След като станаха известни резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори,

...
След като станаха известни резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори,
Коментари Харесай

Какви са възможностите за бъдещо правителство на Австрия

След като станаха известни резултатите от вчерашните предварителни парламентарни избори, политическите наблюдаващи вършат прогнози за състава на бъдещото австрийско държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Единодушно е мнението, че изходът от изборите доста усъвършенства опциите на безспорния победител Себастиан Курц, началник на Австрийската национална партия /АНП/, за формиране на нова ръководеща коалиция. Той има три варианти за друпартийно държавно управление: Австрийска национална партия /АНП/- Австрийска социалдемократическа партия/АСП/, АНП - Австрийска партия на свободата /АПС/ или АНП и Партия на зелените.

За никого няма подозрение, че " огромният състезател " ще е Себастиан Курц, спечелил 37 % от гласовете, който се подрежда с 15 % преди втората в класацията партия - Австрийската социалдемократическа партия.

Намерението на Курц е да изчака вътрешнопартийните процеси на изясняване в останалите партии и едвам след седмица да стартира сондажни диалози с останалите партии. Очаква се да предложения на първо време класиралата се на второ място АСП. Категоричната изборна победа ускори безспорно вътрешнопартийните позиции на Курц. Разпадането на обединението с Партията на свободата преди две години стана мотив за поява на известни подозрения в Народната партия, само че еднопосочният резултат ги разсея дефинитивно.

При по този начин полученото систематизиране на мандатите пред Курц се открива необятно поле за деяние и не е належащо да се стреми непременно към остарялата коалиция с Партията на свободата. Той акцентира в първите си изказвания откакто беше оповестен изборният резултат, че ще беседва с партиите без изключение и ще направи всичко допустимо за основаване на устойчиво държавно управление на Австрия.

Политическите наблюдаващи преглеждат преимуществата и минусите на другите разновидности:

В изгода на обединението със социалдемократите приказва фактът, че тя ще е най-стабилна и е най-вероятно да издържи пет години. Против този вид приказва фактът, че Курц не е последовател на огромната коалиция, от социалдемократите го разделят много разлики. Личният му опит демонстрира, че съществуват рискове от блокиране на политиките на АНП, а и в предизборните диспути се очерта взаимна липса на благосклонност с лидерката на партията Памела Ренди-Вагнер. Лошото положение, в което социалдемократическата партия се намира, също ще е причина партията да не е подготвена на известни взаимни отстъпки, които неизбежно би трябвало да се създадат в бъдещата коалиция.

В изгода на коалиция с АПС е общото разбиране по редица съществени въпроси. След изборния крах на Партията на свободата евентуално това ще е най-лесният вид за Курц. Против този вид приказва фактът, че самите партийни функционери бяха безапелационни още в първите си изказвания, че ще бъдат съпротива на ръководещите. И генералният секретар Харалд Вилимски, и ръководителят на партията Норберт Хофер, а и Херберт Кикъл, министърът, поради който стана огромният раздор сред някогашните съдружни сътрудници, обявиха желанията си да минат в съпротива. Освен това коалиция с Партията на свободата крие опасности, свързани с неустойчивостта на партията, преобладаващата роля на Херберт Кикъл, непрекъснатите кавги, които биха повлияли негативно и на престижа на Народната партия в Европейския Съюз и отвън него.

Ако разпределението на депутатите дава опция, а тя към този момент е ясна, за Курц най-привлекателният вид е коалиция с Партията на Зелените. Тя ще бъде и обединението на спечелилите на тези парламентарни избори. Партията на Зелените, която на предишните избори остана отвън Народното събрание, в този момент завоюва 14 % от гласовете на гласоподавателите и ще разполага с 26 кресла в Народното събрание. За Курц това ще е нова премиера - той ще бъде първият политик в Европа, съставил " коалиция за запазване на климата " и ще бъде признат като пионер на новото време, което безспорно ще му завоюва утвърждението на медиите в страната и в чужбина.

От своя страна Зелените могат да надградят изборната си победа с присъединяване и в националното държавно управление, ще излъчат вицеканцлера, показани са и в четири от деветте провинциални държавни управления. Не бива да се пропуща и фактът, че и федералният президент Александър Ван дер Белен идва от редиците на Зелените. Но ще би трябвало да потвърдят опциите си и да не разочароват гласоподавателите, поради което ще работят доста деликатно, защото е още доста мъчителен шокът от оставането отвън Народното събрание единствено преди две години. Много високи са упованията на младите гласоподаватели, които са идеалисти и заплахата от отчаяние в този случай е огромна.

Народната партия ще би трябвало да отстъпи на Зелените по въпросите с запазване на климата, битката с корупцията, демокрацията, прозрачността и детската беднотия. Това са главните политики на партията, избрани от нейния лидер Вернер Коглер.От друга страна триумфът на Народната партия се дължи до известна степен на гласовете на десните, пристигнали от Партията на свободата, които чакат " ясна център-дясна политика ", както съобщи самият Курц. Намеренията на Херберт Кикъл са да си върне разочарованите гласоподаватели към Партията на свободата. По въпросите за сигурността и миграцията Зелените ще би трябвало да правят отстъпка на Курц, в случай че желаят да влязат в ръководството, считат политическите наблюдаващи.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР