След като вчера Министерство на финансите (МФ) публикува проект за

...
След като вчера Министерство на финансите (МФ) публикува проект за
Коментари Харесай

Финансовото министерство размисли и се отказа от по-високата ставка върху хазарта

След като през вчерашния ден Министерство на финансите (МФ) разгласява план за промени в Закона за хазарта, които породиха много въпроси по отношение на данъчното отнасяне на държавните и частните данъчни оператори, през днешния ден от ведомството взеха решение да се откажат от предлагането си, написа investor.bg.

" Предвид че облагането на хазартната активност постоянно е във фокуса на публичното внимание и всяка смяна в модела на облагане предстои на разнообразни тълкования дали това е най-подходящият и обективен модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите резервира настоящия модел на облагане на обичайния
хазарт ", показаха през днешния ден от ведомството. 

В  проектозакона на МФ  бе препоръчана смяна на дължимите държавни такси за поддържане на лиценз за образуване на
хазартни игри. Според ведомството на Владислав Горанова главната цел е да се сътвори правна сигурност за уредниците на хазартни игри, като ясно се разграничат какви са дължимите държавни такси за обособените типове хазартни игри. „ От друга страна, беше препоръчан моделът за установяване на дължимата държавна такса за онлайн залаганията да бъде прибавен и във връзка с обичайния хазарт, за равнопоставеност и въвеждане на положителните европейски практики “, излиза наяве още от обясненията на МФ.

Припомняме, че в предлагането на финансовото ведомство е заложено хазартните оператори, които провеждат офлайн
лотария с триене на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития, да дължат държавна такса в размер на 25% върху разликата сред цената на направените залози и изплатените облаги. В момента за този тип игри се дължат 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка. 

Според МФ обаче моделът на облагане на брутната печалба е ефикасен инструмент за понижаване каузи на незаконната
хазартна активност. „ Намаляването на незаконния пазар води до увеличение на бюджетните доходи, до по-добра отбрана на участниците в хазартни игри и до по-ефективна битка и предварителна защита на хазартната взаимозависимост. Повечето държави  членки на Европейски Съюз са трансформирали режима на облагане на хазартната активност в посока подмяна на налога върху залозите с налог върху брутната облага “, прецизират от ведомството на Горанов.

Според обясненията в алинея 3 ще се визират, случаите при които се дължи  държавна такса за поддържане на лиценз  за образуване на следните
хазартни игри – обичайната лотария, лотария, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози.

Новосъздадената алинея 4 ще се отнася за хазартните игри, при които участниците играят един против различен и уредникът на
хазартни игри единствено провежда провеждането им, за което събира такси и комисионни за присъединяване. За посочените ще се дължи държавна такса за поддържане на лиценз в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисионни.

Действащата към сегашния момент  наредба разграничава двете хипотези на образуване на „ основа “, върху която се събират държавни такси за поддържане на лиценз за образуване на избрани от закона
хазартни игри. В едната догадка „ основата “ са цената на постъпилите залози за обичайната лотария, лотария, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията. Във втората догадка са събраните такси и комисионни за присъединяване, в случаите, когато се събират такси и комисионни за присъединяване, написа в обясненията на Министерство на финансите. Оттам са безапелационни, че и при в този момент настоящата наредба, и след измененията, се резервира режимът на облагане, а точно:

- Когато уредникът провежда хазартната игра и получава залозите по нея дължи държавна такса в размер на 15% върху получените
залози.

- При образуване, да вземем за пример, на покер шампионат, при който участниците играят един против различен и уредникът на
хазартни игри единствено провежда провеждането на покер шампионата и събира такси и комисионни за това, ще дължи държавна такса 20% върху получените от играчите такси и комисионни.

Всъщност предлагането на МФ основателно породи редица  отрицателни мнения , защото идва в разгара на абсурда в Държавната комисия по
хазарта (ДКХ) и настоящите там инспекции на прокуратурата. Нещо повече, проверяват се неплатени над 260 млн. лева налози от частните лотарии (собственост  на предприемача Васил Божков). Странното е, че ръководещи и проверяващи претендират, че законът не е бил спазван и през последните пет години лотариите са плащали занижена на половина държавна такса върху хазарта. Вчера министър председателят Бойко Борисов даже загатна за лишаване на лицензи. На фона на всичко това, излезе, че от МФ оферират данъкът на частните лотарии да бъде понижен покрай равнището, плащано и сега. 

В момента член 30 алинея 3 от Закона за
хазарта, където са регламентирани таксите, гласи: " За поддържане на лиценз за образуване на хазартни игри - обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване - в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони ".

По време на „ изчистването “ на неразбираемите моменти в закона обаче, от МФ трансформираха и равнището на облагането, което наложи през днешния ден да изпратят до медиите спомагателните пояснения. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР