След като страстите в червената общност заради трансфера на Валентин

...
След като страстите в червената общност заради трансфера на Валентин
Коментари Харесай

За и против трансфера на Валентин Антов в Болоня

След като пристрастеностите в " алената общественост " поради прехвърлянето на Валентин Антов в Болоня се поуспокоиха, е време за справедлив разбор на случилия се трансфер, въпреки и в цялост той към момента да е под въпрос, тъй като юношата на " армейците " до лятото ще играе чартърен в отбора, воден от именития сръбски футболист Синиша Михайлович.

Голяма част от почитателите на ЦСКА не одобриха по никакъв начин добре новината, че младият им любим напуща клуба, като аргументите за това са главно две. Едната е, че съгласно тях това доста ще отслаби отбраната на тима за идната борба за купата с Лудогорец. Другата е, че " алените " почитатели считат, че Антов е заслужавал трансфер в по-голям от Болоня клуб. А в действителност, в исторически проект Болоня въобще не е дребен клуб, защото има цели 7 трофеи на Италия. Нещо, с което не могат да похвалят посочените за грандове - Лацио (2), Рома (3) и Наполи (2).

Обективният разбор на този трансфер може да изведе няколко аргумента " за " и няколко аргумента " срещу " него.

" За "

Рискът от травма, която да попречи на трансфер в чужбина, е отстранен

Всеизвестен факт е, че в българското състезание от време на време се играе на ръба на бруталността, а като прибавим и неприятното качество на терените на някои от тимовете в Efbet Лига, то рискът някой да контузи Валентин Антов тежко и да го извади за дълъг интервал от строя не е по никакъв начин дребен. Примерите в тази посока са доста и те в множеството случаи водят до застоялост и даже декаданс в кариерата на дадения млад футболист, какъвто е и 20-годишният централен бранител.

Клуб като Болоня е шанс-трамплин за трансфер в по-голям подобен от Серия А или в друго мощно състезание

Ако Валентин Антов получи късмет, покаже мощни игри и се утвърди като титуляр в състава на Болоня, това бързо може да притегли вниманието на някои от по-силните и заможни италиански клубове. Като поощрителен за Антов образец може да бъден словакът Милан Шкриняр, който след единствено един сезон в Сампдория, пристигнал преди този момент от Жилина, бе притеглен от Интер и е неизменима част от състава на " нерадзурите " към този момент 4 години (над 100 мача).

Валентин Антов има доста по-висок късмет да успее от някои други, пробвали преди него

На база интервютата, които е давал до момента, от държанието му на терена и отвън него, Антов сподели преди всичко доста по-сериозен интелектуален багаж от Тодор Неделев и Кирил Десподов да вземем за пример. Двама футболисти, които се провалиха в опитите си да имат кариера в мощно европейско състезание.

Освен очевидните признаци на разсъдък, " аленият " младеж не се забърка в нито един скандал на терена или отвън него. А това е необичайност при младите футболисти. Скромността и здравото стоене на земята са в действителност извънредно рядко събитие в българското състезание и като цяло измежду младежите в България, само че Валентин Антов е измежду изключенията.

Болоня все още е по-скромен тим и би трябвало това да усили възможностите на Антов за сериозна роля в състава

Това, че " червено-сините " са в долната част на класирането в Калчото на доктрина усилва възможностите на нашенеца да получи късмет и вероятно да се възползва оптимално добре от него. Ако племенникът на Анатоли Нанков бе минал в някой от отборите в горната част на таблицата, щяхме да слушаме приказки, че му трябват няколко месеца време за акомодация и прочие

В Болоня е по-вероятно той непосредствено да бъде " хвърлен в багра " и хубавото при тях е, че най-малко към този момент на са директно застрашени от изпадане в Серия Б.

Факторът Синиша Михайлович

Изключително добра вест за българския футболист е, че ще работи с човек от Балканите, с който ще могат да се схващат на ''балкански'' език. Друг позитивен факт, обвързван с Михайлович, е, че той като футболист е бил най-вече централен бранител и несъмнено потребностите на тази позиция са му ясни. Тоест, Антов ще има подобаващ наставник.

Такъв трансфер е добър за футбола ни като цяло

Споменатите Неделев и Десподов не съумяха да създадат добра реклама на нашия футбол, само че пък Валентин Антов може и да успее. И това ще е добре за футбола ни като цяло, тъй като от огромните шампионати все по-често ще поглеждат към българския пазар, в случай че някой роден футболист оставя положителни усещания. А повече наши футболисти в елитни западноевропейски шампионати е съвсем равнозначно и на мощен народен тим.

Валентин Антов би могъл да бъде положителният настоящ образец за децата в българските футболни школи

20-годишният централен бранител има задачата и шанса да бъде положителният настоящ образец за момчетата в школите, които мечтаят да играят в най-силните европейски шампионати. Евентуалният му триумф ще бъде тласък и ще илюстрира пътя, който би трябвало да извърви всеки млад състезател, искащ да се развива на високо равнище в чужбина. Всъщност, даже и неуспехът би могъл да е потребен на страничните наблюдаващи. Като поука.

" Против "

По средата на сезона ЦСКА губи мощен футболист, играещ на невралгична позиция

Основното терзание на почитателите на " армейците " е, че заминаването на Антов ще сътвори проблеми в отбраната на тима и е допустимо да са прави. Централните бранители в един тим са основни, а Антов бе в действителност много значима част от отбраната на " алените ". Със сигурност не е добре, когато се разделяш с значим състезател по средата на сезона, изключително и поради обстоятелството, че декларираш шампионски упоритости и си в обстановката на догонващ първия във краткотрайното класиране.

Това, което ненапълно може да успокои цесекарите, или най-малко да ги кара да се надяват в избран процес, е, че обичаният им тим играе с 3-ма централни бранители и може би неналичието на Антов няма да се усети чак толкоз, колкото се чака. Още повече, че сега в ЦСКА няма централен бранител, от който почитателите да се тормозят, че като влезе в игра безусловно ще направи една съдбовна неточност, която може да обърка всичко в мача. Бруно Акрапович усъвършенства представянето на всички бранители в тима. В това число и на халф-бековете.

Намеренията на Болоня са неразбираеми

Никой, с изключение на Синиша Миайлович и спортният шеф на Болоня - Рикардо Бигон, не са наясно каква ще е ролята на Антов, незабавно или след известно време ще му бъде даден късмет, както и от какво тъкмо зависи оставането му за непрекъснато. За да им помогне бързо да се ориентират за качествата му, рожбата на ЦСКА ще би трябвало доста бързо да влезе в час, да парира терзанието и да покаже постоянна игра.

Извърви ли един път противоположния път, и то относително скоро, Валентин Антов мъчно ще направи нов трансфер в топ състезание

Негативните образци в тази посока от последните години са най-малко 3. Антонио Вутов, тръгнал кариерно напълно надолу след прехвърлянето му в Удинезе.

Тодор Неделев, който не направи нищо в Майнц 05, Германия, и се върна в Ботев (Пловдив), а в този момент, изключително след тежката травма, която го извади за дълго време, възможностите му да отиде в топ състезание клонят към 0. В последна сметка той е и на 27 години. Което - да, не е футболна напреднала възраст, само че несъмнено не е привлекателно даже за дребните западни клубове.

Нахаканият Кирил Десподов също никаква не я свърши в Каляри и в този момент му се постанова да играе за Лудогорец.

Обединяващото Вутов, Неделев и Десподов е, че напуснаха България и българския футбол прекомерно млади, а явно и прекомерно неподготвени за това. Общото на Антов с тях е, че и той е в действителност доста млад. И макар цялостната му надеждност, същата заплаха дебне и над него. Той би трябвало да постави съществени старания, с цел да се оправи и да не повтори ориста на гореизброените, тъй като върнеш ли се един път в България, стартират ли непрекъснато да те отдават чартърен, пътят нагоре става прекомерно сложен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР