След като в края на 2022 г. разбрахме, че лекарственият

...
След като в края на 2022 г. разбрахме, че лекарственият
Коментари Харесай

Реформата ли закъсня или скандалите бързаха

След като в края на 2022 година разбрахме, че лекарственият дефицит в аптеките е изцяло легален, за следващ път се провали поръчката за медицински хеликоптери и най-накрая бе несъмнено място за бъдещата детска болница, 2023-та започнахме с бракуването на ваксини против КОВИД-19 за над 50 млн. лева Междувременно излезе и следващият кух документ - Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги. Тя сподели (за следващ път!), че към четвърт от болничните кревати за интензивно лекуване са непотребни и все пак към 800 хиляди души в страната нямат достъп даже до персонален доктор. А към 25 на 100 от работещите персонални лекари са пенсионери.
Липсата на медикаменти, които са животоподдържащи, също беляза началото на актуалната година. Екипът на служебния министър смени формулата, по която се открива дефицитът им, прехвърляйки виновността на предходния министър. Дори това не оказа помощ изключително.

Януари

пристигна с грипа, разбъркан с КОВИД-19 и други вируси, и мина с подритване на топката от едно поле в друго и по въпроса за шефа на НЗОК, и за дефицита на медикаменти, и за медицинските хеликоптери, и с обещанието градежът на детската болница да стартира при започване на 2024 година В това време " Спартан " -ът транспортира родилка от Силистра в София.
Министерският съвет одобри Националния проект за битка с рака. Доколко работи, ще стане ясно, когато България престане да е отличник по онкоболести.
Темата с разменените в болница " Шейново " бебета, сходно на латиносериалите отпреди 20 години, ангажира вниманието.
Прокрадна се увещание, че новата болница в Ямбол може да бъде приключена до есента на т.г., доктор Валентин Димитров завоюва състезанието за шеф на " Пирогов ", а ловешката болница купи скъпи консумативи с подаяние от младоженци.
Лични лекари отново желаеха нарастване на потребителската такса.  
Иначе Гърция прикани Еврокомисията да се намеси по въпроса за дефицита на медикаменти в страната.

Февруари

повлече старите проблеми. Пак липса на инсулини, само че този път по индустриални аргументи.
Служебното държавно управление закри основаната в средата на 2022 година държавна компания " България Хели Мед Сървиз ", трансферира въздушната незабавна помощ на Държавния авиационен оператор и направи нова поръчка за наем на медицински хеликоптери. В това време " Спартан " транспортира дете с онкохематологично заболяване в Любляна, Словения, а друго - в сериозно положение, от Бургас до София.
Министерският съвет утвърди основаването на МБАЛ за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия " ЕООД в Бургас.
Частна компания конфигурира автоматизирани дефибрилатори в 20 бензиностанции по автомагистрали и директни пътища в страната. Иначе България е една от дребното страни в света без стратегия за автоматизирани дефибрилатори.
След към месец отпред на Столичната здравноосигурителна каса, доктор Петър Грибнев бе освободен от поста.

Март

стартира с следващото определяне на известния факт, че клиничните пътеки даже на половина не покриват лекуването. От Експертния клуб за стопанска система и политика предложиха да се вкарат ваучерни схеми, както и припомниха остарялата си концепция да се заделя по-висок % от приходите от акцизи от алкохол, тютюн и горива за здравната система. В момента по закон това е 1%!
Бумът на скарлатина и варицела разтревожи родителите.
България настоя публично за преустановяване на контракта на Европейска комисия с Пфайзер/Бионтех за ваксини против КОВИД-19. Двама следващи български здравни министри дружно с сътрудниците си от други страни водиха дълги договаряния за понижаване на тези доставки, които в последна сметка биват бракувани.
Въпреки промени, сякаш към по-добро, проблемите на хората със забавени ТЕЛК решения продължиха.
От 1 март стана допустимо и издаването на електронни протоколи за медикаменти, плащани от НЗОК.
А на 15 март - Деня на потребителя, хулена, ненавиждана, само че и безпределно нужна, НЗОК навърши 25 години.
Шофьори на коли за спешна помощ стачкуваха за по-високи заплати.
Започнаха и предизборните обещания на партиите за по-добро опазване на здравето с акцент на профилактиката и доболничната здравна помощ, обнадеждаващи обещания за слънчев достъп до медицински услуги и чудесно лекарствоснабдяване.
 
Април

пристигна с следващите предварителни парламентарни избори.
На 7 април президентът отличи медици във връзка Световния ден на здравето
Месецът донесе новия бюджет на Касата, който бе към 7 милиарда лева Пари, които се оказаха още веднъж незадоволителни за системата, която всеки споделя, че би трябвало да се реформира, само че никой не желае да го стори, с цел да си резервира комфорта. И само пациентът доплаща ли, доплаща.      
Лекарите към този момент можеха да предписват медикаменти с електронна бяла рецепта през мобилното приложение e-Rx, само че ползата към това облекчение се оказа прекомерно слаб.
Национален статистически институт разгласи, че за последните 10 години разноските на българина за здраве са нарастнали 2,3 пъти.
Продължи събирането на капачки в помощ на детски лечебни заведения.

Май

Назря спор в " Майчин дом ", подбуден от разногласието сред управлението и част от работещите в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване. На митинг пред Министерство на здравеопазването желаеха оставката на шефа проф. Иван Костов, само че след това се оказа, че множеството медици в болничното заведение поддържат шефа.
В Народното събрание бе определена 21-членна Комисия по опазване на здравето.

Юни

донесе на страната ново държавно управление, само че без нов, по-обнадеждаващ лъх в маниера на работа.
Дойде и новината, че италианският оператор " Алидауния " е спечелил публичната поръчка за наем на два медицински хеликоптера, като час във въздуха ще коства на страната 17 954 лева без Данък добавена стойност.
Първоюнски страната получи оценка 2,98 за грижите си за детското здраве през миналата година от Националната мрежа за децата.
В средата на месеца новият здравен министър проф. Христо Хинков предложи краткотраен мораториум за откриване на нови лечебни заведения, въвеждане на профилактичен календар, изнасяне на действия от лечебните заведения в извънболничната помощ, определяне на антибиотици с е-рецепти.
Междувременно сагата " Шеф на НЗОК " влезе в нов епизод.
Започна и изписването на медикаменти на жълти и зелени предписания по електронен път.  
 
Юли

Сагата с медицинските хеликоптери продължи.
По заповед на министъра на опазването на здравето отпаднаха документите за преболедуване и негативен тест за КОВИД-19.
В бюджета за 2023 година бе заложен растеж на заплатите в РЗИ и ЦСМП от 1 август, за което бяха планувани 30 млн. лв..
През Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година бе признат механизъм, с който НЗОК заплаща за едно и също лекарство на другите лечебни заведения друга цена, от време на време десеторна, и това коства на бюджета сред 60 и 100 млн. лева годишно. Но при започване на октомври депутати от болшинството внесоха корекция на поправката, а в последна сметка бе гласувано Касата да заплаща на всички лечебни заведения по най-ниската доставна цена, регистрирана от коя да е болница.
Младоженци направиха подаяние на неонатологията в кърджалийската болница, а семейство на една седмица подари педиатрията на смолянската болница.
Със заповед на министъра бе основан Обществен съвет за създаване на Националната детска болница, а министър председателят Денков сподели, че до март 2024 година ще се разгласи публичната поръчка за построяването й.  

Август

Седем месеца след началото на годината Бюджет 2023 на НЗОК влезе в действие.
В аптеките отново нямаше задоволително инсулини, въпреки че на хартия и в складовете май ги имало.
Председателят на здравната комисия, последният здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов изиска ДАНС и Министерство на вътрешните работи да ревизират изнесените от страната медикаменти от януари до края на юли.  
Акад. Денков разгласи, че първият медицински хеликоптер ще извършва действителни задания през януари 2024 година А първият от хеликоптерите се чака да пристигна през декември т.г., останалите пет - до 2026 година
Българско изследване, оповестено в The British Medical Journal, сподели, че страната ни се е провалила в акцията за имунизиране против КОВИД-19, изключително при високорисковите пациенти.

Септември

Докладът на ДАНС до парламентарната здравна комисия откри кои компании са създали противозаконен експорт на 600 опаковки дефицитни медикаменти, които са в забранителния лист.
Създаде се подкомисия в Народното събрание за дефицита на медикаменти.  
Фармацевти за следващ път настояха законът в действителност да забрани един и същи притежател да има и верига аптеки, и хранилища, и да е производител на медикаменти, тъй като това монополизира пазара.
Министерски съвет утвърди отпадането на наложителната изолираност на заболели от КОВИД-19 и наложителната карантина на контактните им лица.
Министърът даде обещание обособена организация за трансплантациите.
Премиерът освободи зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков поради мудни темпове на работа.
Напрежението в " Майчин дом " ескалира, а акад. Денков изиска цялата документи по проблема.
Скандал продължи да тресе и АГ-болницата " Шейново ".
За първи път българин оглави международната дентална организация и това е ръководителят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков.
Парламентът реши частните лечебни заведения да не вършат публични поръчки за медикаменти.  

Октомври

В средата на месеца, че и понеделнишки, здравната система още веднъж бе разтърсена от полуподготвен старт на електронните предписания за антибиотици и противодиабетни медикаменти. Въпреки бъркотията се оказа, че единствено за ден лекарите издали 60 пъти повече е-рецепти. Но хартията и електрониката кръстосаха шпаги, БЛС първо изиска анулацията на е-рецептите, след това настоя за краткотрайно връщане на хартиените. След месец на борби и прекачване на виновността за фалстарта сред институции и съсловните организации на лекари и фармацевти, министър председателят Николай Денков разгласи, че до края на март 2024 година антибиотиците ще се изписват редом и на хартиени, и на е-рецепти.    
Закриха дирекцията " Защита на правата на пациентите " в Министерство на здравеопазването, която през 2021 година сътвори служебният министър Стойчо Кацаров.

Ноември

Готова е Националната аптечна карта и се чака да бъде призната. Тя демонстрира това, което се знае чудесно - няма област в страната без дефицит на аптеки.
Започват разискванията на бюджета на НЗОК за 2024 година И май единствено основателите му го харесват, само че не и синдикатите, работодателските организации, партиите, съсловните организации. Но пострадали от следващия копи-пейст бюджет, въпреки към този момент надхвърлил 7 милиарда лв., ще са отново пациентите. И отново те ще дофинансират сбърканата и нереформирана здравна система.
Министерство на здравеопазването разгласи нов конкурс за шеф на въздушната незабавна помощ.

Декември

стартира със абсурда с " Пирогов ", който разклати не на смешка устоите на управническата Сглобка.
Комисията за защита на конкуренцията се зае с дефицита и неналичието на медикаменти.
Докато през лятото се твърдеше, че няма пари за проучвания, в края на годината се оказа, че са неусвоени 10 млн. лева в първичната извънболнична помощ и над 60 млн. лева в медико-диагностичните действия. Надзорниците на Касата се заеха да изяснят парадокса, показал се макар опитите на здравните управляващи да водят политика на предварителна защита.
Денков разгласи, че чакаме първия хеликоптер до 15 януари.
Рискът от зараза от морбили - диагноза, изчезнала от средата на 2020 година, се връща поради спада в имунизационния обсег.  

Какво се свърши и какво - не

Комай в опазването на здравето тази година нищо не се свърши, нито има нещо свършено. На профилактични прегледи не престават да вървят по-малко от половината здравноосигурени.
Над 10 хиляди души у нас се нуждаят от хирургична намеса за лекуване на епилепсия.
Близо 860 чакат за трансплантация на бъбрек, черен дроб, сърце, бял дроб. Ако описът наподобява намалял, то не е тъй като трансплантираните се усилват, а тъй като чакащите не доживяват трансплантация.
Черната статистика сочи, че всеки ден една жена у нас губи борбата с рака на маточната шийка...

НЗОК в окото на политическата стихия

Още в средата на януари шефът на публичния фонд проф. Петко Салчев (номинация на ГЕРБ от 2020 г.) бе освободен предварително от поста поради " неприятна връзка " с БЛС, а съсловната организация благодари на националното посланичество за това му решение. Макар че по закон новият началник на НЗОК трябваше да бъде определен до 30 дни, това не стана. Защото, по остарял бит на ГЕРБ, в последния миг през преходните и заключителни разпореждания на Закона за лечебните заведения (по предложение на ГЕРБ) бе изменен Законът за здравното обезпечаване и по този начин от един месец срокът за избор на шеф на НЗОК внезапно стана шест месеца. Явно хората на Борисов се надяваха на изборна победа, с цел да сложат собствен човек. А и на прага на предварителни избори кой би разчитал да събере болшинство за персона, която би удовлетворила упованията на всички партии.
В края на юни депутатите одобриха разпоредбите за избор на шеф на НЗОК. Кандидатите бяха трима - проф. Жени Стайкова, препоръчана от Българска социалистическа партия, доктор Тодор Хинов, препоръчан от " Възраждане ", и Иванка Динева, препоръчана от ГЕРБ.
На идващия ден " Възраждане " отдръпна кандидатурата си без приложени претекстове.
Рано сутринта в деня на чуване в пленарна зала на останалите две кандидатки за поста и ГЕРБ отдръпнаха кандидатурата на Динева. Така остана единствено проф. Стайкова. За да бъде определена, бяха нужни повече от половината гласове " за ". Шмекеруванията на ръководещите продължиха и в зала със 147 гласа " въздържал се ", 17 " срещу " и 59 " за " и тази кандидатура бе отхвърлена.
" Процедурата ще стартира изначало ", съобщи депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов. Но май ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още не бяха се споразумели. А ГЕРБ на бърза ръка внесоха промени в Закона за здравното обезпечаване, съгласно които подуправителят може и повече от шест месеца да извършва длъжността шеф.
В края на юли, в събота, с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи някогашният банкер Станимир Михайлов бе определен за шеф на НЗОК.
От Сглобката си стиснаха ръцете Касата да се управлява де факто от двама шефове, само че явно за мелодичност единият се назовава подуправител. В средата на септември " разпоредбите " бяха признати от парламентарното болшинство.
Нарушава се субординацията в администрацията, като се основава служба подуправител, безусловно самостоятелен от шефа и с неразбираеми пълномощия, разяснява Георги Гьоков от Българска социалистическа партия и сподели, че партията му от целия проектозакон може да поддържа единствено заглавието.
В края на ноември продуктът на пакетната договорка и много противоречив претендент на ГЕРБ Момчил Мавров бе определен, макар съпротивата на ПП-ДБ поради подозрения за лобизъм в отчет на ДАНС.
Ден по-късно ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха да стартират да пишат механизъм за назначенията в регулаторните органи и с цел да стартират " на чисто ", помолиха шефа и подуправителя на Касата да подадат оставка. И я получиха. Все отново управлението на НЗОК остава до избора на ново.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР