След като узакониха абортите и еднополовите бракове през последните години,

...
След като узакониха абортите и еднополовите бракове през последните години,
Коментари Харесай

Португалия обмисля да узакони евтаназията и асистираното самоубийство

След като узакониха абортите и еднополовите бракове през последните години, във вторник португалските депутати ще вземат решение по различен значим обществен въпрос, който води до конфликт сред вярата и политиката в тази най-вече католическа страна, оповестява АП.

Депутатите ще решат дали да разрешат евтаназията и асистираното самоубийство.

Резултатът от гласуването не е предупреден и евентуално разликата ще е дребна, само че Португалия може да стане една от дребното страни в света, които разрешават евтаназия при избрани условия.

Евтаназията, когато доктор лишава живота на пациентите по тяхна молба, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург и Холандия. В Швейцария и някои американски щати асистираното самоубийство, при което пациентите сами приключват живота си под лекарски контрол, е позволено.

През 2007 година Португалия позволи аборта, а три години по-късно и еднополовите бракове.

През 2016 година деятели излязоха с петиция за вкарване на евтаназията в политическия дневен ред. Те събраха повече от 8 000 подписа, които бяха задоволителни, с цел да принудят парламентарен спор през предходната година.

Няколко месеца по-късно в отговор петиция на Португалската федерация за живот събра повече от 14 000 подписа. Федерацията разгласи пред депутатите, че обществото и страната имат задължението да пазят човешкия живот.

Сега четири леви политически партии предложиха законопроект за легализиране на евтаназията и асистираното самоубийство.

В момента наказването е до 3 година затвор. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР