След като стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще

...
След като стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще
Коментари Харесай

Клопката, в която Слави не влезе. И другата, която го очаква.

След като стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще върне мандата, по адрес на водача на Има Такъв Народ заваляха повече квалификации, в сравнение с през цялата му кариера на шоумен. Предател, политически страхливец или избавител е Трифонов? Рационални ли са претекстовете за решението на Има Такъв Народ да не образува държавно управление и какво ще последва за групировката оттук насетне?
Решението на Има Такъв Народ е кардинално. То заслужава почитание. Слави Трифонов и Тошко Йорданов неведнъж и ясно обявиха преди изборите, че освен няма да влизат в обединения с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че няма да търсят и поддръжка от тях. В 45-ото Народно заседание тактиката на партиите на Борисов и Доган беше и е да се прилепят оптимално покрай партиите на митинга. Бяха подготвени в това число да гласоподават за кабинет на Има Такъв Народ - единствено и единствено, с цел да внушат на обществото, че " и тези са маскари " ; с цел да покажат, че Слави е подвластен. Трифонов не влезе в тази клопка. Иначе трябваше да изяснява, че въпреки всичко безвъзмезден обяд има.
 Слави Трифонов с първа реакция след проваленото съвещание на Народното събрание Слави Трифонов с първа реакция след проваленото съвещание на Народното събрание
Уважаеми сънародници, през днешния ден се случиха две неща. Първо: " ИТН " върна мандата за сформиране на държавно управление. И второ: ГЕРБ, Българска социалистическа партия...
Слави не пожела да стане пленник
Без непотребна патетика и пищност, с решението си Има Такъв Народ демонстрира, че за тях властта не е самоцел. ГЕРБ върнаха мандата, тъй като Даниел Митов не можа да събере задоволително подкрепа; Слави не пожела да стане пленник на впечатляващо, само че шарено болшинство, в което спотаени дебнат вълци в овчи кожи - същите партии, против които бяха митингите през лятото на 2020.
Комично е, че хората, които шумно се обзалагаха, че Трифонов ще бъде патерица на ГЕРБ и Движение за права и свободи - аз също съм изказвал такива съмнения - през днешния ден го назовават " изменник ", тъй като " високомерно отказал " да прави кабинет. Нищо в държанието на Трифонов досега не дава съображение да се съгласим и с нападката на Борисов, който го разгласи за " политически страхливец ".
Колкото и да наподобява кардинално, решението на Има Такъв Народ обаче крие опасности. Не е изключено гласоподавателите да оценят поредното държание на Има Такъв Народ и групировката да получи още по-голяма политическа поддръжка. Но може да стане и противоположното - за мнозина той е новият политически избавител на сцената; а месиите, харизматиците, които не вършат чудеса, омръзват бързо. Разочароват.
Трябва да кажем и това: в тази сложна за тях обстановка ГЕРБ и Борисов нямат слаб ход след изборите на 4.04. Лидерът на ГЕРБ отиграва със забележително майсторство картите, които му бяха дадени: менискусът, бинтовете, патериците, напоителните включвания с дълги пояснения, задушаващата прегръдка, в която ГЕРБ се пробваха да вкопчат Има Такъв Народ - да, това са популистки, само че демонски прецизни, точни ходове.
 От Бойко Борисов към Слави Трифонов - смяна или замяна? От Бойко Борисов към Слави Трифонов - смяна или замяна?
Защо ни ненавиждат? Защото сме им оставили най-стабилната страна за всички времена. Думи на Бойко Борисов отпреди 5 дни. Да забележим в този момент ко...
Другите опасности не са по-малки
Ако оставим театралността на Борисов встрани, би трябвало да попитаме дали Слави самичък няма да попадне в различен капан - този на покерджията, който не желае да рискува преди да му дойдат всичките четири аса? Разбира се, при започване на лятото Има Такъв Народ и партиите на митинга въобще могат да получат нов, още по-голям заем от гласоподавателите, тъй че да могат да образуват държавно управление и без да се постанова да разчитат на ГЕРБ, Движение за права и свободи, а и на Българска социалистическа партия. Но в случай че не го получат, а 46-ото Народно събрание наподобява на настоящето? Тогава страната ще влезе в серпантина на неустойчивост.
Несъстоятелно е обаче в този миг да се предвижда какъв ще бъде изходът от очертаващите се предварителни избори. Отсега анализатори и политици спекулират - да вземем за пример, че към този избор през отпускарския сезон щяло да има доста дребен интерес. Да напомням ли, че преди изборите на 4.04.2021 социолозите говореха за очертаваща се рекордно ниска изборна интензивност в изискванията на Ковид-19. А интензивността бе близо 51% - т.е. По-голяма, в сравнение с изборите през март 2017.
Вместо да спекулираме, дано се съсредоточим върху положителната вест, пристигнала може би от най-неочакваното място. Изненадващо за мнозина - тези, които някои надменно назовават " султани на чалгата ", преподадоха един от дребното уроци по кардинално държание в най-новата българска политика. Честно казано, за други от подобен мащаб, сега аз не се сещам.
 
 Елена Йончева: Слави Трифонов постъпва вярно като връща мандата Елена Йончева: Слави Трифонов постъпва вярно като връща мандата
Има голям късмет България да бъде изменена, единствено би трябвало всички да отидем на избори. Те са част от демократичните процедури ". Това евро...
Автор: Петър Чолаков,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР