След като у нас бъде пусната електронната винетка, пътните полицаи

...
След като у нас бъде пусната електронната винетка, пътните полицаи
Коментари Харесай

КАТ не може да глобява за електронни винетки

След като у нас бъде пусната електронната винетка, пътните служители на реда няма да има по какъв начин да ревизират дали колата е снабдена с такава, или не.

Това стана ясно от изявление на шефа на Пътна полиция комисар Росен Рапчев пред депутатите от транспортната комисия, написа 24 часа.

Те разискаха в сряда на първо четене няколко плана на промени в закони, уреждащи активността на бъдещата толсистема.

“Няма по какъв начин да ревизираме дали колата е снабдена с електронна винетка - с цел да го вършим, би трябвало патрулите ни да имат онлайн връзка със системата на АПИ и на предприятието, което ръководи толсистемата ”, изясни комисар Рапчев.

Елекронни винетки може да се купуват от 17 декември и влизат в действие от 1 януари следващата година.

“Онези водачи, които изберат да обръщат хартиения стикер в електронен и оставят лепенката на предното стъкло, ще могат да бъдат тествани от нас на пътя. Но за останалите това няма да е допустимо най-малко първоначално. Промените в Закона за придвижване по пътищата, които в този момент почват да се гледат от депутатите, уреждат тази активност, само че чисто механически това може да стане, когато се снабдим с мобилни терминали. Дотогава съществуването на електронни винетки ще се управлява от така наречен толполиция, която в този момент се основава ”, сподели пред “24 часа ” комисар Рапчев.

Между първо и второ четене на измененията депутатите ще вкарат текстове, които да освободят от заплащане на толтакси следващата година тежката пътна техника със специфичен режим на придвижване или транспортни средства, които имат обществени функционалности: пожарни, коли на автомобилната администрация на транспортното министерство, коли за спешна помощ, учебни рейсове и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР