След като в продължение на седмици напрежението около недостига на

...
След като в продължение на седмици напрежението около недостига на
Коментари Харесай

Ваксинната война влезе в гореща фаза

След като в продължение на седмици напрежението към дефицита на ваксини против Ковид-19 в Европа се покачваше, най-после се стигна до открит конфликт.

Европейската комисия мина в открита офанзива против фармацевтичната компания "АстраЗенека ", само че по този начин и не съумя да я накара да поеме ангажимент да предотврати солидния дефицит на нейни ваксини -

75 милиона дози по-малко

от плануваното за първото тримесечие на годината.

"Съжаляваме за продължаващата липса на изясненост по графика за доставка и желаеме явен проект от "АстраЗенека " за бързата доставка на резервираните от нас количества ваксини ", съобщи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис след среща в сряда вечерта (27 януари) с шефа на "АстраЗенека " Паскал Сорио.

Кириакидис изиска Европейска комисия да работи с компанията за "намиране на излаз и бързо снабдяване на ваксини на жителите на Европейски Съюз ". Думите й обаче не прозвучаха безапелационно, откакто същия ден Брюксел заплаши "АстраЗенека " с правни дейности, повдигна въпроса за налагане на ограничавания върху износа на ваксини и упрекна Сорио и компанията му, че не извършват "договорните си, публични и морални отговорности ".

Неуспехът да се договорят съответни стъпки с компанията сигурно ще ускори напрежението измежду 27-те страни членки, чиито водачи би трябвало да обяснят на съгражданите си

за какво Европейски Съюз изостава

във имунизирането след Израел и Англия.

Особено високо е напрежението по отношение на Обединеното кралство, където е основана "АстраЗенека " и където компанията създава ваксини в два завода, както наподобява – с цялостен потенциал. В момента на Острова получават всички предстоящи количества от двата завода, откакто в началото имаше усложнения с доставките от предприятията на компанията в Нидерландия и Германия.

В изявление за италианския "Република " от вторник (26 февруари) Сорио упрекна Европейски Съюз, че е сключил договорите за създадените взаимно с Оксфордския университет ваксини три месеца по-късно от английското държавно управление, тъй че в Лондон с право разчитали създадените на английска територия ваксини да останат там.

В отговор Кириакидис непосредствено упрекна "АстраЗенека " в нарушение на договорните си отговорности и изиска компанията да свърши всичко належащо, в това число да пренасочи създадени на Острова ваксини, към Континента. "Великобритания няма право да упорства за приоритет над създадените на нейна територия ваксини ", съобщи тя и отсече: "Принципът "Първи пристигнал, първи обслужен " може и да важи за

кварталните месарници,

само че не и в контракти и никога в нашия контракт ".

Британският министър председател Борис Джонсън ясно сподели, че не счита да се намесва в разногласието. Но... даде да се разбере, че не има намерение да оказва помощ на Брюксел в сложния миг. "Уверени сме за нашите доставки и в подписаните от нас контракти ", разгласи той. А мотив европейските усложнения съобщи, че "това " бил проблем сред "нашите другари в Европейски Съюз и "АстраЗенека ".

А на Острова са удовлетворени от "Астра Зенека "

Големият препъникамък е, че Европейски Съюз на процедура няма лостове за въздействие над компанията, макар че й е дал 336 млн. евро, с цел да й помогне да създаде продукта си и да го създаде в задоволителни количества още преди формалното му разрешаване от Европейската организация по медикаментите.

Значителна част от тази сума още не е предадена на "АстраЗенека ", а и европейски представители към този момент загатнаха, че Брюксел може да си изиска назад към този момент предоставените пари. Това обаче ще е

слаба разтуха,

защото сега европейските държавни управления и жители чакат не друго, а ваксини. А наподобява, че Брюксел не може да направи кой знае какво в дадения миг, с цел да обезпечи повече дози.

Представители на Еврокомисията признаха, че възможни правосъдни каузи ще лишават години. "Фокусът на вниманието ни е осъществяването на контракта в този момент, тъй като имунизациите са ни нужни в този момент, не след две години ", показаха те.

Междувременно ръководителят на комисията по опазване на здравето на Европейския парламент Паскал Канфен изяви желание да извика на чуване ръководителите на "АстраЗенека ", "Пфайзер " и "Модерна ".

Европейски Съюз възнамерява да наложи и спомагателен

надзор над износа

за определяне какъв брой тъкмо ваксини се създават на територията му и къде имат намерение да ги изпращат производителите им. Прекаленото сгъстяване в тази посока обаче може да докара и до отрицателни резултати.

Лидери на страни от други елементи на света - като южноафриканския президент Сирил Рамафоса, към този момент упрекват Европейски Съюз и богатите страни, че презапасяват с ваксини и стопират достъпа до тях на разрастващите се страни. Има и други сътрудници и съдружници на Европейски Съюз като да вземем за пример Канада, които в някаква степен също разчитат на създадени в Европейски Съюз ваксини.

Вместо най-малко малко да се изплашен, от "АстраЗенека " просто повториха изказванията си, че ще доставят ваксини "възможно най-скоро ". Компанията, която има индустриални мощности в целия свят, не прояви угриженост и от възможните ограничавания на износа й от територията на Европейски Съюз. И до момента в който от Комисията си служат с остра реторика и неоправдателни термини за държанието й, компанията поддържа учтив звук, като че ли става дума за някакви дребни неуредици, поради които не трябва да си скапваме положителното въодушевление.

В напъните си да излезе от сложната обстановка Еврокомисията пък сподели, че е подготвена

да обърне на 180 градуса

позиции, на които до наскоро държеше. След като в продължение на месеци от Брюксел упорстваха, че поверителността е безусловно нужна за сполучливото подписване на контракти за доставки на ваксини, в този момент обявиха, че желаят да създадат контракта с "АстраЗенека " обществен, като по този метод ще потвърдят, че изказванията на ръководителите й са обслужването на Англия с преимущество са безпочвени.

Представители на Комисията също признаха, че са подписали договорите с "АстраЗенека " за произвеждане на ваксини на европейска територия с съответната цел да бъдат избегнати рестриктивните мерки върху износа, наложени от някогашния американски президент Доналд Тръмп. Сега обаче самата Европа се оказа в позицията да постанова ограничавания. Но както е ясно на всички – сега нищо друго няма значение с изключение на имунизациите, единствено да ги има. А оповестената цел за имунизиране на 70% от популацията на съюза до лятото наподобява все по-химерична.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР