След като в продължение на месец и половина управляващи, опозиция,

...
След като в продължение на месец и половина управляващи, опозиция,
Коментари Харесай

От щаб на щаб, а от трън на глог?

След като в продължение на месец и половина ръководещи, съпротива, браншови организации и докторски класи се убиха да ни заблуждават, че здравето ни е най-първа от всичките им първи грижи, тъжната истина полека-лека взе да си пробива път.

Някой знае ли цялостното название на структурата, ръководена от военачалник Мутафчийски и позната като Национален действен щаб ?

Едва ли!

Тогава - втори въпрос: "Знае ли някой по кое време и с какъв акт е основана въпросната конструкция? "

Тук вероятните отговори са:

а) на 24 февруари - с решение на Съвета по сигурността към Министерския съвет, взето на изключително съвещание, е основан Национален спешен център за битка с ковид към Военно-медицинска академия (ВМА).

б) на 26 февруари - със Заповед № Р-37/26.02.2020 година на министър-председателя на Република България Бойко Борисов е основан въпросният спешен щаб е изваден отдолу под крилото на ВМА, нараснал е в сан "Национален действен щаб за съгласуване, образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от Световната здравна организация неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19 "

Истината е някъде по средата, тъй като с премиерската заповед спешният щаб към ВМА е

повдигнат в сан на Национален действен щаб.

Инак управлението и персоналния състав просто преливат от едната конструкция в другата: началник - генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА, и членове - основният секретар на Министерство на вътрешните работи, шефът на "Гранична полиция ", основният държавен здравен контрольор и министърът на опазването на здравето.

Първата и най-маловажната от тях е потреблението на безгрижното разбиране "във връзка с оповестената от СЗО неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19 ", с което е сменена формалната позиция на Световната здравна организация, декларирана на 30 януари:

коронавирусът е световна опасност!

Както се вижда и с невъоръжено око, разликата е титанична, само че надали някой ще хукне да ни изяснява за какво сме предпочели смекчения вид.

Другото смущаващо събитие е методът, по който е основан Националния действен щаб. Не за друго, а тъй като така наречен процедура няма нищо общо с настоящото законодателство.

Най-напред Съветът по сигурността към Министерски съвет е консултативен орган и няма безусловно никакви пълномощия да основава каквито и да било структури. Хеле пък спешен щаб, който да командва цялата страна.

След това -трансформирането на тази нерегламентирана конструкция в Национален действен щаб, освен това - с най-обикновена заповед на премиера, е.... още по-незаконно!

И трето - съставът на въпросния щаб: нещо като дребна и спретната масонска ложа, която никой не знае къде организира сбирките си и какви тематики се разискват на тях. Няма уебсайт, няма работно време, няма приемни часове, няма контакти за противоположна връзка, няма...

Всъщност има: всички сме длъжни да одобряваме казаното от тях за чиста монета, след което

да козируваме и да се прибираме по къщята,

с цел да не ни одрусат с по една-две годишни заплати!

Изглежда като заяждане на дребно, само че не е по този начин. Темата е извънредно значима, тъй като от един месец насам животът ни минава под командването на въпросния Национален действен щаб. Каквото той каже - това би трябвало и се случва!

Извънредни ограничения - изключителни ограничения!

Затваряйте магазините, хотелите, заведенията за хранене, питейните заведения, моловете и така нататък - удряш катинара, козируваш и се прибираш у дома на топло, скучно и нервно.

Трябва да се вкара изключително състояние, водещо след себе си и ограничение на съответни цивилен права - държавното управление написа, Народното събрание приема, а редовите жители слушат и извършват!

Банско да се отдели - заповедта е изпълнена!

От на следващия ден всички с маски, въпреки маски да няма - дери чаршафи и пижами, ший защитни средства във всички цветове на дъгата!

Изследванията ще се вършат тъкмо в тези три-четири лаборатории - личният състав на останалите 50-60 вирусологични "субекта "

или излиза в неплатен отпуск, или подхваща картите, таблата

и компютърните игри!

Бързите проучвания са нездравословни и безполезни - долу бързите проучвания!

Бързите проби са потребни - от на следващия ден започваме да ги вършим всеобщо, нищо че държавното управление би трябвало стремително да изнамери 10-12 милиона...

Пак ще повторим - не ни разбирайте неправилно. Въпреки че ограниченията са строги, даже фрапантни, очевидно индивидът си е животно, на което му увира акъла само с пердах по главата.

Проблемът е, че съществуването на Националния действен щаб не попада в нито един законов или подзаконов нормативен акт, т.е. членовете му не подлежат на безусловно никакъв надзор, а активността му - на никаква регулация.

И тъй като един либерален дерт в никакъв случай не идва самичък, на 24 март бе сътворено още едно знамение на чудесата: със заповед на премиера Бойко Борисов към Министерския съвет

бе "прикачен " чисто нов Медицинският съвет,

в който влизат 16 експерти - представители на главните медицински специалности, имащи отношение към диагностиката и лекуването на COVID-19 и неговите органни затруднения.

Според формалното известие на държавния пресцентър, "целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността по отношение на пандемията, породена от COVID-19. Медицинският съвет ще извършва функционалности, свързани с правене на логаритми за държание при пациенти с ковид ".

А съгласно ръководителя на новата корона-структура - проф. Коста Костов, центърът "ще приготви рекомендации за лекуване на COVID-19 и

ще оказва помощ на Министерския съвет да взима най-правилните решения.

Същата работа. Не напълно законна конструкция ще учи и държавното управление, и Националния действен щаб на разум и разсъдък. И единствено един човек - министър-председателят може да я управлява. Ама на него като не му е работа да схваща от ваксини, варианти, логаритми, епидемии и пандемии?

Ефектът от експертното двувластие към този момент взе да дава плодове. Берем ги основно с помощта на така наречен медийните войни, които - развъдени посредством обществени мрежи - си се трансформират в

прелестно средство за промиване на мозъци.

И за брутално манипулиране на нищо неподозиращите елементарни хорица. Само няколко образеца, определени напълно случайно благодарение на търсачката "Гугъл " и основните думи "Костов+Мутафчийски ":

"Доц. Мангъров (от медицинския център - бел. ред.) "скъса " професорите Кантарджев и Мутафчийски (от Националния действен щаб);

"След имитация на Мутафчийски за търгашите, Бойко Борисов поръча 400 000 бързи теста "

"Лобиращият за бързи проби доцент Мангъров от Медицинския съвет - мастит частник с огромна активност, има и лична лаборатория "

"Новият медицински съвет незабавно се опълчи на Щаба за ковид "

"Новият Медицински съвет на нож с Щаба на Мутафчийски "

"Ген. Мутафчийски назова експертния съвет на Костов „ търгаши “! "

"Враг на Мутафчийски оглави коронащаб №2 по избор на премиера "

Умножете в този момент четенето на всяка сходна "дописка " в обществените мрежи и интернет пространството по 10 000 - 20 000 пъти минимум, пък след това сами решете

кой тъкмо ще повярва на двамата шефове,

че приказват от името на държавното управление и са еднообразно загрижени за оцеляването на българина като подобен?

И е цяло знамение, че до момента нито един от дежурните по брифинг кореспонденти не се е сетил да попита ген. Мутафчийски за юридическия и административен статут на Националния действен щаб. За пълномощията и отговорностите на структурата, която управлява. За нормативни акт, който контролира активността на щаба. За подсъдността на актовете, които издава...

Стоп, стоп! Поувлякохме се малко. Националният действен щаб актове не издава, тъй като няма право. Таз работа е трансферирана главно на здравния министър, на който - посредством Закона за здравето и Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние - в смутни времена като настоящето

напряко си му е разрешено... да коли и беси,

нагледно казано.

Всъщност, в случай че би трябвало да си кажем голата истина в прав текст, таман тази нормативна безформеност на Националния щаб е главната причина всяко обитаемо място да съблюдава строгите ограничения... съгласно зависи. Я от характера на кмета, я от милосърдието на надзорниците от Регионалните здравни инспекции и Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, я от характера и възприятието за отговорност на елементарните хора.

Изходът от обстановката е обикновен.

Дълбоко в държавните килери е заровен един документ, в който всичко си е казано по метод, който... не допуска да е писан от българи: ясно, съответно, аргументирано със статистически данни и така нататък Все качества, с които през днешния ден не може да се похвали нито един план на закон, идея или тактика.

Този документ е озаглавен "Национален проект на Република България за подготвеност при грипна зараза ", писан е преди три петилетки и е признат с Постановление на Министерския съвет № 5 ОТ 13 януари 2006 година. То е кратичко и по тази причина го цитираме в цялостния му искра:

"МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. Приема Националния проект на Република България за подготвеност за грипна пандемия.

Чл. 2. Финансовите средства, нужни за осъществяването на Националния проект на Република България за подготвеност за грипна пандемия, да се обезпечат посредством преструктуриране на разноските по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2006 година и/или от спестовност на разноските, или от преизпълнение на приходите по републиканския бюджет за 2006 година по реда на член 34, алинея 1 и/или член 35, алинея 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Чл. 3. Министърът на финансите да извърши налагащите се промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2006 година.

Заключителни разпореждания
§ 1. Постановлението се приема на съображение член 3, алинея 3 от Закона за здравето и член 28, алинея 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

§ 2. Постановлението влиза в действие от 1 януари 2006 година

§ 3. Изпълнението на постановлението се разпорежда на министъра на финансите и на министъра на опазването на здравето. "

Четивото е дебело 108 страници, а наличието му е такова, че като махне човек

думата "грип " и я размени с "коронавирус ",

като актуализира някои статистически данни - за броя на лечебните заведения, болничните кревати, броя на популацията и така нататък, като попромени и на места по някоя дата, всичко останало си е толкоз настоящо и потребно, като че ли е писано през вчерашния ден. И напълно умерено може да бъде употребявано и вдругиден.

Единственото изискване е Националният действен щаб и Министерството на здравеопазването да редактират Националния проект, да го внесат в Министерския съвет за разискване и приемане, след което Народното събрание да ремонтира Закона за изключителните обстановки и да узакони съществуването, пълномощията и отговорностите на Националния действен щаб и Медицинския експертен съвет.

Работа тъкмо за седмица и половина, не повече. Стига, несъмнено, на някой да му се работи...

КАРЕ

Из "Националния проект на Република България за подготвеност за грипна зараза "

8. Прилагане на Националния проект за подготвеност за грипна пандемия

8.1. Национален пандемичен комитет (НПК)

За цялостна организация и съгласуваност на осъществяването на дейностите по Националния пандемичен проект се основава Национален пандемичен комитет.

Националният пандемичен комитет:

1. създава националната политика за ограничение разпространяването на пандемичния грип;

2. координира дейностите на държавните органи и реализира връзки с неправителствени организации;

3. проучва данните за епидемиологичната обстановка във връзка с пандемичния грип, като осведоми Министерския съвет и обществеността, предлага съответни противоепидемични ограничения за ограничение на последствията за здравето на гражданите;

4. предлага на Министерския съвет мнения по интернационалните заявления, конвенции, съглашения и други документи, касаещи пандемичния грип.

Състав на Националния пандемичен комитет:

1. Председател – избран от министър-председателя вицепремиер ;

2. Заместник-председател – министърът на опазването на здравето ;

3. Членове:

3.1. заместник-министър на вътрешните работи;

3.2. заместник-министър на финансите;

3.3. заместник-министър на отбраната;

3.4. заместник-министър на труда и обществената политика;

3.5. заместник-министър на транспорта;

3.6. основният държавен здравен инспектор;

3.7. шефът на дирекция „ Опазване и надзор на публичното здраве”, Министерство на здравеопазването;

3.8. шефът на Националната здравноосигурителна каса;

3.9. шефът на Националната ветеринарномедицинска служба;

3.10. шефът на Националния център по заразни и паразитни болести;

3.11. шефът на Института по микробиология на БАН;

3.12. националните консултанти по епидемиология, вирусология и инфекциозни болести;

4. Секретар – шеф отдел „ Надзор на заразните болести”, Министерство на здравеопазването.

Поименният състав на Националния пандемичен комитет се дефинира с Решение на Министерския съвет.

Председателят съставлява Комитета, управлява работата му, подписва протоколите от съвещанията и внася за разглеждане в Министерския съвет материали, мнения, информации и оферти.

В неявяване на ръководителя неговите функционалности се извършват от заместник-председателя.

Секретарят провежда подготовката на съвещанията, води на доклад взетите решения и координира осъществяването им.

Членовете на Комитета показват мненията на министерствата и ведомствата, които съставляват.

При нужда в работата на Комитета могат да бъдат включвани и други експерти отвън списъчния му състав.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР