тя остава предпазена.

Министърът приключи с това, че няма да подаде оставка, тъй като това би бил неприятен сигнал към всички, че могат да се реализират оставки с реализирането на хакерски офанзиви.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР