След като в края на миналата седмица първо скандинавските държави

...
След като в края на миналата седмица първо скандинавските държави
Коментари Харесай

Големите в ЕС с оръжейно ембарго срещу Турция, Ердоган хвали Борисов, кюрдите в съюз с Асад

След като в края на предходната седмица първо скандинавските страни реагираха с ограничения за прекъсване на експорт на оръжие към Турция, както и Холандия, в този момент и втората най-голяма европейска стопанска система в лицето на Франция разгласи, че стопира износа на оръжие за югоизточните ни съседи, съобщи Reuters.
Същевременно, след осъществяване на съвет за сигурност в Елисейския замък, френският президент Еманюел Макрон предизвести американския си сътрудник Доналд Тръмп и турския държавен глава Реджеп Ердоган, че турската интервенция в Сирия може да сътвори " непоносима филантропична обстановка " и да възроди " Ислямска страна ". Макрон приказва по тематиката първо с немския канцлер Ангела Меркел, като и Германия - най-голямата европейска стопанска система, забрани износа на оръжие за Турция, съобщи БГНЕС.
" Турската интервенция в Сирия, несъмнено, е в центъра на нашето терзание. В последните часове разговаряхме с президента (на Съединени американски щати Доналд) Тръмп, с президента (на Турция Тайип) Ердоган и отправихме ясно обръщение. Общото ни предпочитание е да спрем тази интервенция ", сподели френският водач.
Същевременно италианският министър председател Джузепе Конте разгласи, че ще упорства за възбрана на Европейски Съюз за продажба на оръжие в Турция, защото Анкара разшири офанзивата си против кюрдските сили в Северна Сирия. Конте направи това изявление преди днешната среща в Люксембург на европейските външни министри, на която ще участва и българския външен министър Екатерина Захариева.
В декларация на италианското държавното управление се споделя, че Рим работи от събота за мораториум върху износа на оръжие в Турция " допустимо най-скоро ". " Италия ще предизвиква тази самодейност във всички многостранни конгреси и ще работи за битка с турските военни дейности в североизточната част на Сирия с всеки инструмент, позволен от интернационалното право. Италианското държавно управление е уверено, че би трябвало да действаме с оптималната увереност, с цел да избегнем по-нататъшни премеждия на сирийския народ, изключително на кюрдите, и да противодействаме на дестабилизиращите дейности в района ", се споделя в изказването на службата на Конте.
Турската позиция
Европа е схванала посланието, че в случай че назовава Турция " окупатор ", Анкара ще отвори вратите си за бежанците. Тази оценка направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, заяви БНР. По-рано през вчерашния ден следобяд той анонсира, че Турция желае допустимо най-скоро да завърши военната интервенция, само че тя ще се разшири към Айн ал Араб (Кобане) и Хасаке. По-късно обаче стана известно, че сирийската държавна войска се насочва към Айн ал Араб и Манбидж.
Турският президент особено акцентира отговора на българския министър председател Бойко Борисов, който разбирал турската позиция и споделил, че Турция е по-близо до България, в сравнение с Брюксел.
Според турския президент кюрдските Сили за национална отбрана в Сирия нервират Съединените щати и Запада с реториката, че може терористи от групировката " Ислямска страна " да избягат от плен. По думите му това е " дезинформация ".
Тези страни, които считат, че ще възпрат Турция със закани за стопански наказания, се лъжат, безапелационен беше по-рано през вчерашния ден турският президент на конференция в Истанбул - за следващ път. Реджеп Тайип Ердоган отхвърли всички апели за ходатайство сред Анкара и сирийските кюрдски обединения, отправени от международни водачи.
Най-новото в Сирия
Тази нощ стана ясно, че кюрдите, Сирийските демократични сили и режимът на Башар Асад са сключили съглашение за взаимни дейности против турската войска. Сделката има следните параметри - кюрдските бойци ще предадат основните градове Манбидж и Кобане (Кобани) на режима на Асад в подмяна на военна поддръжка. Като съдия на договорката се сочи Русия, а това де факто значи завършек на полуавтономията за кюрдите в Северна Сирия, написа английският всекидневник The Guardian.
Водачът на военния съвет на Кобане Исмат Шейх Хасан уточни в особено телевизионно изявление, че са създали всичко допустимо, само че даже обособените кюрдски групи не са се обединили, а интернационалната общественост не е помогнала. Изглежда ориста на кюрдите е да бъдат изоставени, споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР