След като успешно премина през Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо

...
След като успешно премина през Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо
Коментари Харесай

Над 75 издателства в 23 шатри пълнят седмата Алея на книгата

След като сполучливо мина през Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо книжно ревю навън Алея на книгата дава на следващия ден старт на своето седмо издание. Мястото на срещата на приятелите на положителната литература и четенето с обичаните бели шатри е нормалното – пешеходната част на бул. „ Витоша”, сред бул. „ Патриарх Евтимий” и ул. „ Узунджовска”.

Тази година броят участници е рекорден за проявата – в нея ще се включат над 75 водещи български издателства и книгоразпространители, ситуирани в 23 шатри. Алея на книгата ще продължи до неделя, 15 септември, в това число с работно време всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Неделима част от Алея на книгата в София е Литературният ъгъл – сцена на богата културна стратегия, предлагаща министър председатели на книги, срещи с създатели и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за малчуганите. Сред участниците в тазгодишната културна стратегия са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „ Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова.

Специални събития в границите на културната стратегия ще чакат и най-малките читатели – среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „ Как да порасна”, среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова и тяхната нова брошура „ Фен и Бибит в Приказната гора”, концерт с песни от поредицата познавателни книжки „ Чуден свят” в осъществяване на Детска вокална група „ Сладки пуканки” към Националния замък на децата, среща с преводача на детската книга „ Съчко “ от Джулия Доналдсън – Красимир Проданов, показване на книгата с аудио диск „ Софѝя и хвърчащото креватче”, игри, гатанки и логичен задания с „ Клевър бук”, показване на новите книги за деца и възрастни „ Азбука “ и „ Племето на майките “ от Ирина Каракехайова, работилничка за деца „ Числа и природа (как да се учим елементарно с метода на Монтесори) “.

В програмата на Литературния ъгъл е поместено особено събитие, отдадено на грамотността и проведено в партньорство с Института за български език „ Проф. Любомир Андрейчин “ при Българска академия на науките. На 14 септември, събота, от 15.00 до 17.00 ч. във връзка със задаващия се старт на образователната година уредниците от Асоциация „ Българска книга “ и филолозите от института провокират родители и деца да се пробват в съревнование, като премерят сили в тест по просветеност. Инициативата е под наслов „ Написаното остава. Пиши вярно!”. Всеки, който желае да ревизира знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи препоръки от млади учени от Българска академия на науките за най-често допусканите неточности. Участниците ще получат стикери с мотото на събитието за залепването им върху табели или надписи на обществени места, в които са позволени правописни неточности. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Достъпът до всички събития е свободен.

Източник: monitor
Снимка: АБК
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР