След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие

...
След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие
Коментари Харесай

Прокуратурата замете под килима полицейския побой над Димитър Кенаров

След като вътрешната инспекция на Столична дирекция на вътрешните работи не откри полицейско принуждение против бития публицист Димитър Кенаров, прокуратурата също отхвърли да образува следствие по случая. Това заяви Асоциацията на европейските публицисти, като се базира на прокурорското разпореждане за отвод от досъдебно произвеждане.

От претекстовете на държавното обвиняване излиза наяве, че не е разпитан нито един от десетките публицисти, които са отразявали събитието. Арестът на Кенаров по време на антиправителствения митинг на 2 септември е сниман във видео, в което се чува той да крещи, че е публицист. Нито Столична дирекция на вътрешните работи, нито прокуратурата обаче успяват да открият кои са служителите на реда, които го водят от площада и тези чиновници остават анонимни. Разследващите означават, че униформените би трябвало наложително да носят самостоятелни идентификационни номера, само че не било ясно дали те са имали такива или са ги изгубили.

Прокуратурата даже приема, че в действителност е невероятно служител на реда да упражни принуждение по време на митинг, защото на площада има доста хора, които снимат, и няма по какъв начин сходни дейности да останат анонимни. В същото време виждаме тъкмо това в тази ситуация с побоя над Димитър Кенаров. Часове след задържането мъжът имаше забележими пострадвания, като направената му здравна експертиза демонстрира, че многократно е удрян и ритан в главата. 

Вместо да вземе поради заключението на докторите обаче, прокурор Юлиан Лефтеров от профилирания отдел на Софийска градска прокуратура обръща внимание на имейл, получен в МВР ден след митинга, от жителя „ Петър Иванов Петров от София “, който „ изразявал възмущението си във връзка информацията, че публицист щял да съди Министерство на вътрешните работи “.

Според Петров този публицист е бил „ подбудител “, „ скачал е против служителите на реда “ и „ не е имал отличителни знаци, че е публицист “. Впоследствие „ Петров “ дал писмени сведения, в които декларирал, че „ следил ареста на журналиста и видял, че когато служителите на реда са го арестували – той почнал да вика, че има журналистическа карта, само че Петров не видял никакви отличителни знаци на някаква медия “.

Както " Сега " заяви, вътрешната инспекция на Столична дирекция на вътрешните работи за побоя над Димитър Кенаров не откри виновност в чиновниците на реда. Констатира само, че е осъществено " административно нарушаване по отношение на работа с документи ". Прокуратурата прецизира, че за ареста на журналиста не е направена заповед за задържането му, не му е бил осъществен персонален обиск и не е бил осведомен с правата, които имат арестуваните лица, само че това също не е закононарушение, за какво нямало данни това да е направено съзнателно.

Разследващите в последна сметка не откриват по какъв начин са се появили контузиите по тялото на Кенаров, а единствено, че е допустимо това да е станало вследствие на „ приложената физическа мощ от полицейските чиновници за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на напредването му до мястото, на което са му били сложени белезници “, само че няма данни това да е било „ непозволено и противоправно “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР