След като в края на миналата година Еврокомисията извади София

...
След като в края на миналата година Еврокомисията извади София
Коментари Харесай

ЕС извади града ни от опасните за живота - slava.bg

След като в края на предходната година Еврокомисията извади София от градовете със застрашително замърсен въздух, тъй като за първи пъте влезнала в средногодишната норма за фини прахови частици от 40 микрограма на куб. м на всички 6 измервателни станции, Общината започва и специфична стратегия по тематиката. Това е още една значима мярка, откакто бяха понижени с 25% за 2 години нездравословните излъчвания от градския превоз, а с стартирането на Третия лъч на метрото до седмици процентът ще нарасне доста, откакто стартира слагането на филтри на комините за 80 на 100 редукция на неприятните излъчвания, откакто започва заменянето на печките на твърдо гориво с екосъобразни, откакто за година бяха засадени над 80 000 нови дръвчета, а непрестанно се прокарват нови велоалеи, до момента в който се уголемяват Синята и Зелената зона за паркиране при съществуване на няколко буферни паркинга и новооткрит при националния стадион.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова показа проектана Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за интервала 2021 – 2026. Общата стойност е 412 583,87 лева и ще се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия Околна среда 2014 – 2020 година, национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и бюджета на Столичната община. Тя ще влезе в действие през 2021г., а ограниченията в нея ще работят до 2026г. Граждани, институции, Неправителствени организации и учени могат да дават оферти, рекомендации и отзиви по ограниченията, с които ще се съобразят специалистите, работещи по плана.

При правене на програмата екипът следва да набере информация за оценка и ръководство на КАВ от разнообразни източници, да направи инвентаризация на излъчванията на замърсителите през 2018 г по браншове, да проучва аргументите за превишаване на нормите, както и да направи дисперсионно моделиране на разпространяването на замърсяването и приноса на обособените източници на излъчвания, осъществено за 2018 г, да проучва към този момент плануваните и прилагани ограничения за възстановяване на КАВ. Като част от новата стратегия ще се направи и планирано моделиране на зони с ниски излъчвания от превоза, като се включат и излъчвания на ФПЧ от битовото отопление.

Сега настоящата стратегия за качеството на въздуха включва над 100 ограничения. Сред тях са подмяната на старите отоплителни уреди на общо 20 000 семейства, ползващи дърва и въглища, в идващите 3 година и монтирането на 2000 филтъра на комините на жилищни здания в регионите Слатина и Красна поляна, които са и измежду най-замърсяващите поради горене на твърдо гориво в града ни.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР