След като вчера безпрецеденто отказаха да се явят на консултации

...
След като вчера безпрецеденто отказаха да се явят на консултации
Коментари Харесай

ПП си искат консултациите с Радев: Конституцията задължава президента!


След като през вчерашния ден безпрецеденто отхвърлиха да се явят на съвещания при президента, през днешния ден от Политическа партия си желаеха срещите с президента.Радев обаче изрично ги отряза: Консултациите завършиха, следва връчване на мандат на първата политическа мощ.

" Нормално е, преди да отидем при президента, да имаме стиковане на позиции в границите на ръководещата коалиция ".

Така Асен Василев изясни решението на " Продължаваме промяната " преди срещата с Румен Радев да бъдат извършени съвещания с " Демократична България " и Българска социалистическа партия, както и с самостоятелните депутати за съставянето на кабинета в границите на 47-ото Народно заседание, съобщи.

Вицепремиерът изясни, че ще предложат на сътрудниците ясна законодателна стратегия за асимилиране на европейските средства и за осъществяване на правосъдна промяна.

Припомняме ви, че през вчерашния ден Политическа партия и Българска социалистическа партия не се отзоваха на поканата на президента за съвещания преди новата парламентарна рулетка за връчване на мандат за държавно управление. Двете партии оповестиха, че ще беседват с Радев след завръщането му от Испания в края на седмицата.

По-рано през днешния ден обаче президентът Румен Радев разгласи, че е завършил консултациите си с парламентарно показаните партии.

Това значи, че Радев няма да организира съвещания с „ Продължаваме промяната” и с Българска социалистическа партия, които отхвърлиха да се явят при него в понеделник с претекст, че би трябвало да бъде дефинитивно призната актуализацията на бюджета.

Като необичайно пояснение на Конституцията дефинира решението на президента депутатът от „ Продължаваме промяната “ Милен Матеев.

" Член 99 категорично споделя, че мандатът се връчва след осъществяване на съвещания с парламентарните групи. Такива съвещания не са извършени с всички парламентарни групи, в това число с две от най-големите- Политическа партия и Българска социалистическа партия ", посочи Матеев.

„ Като приказваме за съвещания, приказваме за разговор. Диалог сега с президента очевидно няма. Консултациите могат да се проведат в ден и час комфортен за всяка ПГ, в Конституцията не е посочен прецизен ден и час. Ние сме дали своите причини, за какво не сме се явили през вчерашния ден и сме поискали една пролонгация “, добави той.

Според него няма разминаване сред Политическа партия и президента. „ Просто през вчерашния ден поканата беше с избран час. Това е покана, а не призовка. Ние сме дали отговор на нея и сме изтъкнали доста значими причини. За да се яви наш представител на тези съвещания, първо би трябвало да се вземе решение на народен съвет, който сме провели нощес “, посочи юристът.
Той дефинира консултациите при президента като безсмислени и една условност.

Тогава остава въпросът - а за какво от Политическа партия желаят такива съвещания?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР