След като вчера австрийският парламент гласува вот на недоверие на

След като вчера австрийският парламент гласува вот на недоверие на ...

Австрийският президент назначи финансовия министър за временен канцлер.След като вчера австрийският парламент гласува вот на недоверие на канцлера Себастиан Курц, днес президентът Александър Ван дер Белен посочи финансовия министър Хартвиг Льогер за временен ръководител на кабинета, предаде Би Би Си.

В телевизионно обръщение Ван дер Белен заяви, че конституцията задължава дори в преходен период всички постове в правителството да бъдат заети, и поиска някои от министрите да останат на постовете си, докато намери техни заместници. Временният кабинет ще функционира до предсрочните парламентарни избори, очаквани през септември.

Льогер (53 г.) е член на консервативната Народна партия на Курц. Той бе назначен за вицеканцлер, след като предшественикът му – лидерът на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка заради корупционен скандал, в който обсъжда незаконна предизборна подкрепа. Разразилата се политическа драма сложи край на коалицията на консерваторите и крайната десница.

Курц е първият канцлер в поствоенна Австрия, който е отстранен с вот на недоверие. Когато пое поста през 2017 г., той бе едва на 31 години – най-младият лидер на страната. 

Източник: banker.bg