След като светът вече започва да усеща икономическото въздействие на

...
След като светът вече започва да усеща икономическото въздействие на
Коментари Харесай

Нова ескалация между САЩ и Китай - нов риск за пазарите!

След като светът към този момент стартира да усеща икономическото влияние на пандемията от ковид, едно възобновено комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай е „ последното нещо “, от което имаме потребност, счита Александър Тревс от JPMorgan Asset Management, предава Си Ен Би СИ.

Неговият коментар идва на фона на данните, че китайският експорт изненадващо е скочил с 3,5% на годишна база през април. По думите на Тревс този резултат е „ доста, доста неочакван “.

„ Това значи, че стопанските системи може би работят по-добре, в сравнение с сме мислили. Искам обаче да видя какъв е китайският търговски остатък със Съединени американски щати “, споделя Тревс.

„ Ако американската администрация реши, че тези резултати са доказателство за това, че по някакъв метод Китай печели незаслужено от създалата се обстановка, това може да докара до нова ескалация на комерсиалното напрежение. Честно казано, това е последното нещо, от което се нуждаем сега “, прибавя той.

През последните седмици риториката сред Вашингтон и Пекин се изостри, като държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо даже съобщи, че „ има забележителен брой доказателства “, че новият ковид идва от лаборатория в китайския град Ухан, където бяха регистрирани и първите случаи на болестта.

Китай изрично отхвърля тези изказвания, като някои китайски политици пък приписват на Съединени американски щати произхода на вируса.

Последици за пазарите

Новата ескалация на напрежението сред двата стопански колос съставлява „ възобновен риск “ за пазарите, сподели пред Си Ен Би Си Тимъти Моу от Goldman Sachs.

„ Смятаме, че това е фактор, които се трансформира във все по-голям проблем за пазарите и чакаме той да се отрази на цените на акциите в кратковременен проект “, прибавя той.

Едва преди няколко месеца Пекин и Вашингтон подписаха първата фаза по комерсиалното си съглашение, което се очакваше да докара до вероятно анулиране на митата върху вноса, които двете  страни постановиха една на друга. Сделката от януари обаче бързо остана на назад във времето, откакто разпространяването на ковид докара до съвсем цялостен блокаж на световната стопанска система.

„ Най-вероятно ще бъде неточност да се подхващат значими ограничения в стопански аспект “, разяснява Рей Фарис от Credit Suisse „ Фондовите тържища няма да харесат сходно решение “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР