След като вчера на последното заседание на управителния съвет под

...
След като вчера на последното заседание на управителния съвет под
Коментари Харесай

Bild: Граф Драгила изсмуква немските спестявания

След като през вчерашния ден на последното съвещание на управителния съвет под управлението на Марио Драги Европейската централна банка намали главните лихвени проценти по депозитите с 10 базисни пункта до -0,50% и разгласи, че посредством програмата за изкупуване на активи ще инжектира до 20 милиарда евро месечно в стопанската система на еврозоната от началото на ноември, през днешния ден немският таблоид Bild го разгласи за граф Драгила, който " изсмуква " спестяванията на Германия. Освен самото заглавие, вестникът разгласява шарж с Драги с вампирски зъби и френска яка, като написа, че " ужасът за спестяващите в Германия продължава ".

Това не е първият път, в който Bild таргетира Марио Драги. В разгара на рецесията в еврозоната от вестника му изпратиха прусашки шлем от 1871 година като намек за упованията, че ръководената от него институция ще се придържа към немската дисциплинираност, като президентът на финансовата институция резервира подаръка в офиса си. Вместо това обаче ЕЦБ избра пътя на политиките на количествени удобства и намаление на главните лихвени проценти. Bild не са единствената немска организация, която подлага на критика последните решения на Европейската централна банка. Президентът на Немската асоциация на спестовните банки Хелмут Шлевайс, представен от RTE, e коментирал, че те " нанасят повече вреди, в сравнение с изгоди ".

Решението на управителния съвет на ЕЦБ идва на фона на забавящата се стопанска система в еврозоната и на политическия риск, на който валутният съюз е изложен поради обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Китай. Самият Драги уточни на конференцията след съвещанието на управлението на Европейската централна банка, че последните тримесечия на напредък в еврозоната се дължат съвсем напълно на политиките на количествени удобства и че е време да се задействат и фискални тласъци за реализиране на стопански напредък. Според някои икономисти Европейската централна банка също е изчерпала опциите си за стимулиране на стопанската система в съюза. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР