След като вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС се регистрираха само

...
След като вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС се регистрираха само
Коментари Харесай

Съдебната реформа - невъзможна, депутатите обаче продължават - Политика

След като през вчерашния ден от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се записаха единствено трима души, а огромна част от групите на Политическа партия и Демократична България отсъстваха, през днешния ден по предложение на Десислава Атанасова депутатите още веднъж пренаредиха програмата за работа на Народното събрание.

Предложението ѝ мина с огромно болшинство, като " срещу " бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Ентусиазмът идва, откакто към този момент е несъмнено, че правосъдната промяна е невъзможна. Причината - ще е нужно съвещание за сливане на текстовете в общ законопроект, едвам след което ще стартират да текат периодите сред двете четения. Дори и в случай че те бъдат понижени, времето на това Народно заседание няма да стигне. 

Днес съвещанието ще продължи с дебатите по измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор. Ще се гласоподават няколко законопроекта по ПВУ, както и дълго чаканият законопроект за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Очаквано второто четене на измененията в Кодекса на труда, свързани с нарастването на минималната работна заплата на 850 лева, бе отсрочено. Предложението на Българска социалистическа партия за наново включване на текстовете в програмата не мина - " за " гласоподаваха единствено от Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Възраждане " и самостоятелният Явор Божанков.

Депутатите няма да изслушват външния министър Николай Милков за обстановката със Северна Македония, нито пък ще се разискват проектодекларациите по проблема. 

Вместо това ще се прегласува Законът за енергетиката след наложеното от президента Румен Радев несъгласие.

След голям брой процедури за смяна в дневния ред, като всички оферти бяха за нова точка втора, след правосъдната промяна, на трибуната излезе самостоятелният народен представител Явор Божанков:

" Всички излизат и споделят, че желаят първа точка да е правосъдната промяна. Едните - ГЕРБ, направиха по този начин, че да я забавят задоволителни, да падне съвещанието и такава да няма, а другите - Българска социалистическа партия, гласоподаваха против нея в комисия. Обаче през днешния ден всички те желаят тя да е първа, тъй като знаят, че няма време, че тя няма да мине и внезапно се усили поддръжката за правосъдната промяна. "

Цялото упражнение с процедурите продължи 54 минути. Така съвсем час пленарно време бе изгубено в разногласия и обвиняване. Депутатите не престават с измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР