След като вчера на заседанието на Министерския съвет бяха представени

...
След като вчера на заседанието на Министерския съвет бяха представени
Коментари Харесай

356 хиляди души са засегнати от втория локаун. Какви помощи могат да ползват?

След като през вчерашния ден на съвещанието на Министерския съвет бяха показани някои облекчения за затворения бизнес, общественият министър Деница Сачева през днешния ден внесе повече изясненост по тях. На среща на икономическия министър Лъчезар Борисов с работодателите били разисквани няколко варианти за бизнеса, който би трябвало да затвори порти до 21 декември. Един от разновидностите бил да се изплащат закрепени разноски или сред 15-20% от оборота.

" Оборотът на заведенията от предната година е съвсем 3 милиарда лева, тъй че в случай че го разделим съразмерно на месеци ще бъде доста огромно число. Но съгласно мен сред 15-20% е реален вид ", изясни в ефира на общественият министър Деница Сачева.

По думите й, до месец октомври равнищата на безработица у нас са били положителни. Те са спадали в продължение на 5 следващи месеца до под 7%. Според Сачева в този момент ще има прочут растеж, само че всичко зависело от това как ще протече и зимният сезон. " Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е допустимо, тъй като всичко се трансформира в динамичен порядък ", сподели тя.

" Хората, които излизат в неплатен отпуск за интервала на прелюдия локдаун, би трябвало да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева на ден, за които приказваме. Работодателите пък би трябвало да предадат тези описи в бюрята по труда. Тази помощ е планувана за към 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, тъй като имаше въведени разнообразни ограничавания на локално равнище. Стараем се помощта да доближи до всички. Разглеждаме разнообразни варианти и проблеми. Тази помощ е планувана за към 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември) ", съобщи министър Деница Сачева. 

По думите й, че 356 хиляди души са наранени от издадената през вчерашния ден заповед. " Именно това е повода общественото министерство да има подготвеност да разшири средствата планувани за поддръжка. Парите ще бъдат получени от хората в границите на 10 дни ", изясни тя и добави, че в случай че служащите имат проблем с работодателите по отношение на процеса, могат да подадат тъжба към Министерството. 

" Тези 24 лева на ден съставляват скица – 80/0, тъй като те съставляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не взе участие. Тоест всеки шеф има опцията да комбинира разнообразни ограничения. Той би могъл да употребява и схемата 80/20 за част от своя личен състав ", разгласи Сачева.

Мярката за гледане на деца до 14 година възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този миг не могат да работят, тъй като би трябвало да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610 лева Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда.

Съществува и мярка за краткосрочна претовареност, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението за тях е в размер на 290 лева. 

По тематиката за налозите и заемите, министърът уточни: " Различни варианти може да бъдат договаряни, само че банките споделят, че ново разсрочване на заеми и заеми ще е проблематично. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година, другояче ще се натрупат задължения. Движение на пари би трябвало да има, тъй като след това ще питаме от кое място да платим пенсии, детски ". Относно Коронавирус хотелите, Сачева съобщи, че концепцията стои като запас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР