След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%,

...
След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%,
Коментари Харесай

Европейските пазари се възстановяват след черния понеделник

След като в понеделник европейските акции паднаха с близо 7%, а показателите също претърпяха немалки загуби поради продължаващото разпространяване на ковид и срутва на петрола, във вторник пазарите на континента започнаха да се възвръщат. Инвеститорите чакат политиците да подхващат стимулиращи ограничения за намаляване на икономическия удар от епидемията. Същевременно вниманието остава върху Италия, където държавното управление реши да разшири карантинните ограничения по територията на цялата страна.

Повсеместно възобновяване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общоевропейският Stoxx 600 набъбна с 1.8% в ранната търговия. Лондонският показател FTSE 100 означи растеж от над 2% в сесията преди обед, откакто през вчерашния ден се намали със 7.7% и регистрира най-големия си дневен спад от разгара на финансовата рецесия през 2008-2009 година до момента. Във Франкфурт немският Dax се покачва с 0.9%, а френският CAC 40 е с 1.3% нагоре.

На азиатските тържища ситуацията беше сходно. В Япония акциите се покачиха, откакто министър председателят Шиндзо Абе съобщи, че държавното управление ще работи в тясно съдействие с централната банка за стимулиране на стопанската система. Токийският показател Nikkei приключи деня с 0.9% нагоре. Индексът на Шанхайската фондова борса - SSE Composite, означи растеж от 1.7%, а хонконгският Hang Seng - 1.7%. Китайският показател CSI 300 също набъбна с 2.1%, откакто президентът Си Цзинпин направи първото си посещаване в Ухан, града в центъра на огнището на ковид. Акциите в Азиатско-тихоокеанския район също потеглиха нагоре - показателят S&P-ASX 200 в Сидни означи растеж от 3.1%, а Kospi в Сеул също леко се увеличи.

" Днес се усети лека зелена вълна на пазарите в Азия - там са налице няколко стабилизиращи фактора, а към тях способства и ниската цена на петрола, която в действителност не е неприятно нещо за някои от огромните стопански системи в района ", разяснява пред FT един анализатор в Токио. Анализаторът на Mizuho Кен Чеунг разяснява, че визитата на китайския президент в Ухан доста е подкрепило пазарите.

Същевременно фючърсите върху показателя S&P 500, които през вчерашния ден се сринаха с съвсем 5%, набъбнаха с 2.5%, което се чака да помогне за частичното възобновяване на показателя, който изгуби 7.6% в понеделник - най-големият еднодневен спад от финансовата рецесия до момента.

Намаляващата суматоха подтикна вложителите да продават активите-убежища, към които ползата беше изключително мощен през последните седмици. Доходността по 10-годишните американски скъпи бумаги скочи с 15 базисни пункта до 0.6475%, откакто през вчерашния ден падна до под 0.4%, а тази по 30-годишните облигации набъбна с 13 базисни пункта до 1%.
Петролът вид брент също стартира да се възвръща - в Азия котировките се покачиха със 7%, откакто след като в понеделник се сринаха с 25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР